0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

Ellenben fák, bokrok, cserjék alatt, vagy a letisztított virág- és zöldségágyásokon akár 10 cm vastagságú levélréteg is meghagyható.

A legideálisabb, ha a leveleket kerti talajlazító segítségével lazán beledolgozzuk az ágyásba, és némi földdel letakarjuk, hogy a szél ne fújhassa el, ezzel is felgyorsítva a lebomlási folyamatot. Így tavaszra friss humusz képződhet, ami majd a virágok megfelelő fejlődését teszi lehetővé. A talajkomposztálás céljára a virágos cserjék és a gyümölcsfák gyorsan korhadó levelei a legalkalmasabbak.

Ezzel a módszerrel rendkívül kíméletesen hasznosítható a nagy mennyiségű lehullott levél és nyesedék, amelyek tápanyagai környezetbarát trágyaként működnek. A levéltakaró melegen tartja és szigeteli a növényeket, védve őket a hidegtől.

Tavasszal viszont el kell takarítanunk a megmaradt leveleket, hogy a növények elegendő friss oxigénhez és napfényhez jussanak.

A lehullott levelek tehát nem feltétlenül kellemetlen hulladékot jelentenek, amelyet el kell tüntetnünk kertünkből. Éppen ellenkezőleg: jelentős összeget takaríthatunk meg a segítségükkel, hiszen természetes módon hozhatunk létre humuszt vagy éppen trágyát.

A lehullott levelek felhasználásával nemcsak kertünknek, de kertünk madarainak is segítünk.

Telelő magevő és rovarevő madaraink táplálékának jelentős részét a természetes táplálékbázisok: a fák és bokrok, a borostyán és a vadszőlő termése, valamint a kéreg- és egyéb repedésekben telelő rovarok, lárvák és bábok alkotják. 

Az összegereblyézett leveleket a fák, bokrok alatt vastagon érdemes elegyengetni, ezzel remek táplálékforrást biztosítva számukra az első havazásig.

Az év utolsó fűnyírásai során is érdemes legalább a bokrok között, illetve ezek tövénél meghagyni olyan nyíratlan foltokat, hol a füvek és a gyep egyéb lágyszárú fajai, téli táplálékbázist képezve, magot tudnak érlelni és szórni. Ezek a hullott levelek védelmében, takarásában egészen tavaszig természetes táplálékot jelentenek az áttelelő madaraknak.

Nem utolsósorban a lehullott levelek hasznosításának újabb módja a süngarázs-készítés, valamint remek telelőhelyet nyújt a kellő vastagságú avar a kétéltűek számára is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu