Back to top

Poloskák húzták be a kéziféket az autóiparban

A szívogatásával tönkre teszi a termést, büdös, alig van természetes ellensége - és még hosszan sorolhatnánk a poloska ellen szóló érveket. De hogy a járművek exportjára és importjára is hatással van, arra eddig nem gondoltunk. Emiatt az apró rovar miatt egy hónappal kell többet várni egy autóra Ausztráliában.

Az az információ nem újdonság az agrártársadalom tagjainak, hogy a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványpoloska feltartóztathatatlanul terjed, amit csak lehet, károsít, az ellene való védekezés sok bosszúságot okoz. A táplálkozását tekintve nem válogatós, mindenféle zöldséget és gyümölcsöt tönkre tesz a szívogatásával. De hogy ez a rovar az autókereskedelemnek is komoly csapást jelent, azt a vezess.hu vette észre egy ausztráliai hírportál nyomán. 

green-stink-bug-221243_1280.jpg

Fotó: pixabay.com/miniformat65

Ausztráliában hozzávetőleg öt éve nincs helyi autógyártás, egyszerre zártak be a Ford, a GM és a Toyota gyártóüzemei, így a földrész teljes autószükségletét importálva oldják meg,

A járművek konténerekben érkeznek a szigetre, ezekben a tárolókban viszont tömegesen találtak poloskát, mely inváziójától joggal tartanak a déli féltekén is.

Ennek pedig az lett a következménye, hogy a hatóságok azonnali rovarirtásra kötelezték az ausztrál importőröket. Az eljárás miatt Ausztrália lakosai, akik már eddig is hónapokat vártak, hogy a rendelésük megérkezzen, most négy további hetet malmoznak, hogy megtörténjen a konténerek fertőtlenítése és a vízen veszteglő teherhajók kiköthessenek. Ausztráliában tavaly 232 esetben észleltek uszályon, vagy beérkező termékben márványpoloskát. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Sok hasznos és értékes információval gazdagodhatnak a termelők, kereskedők akkor, ha a virágértékesítési szezont követően jut idő a tapasztalatok kiértékelésére.

Mesterséges intelligencia tervezte meg a tökéletes csicseriborsót

Egy nagyszabású nemzetközi kutatás eredményeként kifejlesztették a "tökéletes" csicseriborsó genetikai modelljét, amely akár 12 százalékkal is növelheti a terméshozamot.

Gazdálkodás kerítések nélkül

Előbb lehet vonatokkal találkozni, mint emberi szót hallani Nyugat-Ausztrália távoli, elhagyott vidékein, ahol szarvasmarhacsordák legelnek a végeláthatatlan, vörös porral borított, száraz, forgószelektől látogatott pusztákon. A hatalmas távolságok rendkívül megnehezítik az állatok nyomon követését, de a nyakörvön alapuló új virtuális körbekerítési technológiai kísérlet megkönnyítheti a tehenészek dolgát.

Veszélyben az őshonos tízlábú rákok

Természetes vizeink egyre kevésbé alkalmas élőhelyek az őshonos édesvízi tízlábú rákok számára, és az invazív opportunista fajok térhódítása is nehezíti a folyamirák-, a kövirák- és a kecskerák-populációk fennmaradását Európában, így hazánkban is. Eddig 14 idegenhonos tízlábú rákfaj jelenlétéről győződtek meg a kutatók.

Még lehet permetezni a tárolási betegségek ellen – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Egyre közelebb vagyunk a növényvédelmi szezon végéhez, de a tárolási betegségek ellen még érdemes védekezni ott, ahol a szüretig még belefér egy záró permetezés. A poloskák még tömegesen szívogatják a terméseket, de már elkezdték keresni a téli búvóhelyet is, érdemes zárva tartani az ajtókat, ablakokat.

Lassan csak a poloskák maradnak – Növényvédelmi előrejelzés 38. hét

A szeptember közepéig tartó késő nyári idő elvileg elsősorban a kártevőknek kedvezett volna, viszont azok közül sokan erre az évre már befejezték a tevékenységüket. Nem így a poloskák.

Gyors evolúció zajlik az állatvilágban?

Az éghajlatváltozás nemcsak emberi probléma; az állatoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató állítása szerint néhány „melegvérű” állat azért növeszt nagyobb csőrt, lábakat és füleket, hogy a bolygó felmelegedésével jobban szabályozhassa testhőmérsékletét.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.