Back to top

Lesz elegendő hal az ünnepekre

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közös sajtótájékoztatót tartott Akasztón. Az esemény aktualitását az adta, hogy októberben a víz lehűlésével megkezdődnek az őszi halászatok és a természetes vizeink telepítése.

„A halgazdálkodás – bár kis ágazatról van szó - komoly erőforrást jelent a hazai mezőgazdaságnak, és elismerten a magyar mezőgazdaság meghatározó része, mivel hozzájárul a vidéki munkahelyteremtéshez, és a fenntartható fejlődéshez”- hangsúlyozta tájékoztatójában Németh István, a MA-HAL elnöke.

Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel a tógazdasági haltermelés szempontjából ideális földrajzi elhelyezkedése révén biztosítani tudja a fogyasztók részére a kitűnő minőségű édesvízi halakat.

(balról) Győrffy Balázs és Németh István
(balról) Győrffy Balázs és Németh István
Fotó: viniczai

A hazai tógazdaságok aktív szerepet töltenek be a természetes vizeink halutánpótlásában. A kihelyezett halakat a haltermelők szaporítják és nevelik a megfelelő méret eléréséig.

A tógazdasági haltermelés szempontjából nehéz idei évet tudhat magának az ágazat. Az enyhe telet követő hideg, csapadékszegény tavasz, majd elhúzódó nyári aszály miatt egyre nehezebb termelni a halat tógazdasági körülmények között. A csapadékszegény időjárás és a működési költségek gyors ütemű növekedése az intenzív haltermelő üzemeket és a halfeldolgozókat is megviseli, amit a fogyasztói árban egyre nehezebb érvényesíteni.

Számítások szerint az aszály által legjobban sújtott Dunántúlon a haltermelés nagyjából 30 százalékkal csökkent idén, de az ágazat így is el tudja látni a hazai igényeket, így nincs és nem is lesz jelentős hiány halból sem a horgász, sem a fogyasztói piacon.

Az ágazat már a karácsonyi szezonra készül, idén is arra lehet számítani, hogy kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni az üzletekben és a piacokon az ünnepi időszakban is.

Rendkívül megerősödött a hazai horgászpiac az elmúlt években, Magyarországon 166 446 hektár horgászati célú kezelésben lévő vízterület van, amelyből a MOHOSZ szervezeti rendszerébe tartozik 134 500 hektár. Ma már több mint 770.000 regisztrált horgász van, ami dinamikusan növekszik. Tavaly a horgászati célú haltelepítés mintegy 5200 tonna volt.

(balról) A tájékoztató házigazdája Szabó József és Szűcs Lajos
(balról) A tájékoztató házigazdája Szabó József és Szűcs Lajos
Fotó: viniczai

A MA-HAL és a MOHOSZ stratégiai együttműködést kötött 2017. március 20-án, amelyet az I. Halak Napja rendezvényén írtak alá. „Az együttműködésünk ez év őszétől vált szorossá azzal, hogy 2017 óta a két szervezet közösen tárgyalja meg a haltelepítés irányárait”- hívta fel a figyelmet Szűcs Lajos. A MOHOSZ elnöke elmondta, a horgászati célú háromnyaras ponty ára leszállítva a horgászszervezetek részére kilónként 850 Ft+ÁFA.

„A koronavírus után most az időjárás, a hideg tavasz és aszályos nyár, valamint a növekvő inputanyagárak viselik meg az ágazatot”

- hallhattuk Győrffy Balázst. A NAK elnöke a halastavak ökoszisztéma szolgáltatására, s a közösségi saját zsebből finanszírozni nem lehet korlátlanul – utalt a kormoránok, vidrák okozta gazdasági károkra. A halárak fokozatos növekedése mögött a termelési önköltségek drasztikus emelkedése áll. Az elmúlt évhez képest, a takarmányárak növekedése az egekbe szökött. Nem lehet figyelmen kívül hagyni az üzemanyagárak növekedését sem, hiszen a halak etetése, őrzése és szállítása jelentős üzemanyag felhasználással jár.

Forrás: 
magyayrmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

Magyarországon nem kell tartani műtrágya hiánytól

A Nitrogénművek folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak közép-európai piaci árszinten, és biztosítja minden ügyfelét és partnerét, hogy eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért - közölte a Nitrogénművek Zrt. az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aggodalmára reagálva a hazai műtrágyaellátás biztonságával kapcsolatban.

Az alga lehet a jövő élelmiszere?

A világ egyre népesebbé válásával és a klímaváltozás fokozódásával egyre sürgetőbb kérdés lesz, hogy hogyan tudunk fenntarthatóbb módon táplálkozni. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig egyre több zöldebb alternatívákat kutatnak, a legújabb felfedezett pedig nem más, mint az alga.

Haszonállat-védelem és nagyragadozók

Hazánk területén már tartósan újra megtelepedett Európa egyik csúcsragadozója, a farkas. Több zempléni gazdálkodó – szarvasmarha- és juhtenyésztők – állományában okoztak már kárt e nagyragadozók.

Konferencia a jövő agráriumáról

A kifejezetten agrárdigitalizációval foglalkozó rendezvényen hazai és nemzetközi szinten elismert szakemberek, a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok és legmeghatározóbb piaci szereplők tartottak előadásokat és gyakorlati bemutatókat.

Újabb hazai kereskedelmi lánc vállalta, hogy csak magyar frisshúsokat árul

A Lidl Magyarország állandó kínálatában szereplő baromfi és sertés frisshúsok 100%-a magyar beszállítóktól érkezik, amely amellett, hogy magas minőséget és biztonságot jelent a vásárlók számára, a magyar termelők és a hazai gazdaság támogatása szempontjából is fontos tényező. A széles szortimentben a standard termékkínálaton túl a prémium minőséget képviselő termékek egyaránt elérhetőek.

Új piacokat nyithatnak a fejlesztések

Magyarország 2030-ra regionális agrárnagyhatalommá válhat – jelentette ki az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára november 4-én Veszprémben, az agrárexport fejlesztési lehetőségeiről szóló sajtótájékoztatóján.