Back to top

Az utolsó előfutamok

Szeptember közepére Lendván, Gyenesdiáson, Sarkadon, és utolsóként Heves-Alatkán is lezajlottak a Nemzeti Vágta előfutamai, így összeállt a budapesti Hősök terén rendezett fináléra hivatalos településeknek és lovasoknak a csapata.

Magyar történelmi város, Lendva adott otthont a Muravidéki Vágtának augusztus 21-én. Tizenegy település és a nemzetközi futam lovasai mérték össze tudásukat, hogy bekerülhessenek a Nemzeti Vágta budapesti döntőjébe. A muravidéki rendezvényen a magyar nemzetiségű lovasok a Nemzeti Vágta döntőjébe kvalifikálhatták magukat, míg a szlovén nemzetiségű versenyzők a nemzetközi futamba kerülésért küzdöttek.

Az egész napos rendezvényen többek közt csikósbemutató, honfoglalás kori haditechnikai bemutató, római kori kocsiverseny, pusztaötös bemutató, valamint számos zenés, színházi és gyermekprogram is szórakoztatta a közönséget.

A döntő futamot végül helyi lovas nyerte: Lendva színeiben Horváth József futott be elsőként a célba Flyer Du Pecos nyergében. A második helyen Bíró József végzett Hosszúfalu színeiben Fox LS nevű lován, a harmadik helyet pedig Somi Erik szerezte meg Zsitkóc számára Filou Fruskával. Negyedikként a gyertyánosi Göntér Márió vágtatott át a célvonalon Cross N Dreams nevű lovával. A nemzetközi futam kvalifikációs versenye rendkívül izgalmas küzdelmet hozott: a győztes végül Matej Grebenjak és Inferno nevű hátasa lett, így ők képviselhették Szlovéniát a budapesti Hősök terén.

A Festetics Vágta győzteseit a gyenesdiási Faludi-síkon avatták
A Festetics Vágta győzteseit a gyenesdiási Faludi-síkon avatták

A Festetics Vágta győzteseit a gyenesdiási Faludi-síkon avatták, immáron 12. alkalommal, augusztus 22-én. A rendezvény fókuszában, ahogy mindig, most is a magyar lovaskultúra és a hagyományőrzés állt. A Zala megyei rendezvényen az izgalmas futamok mellett kocsitoló verseny, kézműves vásár, ízek utcája, csikósbemutató, és a helyi lovardák bemutatói is várták a közönséget.

A balatoni települések csatájában Arató Barna győzött Napraforgó nevű lovával, így Bükkösd is képviselteti magát a budapesti Nemzeti Vágtán.

A dobogó második fokára a szilvásváradi Bányavölgyi Donáta állhatott fel Mimózával, a harmadik helyezés pedig Takács Reginát illette meg Baron Gyémánt nevű lovával, akik Vonyarcvashegyet képviselték. Végül negyedikként Szentkirály színeiben Csiki Árpád és Jimmy kvalifikálták magukat a budapesti döntőbe. A kishuszárok futamában Kalocsa képviseletében Ferencz Dominika és Herceg nyerték meg a versenyt, majd másodikként Goneth Márk és Szélvihar ért célba, Ábrahámhegy településének szerezve ezzel dicsőséget. A harmadik a köveskáli Sziklay Gizella lett Ragyogó nevű lovával.

A fővárosi döntő előtti utolsó kvalifikációs versenyt Heves-Alatkán tartották
A fővárosi döntő előtti utolsó kvalifikációs versenyt Heves-Alatkán tartották
A szeptemberi dátum ellenére a lovasokat igazi nyári időjárás várta Sarkadon. Izgalmas versenyeknek lehettek szemtanúi a szeptember 11-én megrendezett Viharsarki Vágta látogatói. A várva várt felnőtt- és kishuszárfutamok mellett a kettesfogat-hajtók küzdelmét is végigdrukkolhatták a nézők a helyszínen, valamint kísérőprogramként többféle látványos lovasbemutatóra is sor került.

A felnőtt mezőnyben az első helyen Tolnai László ért célba Trója nevű lovának nyergében, Kerekegyháza képviseletében.

Az idei második helyezett a sarkadi Kiss Dorottya lett, aki Fernando Délceg nevű lovával vívta ki a budapesti indulás jogát, és aki már tavaly is ott volt a döntőben, így nem ismeretlen számára a budapesti pálya. A bronzérmes versenyző ezúttal Pápa Attila lett (lova Behdi Gindran- 24 Najád), aki Biharugra települést képviselte. Végül pedig a kötegyáni Csajka Csaba kvalifikálta magát a fináléba a negyedik helyen, Szászsebes nevű hátasával. A Kishuszár Vágtán a győztes a sarkadi Szabó Linetta és Csillagfény Milady lett, a második helyen Makoviczki Martin és Fáni Újkígyóst képviselve futottak be a célba, míg a harmadik helyet Szerencsés Szandra és BZ Silver nevű lova szerezte meg Szolnokról.

A Sarkadon rendezett Viharsarki Vágta dobogósai
A Sarkadon rendezett Viharsarki Vágta dobogósai

Végül pedig a szeptember 18-i hevesi futam legjobbjai is csatlakoztak a Nemzeti Vágta döntőseihez. A fővárosi döntő előtti utolsó kvalifikációs versenyt Heves-Alatkán tartották, ahonnan négy felnőtt lovas és három kishuszár jutott be a budapesti Nemzeti Vágta fináléjába.

Nagyszerű hangulatú, többféle hagyományőrző és lovasbemutatóval, koncertekkel és családi nappal tarkított hétvégét tudhat maga mögött a település, ahol a verseny nagyon izgalmasan alakult.

A felnőtt kategória lovasai közül a maglódi Kincses Adrienn és Garmine Jag nevű lova vágtatott át először a célvonalon, őt követte a másodikként végző Nagy Arnold, aki Hevest képviselte, és aki már 2018-ban és 2019-ben is országos győzelmet ünnepelhetett a Nemzeti Vágtán. A harmadik helyet ezúttal a szentegáti Szőke Dániel és Giboulee szerezte meg, míg a negyedik a dunaszerdahelyi Osztényi Zoltán és Felvidék Kincse nevű hátasa lett. A kishuszárok versenyén az első helyen Rozs Anna Júlia Gádoros képviselőjeként futott be a célba. A második Kissová Jesika lett Dunaszerdahelyről, míg harmadikként a felsőlajosi Fazekas Anna és Csillag nevű lova jutott tovább a fináléba.

A Muravidéki Vágtán a magyar nemzetiségű lovasok a Nemzeti Vágta döntőjébe, míg a szlovén nemzetiségűek a nemzetközi futamba kvalifikálhatták magukat
A Muravidéki Vágtán a magyar nemzetiségű lovasok a Nemzeti Vágta döntőjébe, míg a szlovén nemzetiségűek a nemzetközi futamba kvalifikálhatták magukat

(A döntőt október 2–3-án, lapzártánk után rendezik, így mire az októberi Pegazus megjelenik, már tudjuk, hogy sikerült-e harmadszorra is megnyernie a budapesti döntőt Nagy Arnoldnak, vagy ezúttal más bajnokot avattak. A részletekről a novemberi lapszámban tudósítunk – a szerk.)

Jakab-Sas Gabriella

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

Kiválasztották a világ legjobb sajtját

Már tudjuk, hogy melyik a világ legjobb sajtja. Az idei sajtvilágversenyen (World Cheese Awards) egy spanyol kecskesajt vitte el a pálmát, amelyről bírálói azt állították, maga a szerelem.

A sportolók kiállnak az öttusalovaglás mellett

Az összes brit és magyar olimpiai érmes öttusázó, valamint 11 másik országból további ötkarikás érmesek - összesen negyvenhatan - levélben fordultak Thomas Bachhoz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökéhez, hogy járjon közbe az öttusalovaglás megmentéséért.

Megmérettettek a Kárpát-medencei borok

Jó 100 éve választják el egykori történelmi borvidékeinket egymástól országhatárok, nem véletlen, hogy – egy év kihagyást követően – a tizenötödik alkalommal megrendezett XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre a korábbinál is több, mintegy 160 minta érkezett.

A legjobb magyar borászok 2021-ben: az ötösfogat

Szerencsésen megtartotta a Magyar Bor Akadémia, a „Borest a Bor Akadémián” ünnepi estjét. A Pesti Vigadóban tartott eseményen mutatkozhattak be nagyközönség előtt. Emellett egy helyen kóstolhatták nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeit, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb borait is.

Mostantól a futószár másik végén

Befejezte pályafutását Magyarország eddigi legsikeresebb lovastornásza. A nyár végi felnőtt lovastorna-világbajnokságon, a Nemzeti Lovardában láthattuk versenyzőként utoljára pályára lépni a kaposvári Bence Balázst, aki kerek húsz év után fejezte be pályafutását.

Már 24 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesültek a kisebb állattartó gazdaságok

A Megújuló vidék, megújuló agrárium program révén az Agrárminisztérium a teljes magyar élelmiszertermelés és mezőgazdaság fejlesztését célozza az értékteremtő és hatékonyságnövelő beruházások támogatása révén – közölte Nagy István tárcavezető.

A háziasított lovak eredete

A modern ló háziasítása nagyjából i.e. 2200 körül kezdődött el a Kaukázus északi részén. A következő évszázadokban pedig Ázsiába és Európába is eljutottak ezek az állatok. Egy 162 tudósból álló nemzetközi kutatócsoport 273 ősi lótól származó minta genetikáját fedte fel és elemezte azokat. Ezek a jószágok Eurázsia különböző pontjairól származtak.

Megjelent az őshonos állati génmegőrzés új pályázati felhívása

2022. január 3. és 2022. január 31. között pályázhatnak először a gazdálkodók az új „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű felhívásra. A támogatható fajták köre az eddigiekhez képest a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtákkal bővül.

Újabb eredményes ügetőárverés

Az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete, valamint a hazai ügető-versenyek rendezője és szervezője, a Kincsem Park immár másfél évtizede tart ügetőárverést a lóversenypályán. Ez a szakmai fórum nagyon fontos és nélkülözhetetlen része a jól működő lóversenyzésnek. A nyilvánosság és az érdeklődők száma azonnali visszajelzést ad az ágazat helyzetéről és a trendekről.