Back to top

Csatlós Norbert: Munkában

„Fényképezőgép helyett alma volt a jelem az óvodában, mégis hobbimmá, majd hivatásommá vált a fotózás. Jó pár éve, mikor Budapesten vendéglátásban dolgoztam, egy csapatépítő buli keretében a szakácsunk elhozta a tükörreflexes fényképezőgépét. Ahogy láttam magam az általa készített képen az elmosódott háttérrel, rögtön a fotózás szerelmese lettem."

„Autókról, csajokról és a természetről szerettem volna hasonló fotókat készíteni, ezért megvettem keresztapám Nikon D60-as fényképezőgépét, hozzá pedig szakkönyveket, hogy autodidakta módon elsajátíthassam ezt a mesterséget.

Az étterem rendszeres vendége volt egy srác, akivel ételszervírozás közben beszélgettünk a fotózásról. Ő épp a fotóstúdiójába keresett munkatársakat, és mikor megtudta, hogy a fényképezés a hobbim, kérte, küldjem el neki a képeimet. Így alakult, hogy Kiss Gergő a szárnyai alá vett, és mentoromként megtanította a szakmát. 2016 óta dolgozom vele a Frame4Studioban, és ekkorra datálható a Magyar Mezőgazdaság kiadóval megkezdett közös munkánk, ami a mai napig is tart.

Attól kezdve a kiadó gondozásában lévő A Mi Erdőnk magazinnak is rendszeresen készítek fotókat, így volt ez akkor is, amikor egy vadászati témájú kisfilmet forgattunk a kiadó munkatársaival.

Több okból is csatlakoztam a stábhoz. Egyrészt, a Csatlós család is vadászcsalád; rendszeresen jártam gyerekként nagyapámmal az erdőt, igaz végül a horgászat mellett tettem le a voksom. Másfelől akkor épp egy OKJ-s fotós képzést végeztem, és úgy gondoltam, hogy a vadászat jeleneteit átfogó fotóriportot adom be vizsga- munkaként. Ekkor született az alábbi fotó. A vadászkutyák apportírozásáról készült jelenet során Nikon D6 géppel és sport- riporteri vázzal, fix 300-as lencsével, kevés fényben, szitáló esőben kaptam lencsevégre az éppen szaladó vizslát. Nagyon kedves ez a kép nekem, a gyerekkoromat idézi, ráadásul aktualitása is van, hiszen mindjárt indul a vadkacsa vadászati idénye!”

Fotó: Csatlós Norbert

 

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

A Mancs őrjárat szállítja az almát

Aligha van olyan óvodás és kisiskolás, aki ne ismerné a Mancs őrjárat cuki problémamegoldó kutyáit, telitalálatnak tűnik tehát a dél-tiroli Melinda almatermesztő konzorcium legújabb ötlete, amellyel ennek a korosztálynak a gyümölcsfogyasztását szeretnék felturbózni.

Német védelem a fatolvajok ellen

A jeladókat és a telematikai eszközöket is bevetik a Németországban a fatolvajok ellen.

A Zagyvától Kékesig

Ha felelevenítjük egykori osztálykirándulásainkat, a legtöbbünknek a Kékestetőről is vannak emlékeink. Az ország legmagasabb pontjának felkeresése minden gyereknek hatalmas kaland, akik később családjukkal, majd unokáikkal visszatérve együtt idézik fel fiatalkori élményeiket.

Fürjeket és szalonkát is próbáltak Olaszországba csempészni

Nemzetközi hatósági akció keretében több tucat vadmadár, köztük védett fajok csempészett tetemét foglalták le Szlovéniában - közölte szerdán a szlovén pénzügyőrség. A védett állatokat Horvátországból próbálták meg Olaszországba szállítani a tettesek.

Erdősítéssel kompenzálják a fenntarthatósági expó karbonlábnyomát

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó megfelel majd a Zöld rendezvény minősítési feltételrendszernek; az ötletgazdák, a KÖVET Egyesület és a Kék Bolygó Alapítvány a rendezvény karbon és ökológiai lábnyomát is kiszámolja, az ellentételezéshez szükséges erdősítési szükségletre pedig javaslatot tesz - közölte a két nonprofit szervezet az MTI-vel szerdán.

Csehországban is elrendelték a baromfik kötelező zártan tartását

A cseh Állami Állategészségügyi Hivatal a madárinfluenza kitörésének kockázatát csökkentése érdekében arra fogja kötelezni az ország baromfigazdaságait, hogy - néhány kivételtől eltekintve - tartsák az állományokat zárt térben.

Immunerősítés kutyáknak

A hideg, nyirkos idő négylábú barátainkat ugyanúgy megviseli, ahogyan minket, embereket. Számukra is jól jön egy kis extra támogatás ilyenkor, különösképpen azért, mert az időjárási viszontagságokon túl is jócskán kijut nekik a kellemetlen behatásokból: kórokozók, vegyszerek, gyógyszerek, sugárzás, stressz, stb.

Nincs megoldás az aranysakál ellen

Az aranysakál bizonyítottan őshonos ragadozó fajunk, mert már a jégkorszak előtti időszakból, a Villányi-hegységből származnak olyan leletek, melyek szerint élt Magyarországon egy állat, amit később sakálnak (Thus aureusnak) neveztek. A sakál a középkortól tagja a hazai faunának, mely kis számban, de állandóan jelen lehetett a Kárpát-medencében.

Növeljük a zöldfelületet

A globális fölmelegedés összetett folyamat, nem lehet leegyszerűsíteni, azonban ok-okozati összefüggések következtében képes módosítani a növényi életjelenségeket. A természeti törvények értelmében általános jellegű, de különbözőképpen hat a mezőgazdasági, kertészeti és erdészeti növényekre, közvetlen a hatása az időjárásra, a növények stresszállapotára, valamint az emberek, állatok környezetére.