Back to top

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

Ellenben fák, bokrok, cserjék alatt, vagy a letisztított virág- és zöldségágyásokon akár 10 cm vastagságú levélréteg is meghagyható.

A legideálisabb, ha a leveleket kerti talajlazító segítségével lazán beledolgozzuk az ágyásba, és némi földdel letakarjuk, hogy a szél ne fújhassa el, ezzel is felgyorsítva a lebomlási folyamatot. Így tavaszra friss humusz képződhet, ami majd a virágok megfelelő fejlődését teszi lehetővé. A talajkomposztálás céljára a virágos cserjék és a gyümölcsfák gyorsan korhadó levelei a legalkalmasabbak.

Ezzel a módszerrel rendkívül kíméletesen hasznosítható a nagy mennyiségű lehullott levél és nyesedék, amelyek tápanyagai környezetbarát trágyaként működnek. A levéltakaró melegen tartja és szigeteli a növényeket, védve őket a hidegtől.

Tavasszal viszont el kell takarítanunk a megmaradt leveleket, hogy a növények elegendő friss oxigénhez és napfényhez jussanak.

A lehullott levelek tehát nem feltétlenül kellemetlen hulladékot jelentenek, amelyet el kell tüntetnünk kertünkből. Éppen ellenkezőleg: jelentős összeget takaríthatunk meg a segítségükkel, hiszen természetes módon hozhatunk létre humuszt vagy éppen trágyát.

A lehullott levelek felhasználásával nemcsak kertünknek, de kertünk madarainak is segítünk.

Telelő magevő és rovarevő madaraink táplálékának jelentős részét a természetes táplálékbázisok: a fák és bokrok, a borostyán és a vadszőlő termése, valamint a kéreg- és egyéb repedésekben telelő rovarok, lárvák és bábok alkotják. 

Az összegereblyézett leveleket a fák, bokrok alatt vastagon érdemes elegyengetni, ezzel remek táplálékforrást biztosítva számukra az első havazásig.

Az év utolsó fűnyírásai során is érdemes legalább a bokrok között, illetve ezek tövénél meghagyni olyan nyíratlan foltokat, hol a füvek és a gyep egyéb lágyszárú fajai, téli táplálékbázist képezve, magot tudnak érlelni és szórni. Ezek a hullott levelek védelmében, takarásában egészen tavaszig természetes táplálékot jelentenek az áttelelő madaraknak.

Nem utolsósorban a lehullott levelek hasznosításának újabb módja a süngarázs-készítés, valamint remek telelőhelyet nyújt a kellő vastagságú avar a kétéltűek számára is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

"Elválnak" az albatroszok a klímaváltozás miatt

Nagyobb arányban szakadnak el egymástól az egyébként monogám kapcsolatban élő albatroszok a tengervíz felszíni hőmérsékletének emelkedése hatására - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Sok hasznos és értékes információval gazdagodhatnak a termelők, kereskedők akkor, ha a virágértékesítési szezont követően jut idő a tapasztalatok kiértékelésére.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

A Mancs őrjárat szállítja az almát

Aligha van olyan óvodás és kisiskolás, aki ne ismerné a Mancs őrjárat cuki problémamegoldó kutyáit, telitalálatnak tűnik tehát a dél-tiroli Melinda almatermesztő konzorcium legújabb ötlete, amellyel ennek a korosztálynak a gyümölcsfogyasztását szeretnék felturbózni.

Februárról áprilisra halasztották a Fruit Logisticát

Ma jelent meg a hír, hogy április 5–7-re halasztják a berlini Fruit Logistica kiállítást. Európa sok országában láthatóan súlyosbodik a járvány, viszont az ágazati szereplők mindenképpen élőben szeretnének találkozni egymással, ezért döntöttek így a szervezők.