Back to top

Gigantikus gorilla tornyosul a Wall Street-en sétálók fölé

Harambe-t a gorillát 2016 májusában lőtte le egy cincinnati állatkert gondozója, aki féltette annak a kisgyermeknek biztonságát, aki bemászott a gorilla ketrecébe.

Egy több mint 7 méter magas bronzszobor jelent meg a Wall Street-en Harambe-ről, a Cincinnati Állatkert gorillájáról, akinek a tragikus sorsa 2016-ban az amerikai hírlapok címlapjára került, miután felkapott és magával vitt egy 3 éves kisfiút, aki bemászott a ketrecébe.

Az óriás gorilla szobrot a Bowling Garden Parkban helyezték el, közvetlenül a híres Charging Bull szoborral szemben, amelyet 10 000 banánnal vettek körül

(később helyi élelmiszerbankoknak adományozzák majd a gyümölcsöket), hogy a vagyoni egyenlőtlenségekre hívják fel a figyelmet.

A szervezők, a Sapien.Network, egy fejlesztés alatt álló közösségi hálózati platform alapítói, (akik az emberek szükségleteinek és jólétének előtérbe helyezését tűzték ki célul), elmondták, hogy azért állítottak fel a szobrot, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a Wall Street „banánná” vált, vagyis elszakadt a mindennapi emberek szükségleteiről.

A Sapien.Network társalapítói, Robert Giometti, Tejay Aluru és Ankit Bhatia elmondták, hogy Harambe szimbólumát használták arra, hogy képviseljék azt a milliónyi embert, akik az amerikai kapitalista rendszerben küzdenek, amely szerintük „a gazdag elitet gazdagítja, az átlagember pedig hátrahagyja.” De ahogy Giometti elmondta: „nem a kapitalizmus vagy a jelenlegi rendszer elutasításáról van szó. Hanem arról, hogy megreformáljuk a jelenlegi rendszert, és hagyjuk, hogy több embercsoport legyen jobb lehetősége egy élhetőbb jövőre. Ez a történet lényege.

Harambe olyasvalaminek a szimbóluma, ami lehetővé teszi, hogy önvizsgálatot tartsunk túl a saját szükségleteinken. Mi is az amire valóban vágyunk, miért érdemes tenni?”

– magyarázta. „A kapcsolatokról szól. Egy egyszerű gesztus, hogy adunk egy banánt, közösséget építünk. Társadalomként össze kell fognunk.”

Harambe-t 2016 májusában ellentmondásos módon lőtték agyon az állatkerti gondozók, akik féltették a 3 éves gyermek biztonságát, bár a gorilla soha nem viselkedett agresszívan vele szemben. Egyesek akkoriban mégis azt mondták, hogy úgy tűnt, mintha az állat a gyermeket védené... ennek ellenére véget vetettek az életének.

Harambe megölése heves vitát váltott ki a fogságban tartott főemlősök helyzetéről, és internetes mémek ezreit ihlette.

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk még egy rap számot is kiadott a történtek kapcsán, míg egy darab állítólag Harambe-ra hasonlító Cheetos közel 100 000 dollárért kelt ez az eBay-en.

Forrás: 
www.nbcnewyork.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Elválnak" az albatroszok a klímaváltozás miatt

Nagyobb arányban szakadnak el egymástól az egyébként monogám kapcsolatban élő albatroszok a tengervíz felszíni hőmérsékletének emelkedése hatására - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

Fürjeket és szalonkát is próbáltak Olaszországba csempészni

Nemzetközi hatósági akció keretében több tucat vadmadár, köztük védett fajok csempészett tetemét foglalták le Szlovéniában - közölte szerdán a szlovén pénzügyőrség. A védett állatokat Horvátországból próbálták meg Olaszországba szállítani a tettesek.

Befogták a Bükkben kóborló szervált

Az elmúlt napokban több helyen is megjelent a hír, miszerint szervált láttak - sőt, videóztak - a Bükkben. Az Afrikában őshonos macskaféle viselkedéséből is látszott, hogy korábban fogságban tartották, ahonnan vagy megszökött, vagy szabadon engedték.

Nincs megoldás az aranysakál ellen

Az aranysakál bizonyítottan őshonos ragadozó fajunk, mert már a jégkorszak előtti időszakból, a Villányi-hegységből származnak olyan leletek, melyek szerint élt Magyarországon egy állat, amit később sakálnak (Thus aureusnak) neveztek. A sakál a középkortól tagja a hazai faunának, mely kis számban, de állandóan jelen lehetett a Kárpát-medencében.

Növeljük a zöldfelületet

A globális fölmelegedés összetett folyamat, nem lehet leegyszerűsíteni, azonban ok-okozati összefüggések következtében képes módosítani a növényi életjelenségeket. A természeti törvények értelmében általános jellegű, de különbözőképpen hat a mezőgazdasági, kertészeti és erdészeti növényekre, közvetlen a hatása az időjárásra, a növények stresszállapotára, valamint az emberek, állatok környezetére.

Rekord mennyiségű tengeri tehén pusztult el

Július óta minden héten rekordokat döntöget a vadgazdálkodási hatóságok által közreadott elpusztult tengeri tehenekről szóló jelentés. November közepére pedig átlépte az 1000 példányt az elhullott egyedek száma.

Hamarosan vége a berregésnek

A muflon a domb- és hegyvidék erdősült területeinek lakója. Nem számít hazánkban őshonosnak, Forgách gróf a XIX. század végén telepítette be ghymesi birtokára. A sikeres telepítés eredményeként további telepítések következtek, így mára az Északi-középhegységben, a Budai-hegységben, a Gödöllői-dombvidéken, a Dunántúlon, a Vértesben, Gerecsében, Pilisben is élnek kisebb-nagyobb állományai.

Vonuló darvak

Szép számban érkeznek a darvak hazánkba, ugyanis vonulási útvonalukba eső tavaink fontos pihenőhelyül szolgálnak számukra. A Kardoskúti Fehértó medre, egy-két tocsogót leszámítva, szinte teljesen száraz, mégis megpihennek ezen a tradicionális állomáshelyen a darvak.