Rohamosan fejlődő világunk egyik pozitív hozadéka, hogy ma már rengeteg féle zöldségből tudunk válogatni anélkül, hogy különösebb erőfeszítéseket kellene tennünk érte.
A modernkori étkezésre jellemző, hogy manapság egyre több csirkét, kacsát, halat, tojást eszünk. Sokan szeretik a húst, de nem szeretik a zöldségeket. Mások úgy tartják a zöldségek nem ízletesek, ehelyett inkább több gyümölcsöt fogyasztanak. Azt viszont fontos leszögezni, hogy a gyümölcsök nem helyettesítik a zöldségeket.
A zöldségek és a gyümölcsök számos vitamint és élelmi rostot tartalmaznak, amelyek létfontosságú szerepet töltenek be az egészség megőrzésében és az immunitás javításában.
A gyerekeknél különösen fontos, hogy kiegyensúlyozottan étkezzenek, mert a gyerekkorukban tanultakat viszik tovább magukkal, és később nehezebb lesz megbarátkozniuk az addig utált zöldségekkel.
Ha túl sok gyümölcsöt fogyaszt, az azt eredményezi, hogy megnő a gyümölcscukor bevitel, amely befolyásolja a nyomelemek felszívódását és a csontok fejlődésére is hatással van. Ezenfelül a gyümölcsök szervetlen só- és nyersrosttartalma nem hasonlítható össze a zöldségekével. Továbbra is biztosítani kell a különböző tápelemek és rostok bevitelét a zöldségekben.
A táplálkozási szaktanácsadók szerint 500 gramm zöldséget kellene fogyasztanunk naponta. Az 500 gramm természetesen a még nyers, főzés előtti zöldségre értendő. Ez hozzá segíti az egészségének megőrzéséhez, valamint később sokkal kisebb eséllyel alakulhatnak ki krónikus betegségek.
A napi 500 gramm zöldséget természetesen nem egyszerre kell elfogyasztani. Sőt, ha ezt a mennyiséget a három fő étkezés között osszuk el, akkor már nem is tűnik olyan soknak ez a mennyiség. A reggelit nem feltétlenül kell túl gondolni. A teljeskiőrlésű lisztből készült szendvicse mellé bátran fogyasszon például uborkát, paradicsomot, zellert. A zöldségek nem csak nyersen fogyasztva egészségesek, ezért ebédre és vacsorára nyugodtan fogyaszthatja ezeket főzve is.