0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Gigantikus gorilla tornyosul a Wall Street-en sétálók fölé

Harambe-t a gorillát 2016 májusában lőtte le egy cincinnati állatkert gondozója, aki féltette annak a kisgyermeknek biztonságát, aki bemászott a gorilla ketrecébe.

Egy több mint 7 méter magas bronzszobor jelent meg a Wall Street-en Harambe-ről, a Cincinnati Állatkert gorillájáról, akinek a tragikus sorsa 2016-ban az amerikai hírlapok címlapjára került, miután felkapott és magával vitt egy 3 éves kisfiút, aki bemászott a ketrecébe.

Az óriás gorilla szobrot a Bowling Garden Parkban helyezték el, közvetlenül a híres Charging Bull szoborral szemben, amelyet 10 000 banánnal vettek körül

(később helyi élelmiszerbankoknak adományozzák majd a gyümölcsöket), hogy a vagyoni egyenlőtlenségekre hívják fel a figyelmet.

A szervezők, a Sapien.Network, egy fejlesztés alatt álló közösségi hálózati platform alapítói, (akik az emberek szükségleteinek és jólétének előtérbe helyezését tűzték ki célul), elmondták, hogy azért állítottak fel a szobrot, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a Wall Street „banánná” vált, vagyis elszakadt a mindennapi emberek szükségleteiről.

A Sapien.Network társalapítói, Robert Giometti, Tejay Aluru és Ankit Bhatia elmondták, hogy Harambe szimbólumát használták arra, hogy képviseljék azt a milliónyi embert, akik az amerikai kapitalista rendszerben küzdenek, amely szerintük „a gazdag elitet gazdagítja, az átlagember pedig hátrahagyja.” De ahogy Giometti elmondta: „nem a kapitalizmus vagy a jelenlegi rendszer elutasításáról van szó. Hanem arról, hogy megreformáljuk a jelenlegi rendszert, és hagyjuk, hogy több embercsoport legyen jobb lehetősége egy élhetőbb jövőre. Ez a történet lényege.

Harambe olyasvalaminek a szimbóluma, ami lehetővé teszi, hogy önvizsgálatot tartsunk túl a saját szükségleteinken. Mi is az amire valóban vágyunk, miért érdemes tenni?”

– magyarázta. „A kapcsolatokról szól. Egy egyszerű gesztus, hogy adunk egy banánt, közösséget építünk. Társadalomként össze kell fognunk.”

Harambe-t 2016 májusában ellentmondásos módon lőtték agyon az állatkerti gondozók, akik féltették a 3 éves gyermek biztonságát, bár a gorilla soha nem viselkedett agresszívan vele szemben. Egyesek akkoriban mégis azt mondták, hogy úgy tűnt, mintha az állat a gyermeket védené… ennek ellenére véget vetettek az életének.

Harambe megölése heves vitát váltott ki a fogságban tartott főemlősök helyzetéről, és internetes mémek ezreit ihlette.

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk még egy rap számot is kiadott a történtek kapcsán, míg egy darab állítólag Harambe-ra hasonlító Cheetos közel 100 000 dollárért kelt ez az eBay-en.

Forrás: www.nbcnewyork.com