0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Talajtakaró fólia helyett lebomló papír

Bizonyos kertészeti kultúrákban úgyszólván nélkülözhetetlenek a különféle talajtakaró fóliák: segítenek visszaszorítani a gyomokat, hamarabb melegszik fel alattuk a talaj, és a párolgási veszteség is kevesebb a takart felületeken. Nem lebomló voltuk miatt azonban rengeteg fejtörést is okoznak a műanyag fóliák. Németországban ígéretes kísérletek zajlanak a papír alapú helyettesítő termékekkel.

A fruchthandel.de portálon megjelent hír szerint a NewHyPe néven futó projektben fenntartható, lebomló, papíralapú síkfóliákkal kísérletezik egy európai konzorcium az alkalmazott kutatások szervezésével foglalkozó Fraunhofer intézet vezetésével.

A cellulózalapú papír nagy előnye, hogy gyorsan és maradék nélkül lebomlik – jelen esetben viszont túlságosan is gyorsan,

Nem bír ki ugyanis egy teljes szezont a szántóföldön. Elég egy-két eső, és már fel is puhul annyira, hogy nem képes maradéktalanul betölteni a szerepét. A projekt aktuális fázisában tehát az egyik feladat, hogy ezt az élettartamot megfelelő bevonattal meghosszabbítsák, fejtette ki a fruchthandel.de cikkében dr. Klaus Rose, a Fraunhofer ISC kutatója.

A megfelelő bevonaton kívül funkcionális cellulóz, illetve nanocellulóz anyagokon is dolgoznak a projektpartnerek, utóbbi lényege, hogy a cellulózrostok megváltoztatott hosszúság-vastagság arányainak köszönhetően bevonat nélkül is kellően stabil az anyag. A cellulózrostokból egy speciális polimer segítségével képeznek hálót, és ennek a hálónak a sűrűsége határozza meg az anyag stabilitását, élettartamát. Ez a „hibridpapír” tehát bevonatok nélkül is alkalmas lesz a vizsgált feladatra, olvasható a cikkben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu