Back to top

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

Az MTI-nek nyilatkozó borászok közül Bősz Adrián, a borvidék elnöke ismertette, az eddigi hegyközségi adatok szerint a szekszárdi területeken hektáronként 68-70 mázsa, a bátaszéki hegyközség ültetvényein 91 mázsa szőlő termett, a borvidék hektáronkénti 78-79 mázsás termése így átlagosnak mondható.

A későn indult szüret kezdetén úgy tűnt, hogy az aszály miatt kényszerérett lesz a szőlő, de a laboratóriumi adatok ezt nem igazolták - tette hozzá.

A te

Fotó: MTI - Sóki Tamás
rmést magas mustfok, sav-cukor egyensúly, jó színanyagok jellemzik. Jellemzően 21-23-as, egyes területeken 24-25-ös mustfokkal szüretelték a szőlőt, utóbbi nagytestű borok készítésére is alkalmas - jegyezte meg.

Mészáros Pál, a mintegy 200 hektárról származó szőlőt feldolgozó Mészáros Borház Kft. tulajdonosa ismertette: a jó minőség mellett a mennyiség kevesebb lett a vártnál. A jó termőhelyeken érződött a szárazság hatása, a késői szüretelésű fajtáknál - cabernet, merlot - kisebbek a bogyók, alacsonyabb a lékinyerés aránya.

Ferenc Vilmos, a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke mintegy 20 százalékkal kevesebb termésről számolt be. Módos Ernő, a 40 hektáron termő szőlőt feldolgozó Ferger-Módos Borászat borásza elmondta, a kisebb termésmennyiségben szerepet játszott, hogy már a virágzáskor sem volt optimális időjárás, és nyáron több héten keresztül a napi átlaghőmérséklet meghaladta 27 Celsius fokot, amikor a szőlő nem fejlődött, hanem védekezett a hőség ellen. A szárazság miatt a szőlő savtartalma szélsőségessé vált, egyes esetekben koncentrálódott, a kései fajtáknál pedig alacsonyabb lett.

A 2021-es magas alkoholtartalmú, beltartalmi értékben gazdag, de kisebb mennyiségű évjárat lesz - tette hozzá.

Bősz Adrián arról is beszámolt, hogy a borvidéken a szőlő ára kilogrammonként 100 forint körül alakul, de vannak 120-130 forintos szerződések is. Hozzáfűzte, hogy az input alapanyagok, a palackozás költsége 20-40 százalékkal nőtt az utóbbi negyedévben, a borárak ezt nem követik. Úgy vélte, a nagyobb, gépesített szőlészeteknél kilogrammonként 80 forintos árból ki lehetett gazdálkodni a szőlőtermesztés költségeit, a nagy élőmunkaigénnyel működő, kisebb gazdaságok esetében 100 forint felett van az önköltség.

A koronavírus-járvány miatt a horeca (hotelek, éttermek, kávéházak) szektor felvevő képessége jelentősen csökkent, az áruházláncok ugyanakkor stabil keresletet jelentenek - mondta.

Ismertetése szerint a szekszárdi borvidéken, 2500 hektáron évente csaknem 200 ezer mázsa szőlő terem, amelynek 50-60 százalékát dolgozzák fel a borvidéken, a többit más területek feldolgozói vásárolják meg.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kecskeméti szőlőbűvész - Mathiász János

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Egri Bikavér egyedi palackban

Színre lépett az Egri Borvidéki Palack, az Egri Borműhelyhez tartozó borászatok kézzel fogható, és hosszú távon használandó „marketing eszköze”. A 2018 óta egyesületi formában működő szervezet tagjai elkötelezettek az iránt, hogy megmutassák, Eger a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke.

Együnk minél több szőlőt!

A szőlőnek számos jótékony hatást tulajdonítunk, napjainkban pedig közvetlen bizonyítékokkal is alátámasztották ezt. Huzamos szőlőfogyasztás hatására változatosabb bélbaktérium-flórát mutattak ki amerikai kutatók.

Megmérettettek a Kárpát-medencei borok

Jó 100 éve választják el egykori történelmi borvidékeinket egymástól országhatárok, nem véletlen, hogy – egy év kihagyást követően – a tizenötödik alkalommal megrendezett XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre a korábbinál is több, mintegy 160 minta érkezett.

A legjobb magyar borászok 2021-ben: az ötösfogat

Szerencsésen megtartotta a Magyar Bor Akadémia, a „Borest a Bor Akadémián” ünnepi estjét. A Pesti Vigadóban tartott eseményen mutatkozhattak be nagyközönség előtt. Emellett egy helyen kóstolhatták nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeit, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb borait is.

Ültetvények a változó klímában

A gyümölcstermesztésben használható új készítményekről, eszközökről és módszerekről szólt a Kertészek évzáró konferenciája Tápiószecsőn. Alanyoktól és tápanyag-utánpótlástól kezdve a legjobb biztosítás kiválasztásáig és az alternatív értékesítési csatornákig szerezhettek ismereteket a résztvevők a Tész-Ész Nonprofit Kft. és a Kertcenter által szervezett rendezvényen.

Sok konzervuborkát szedtek, mégsem lett jó szezon

A mára zömmel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe visszaszorult szabadföldi konzervuborka-termesztésben idén az előző, igen rossz évhez képest átlagosan 20 százalékos termésnövekedést könyvelhettek el a tészek. A leszedett konzervuborka egy része így a szemétben landolt. A szedés csúcsidőszakában ugyanis a konzervgyárak a tervezettnél kevesebb termést tudtak fogadni a meggybetakarítás csúszása miatt.

Hasznos élő szervezetek és parazitáik

A környezetkímélően kezelt szőlőültetvényben több hasznos élő szervezet található. Közülük néhányat, és a predátoraikat (hiperparaziták) figyelemmel kísértük a szőlő ökoszisztémájának jobb megismerése érdekében.

Öntözött szőlők?

Sok vitát kavar szakmai körökben, hogy kell-e, illetve szabad-e öntözni a szőlőt. Aki felvásárlón keresztül értékesít, és kiegyensúlyozott mennyiséget és minőséget szeretne betakarítani, annak a mai időjárási viszonyok komoly kihívást jelentenek. Támogatói és ellenzői egyaránt akadnak, s talán ennek is köszönhető, hogy alig találkozunk gyakorlati példákkal az ágazaton belül.

Katona István díj 2021

A volt Kiskunhalasi Állami Gazdaság egykori igazgatója emlékére, a Magyar Borok Háza Alapítvány által létrehozott Katona István díjat, minden évben két szakembernek adják át, akik munkásságuk során a magyar szőlő-bor ágazatot segítették. Egy olyan személy kapja, aki a tudományt, s egy aki a gyakorlatot műveli kimagasló módon. Az idei díjátadóra Verpeléten került sor.