Ezek a gondolatok a hagyományos rendezvény megnyitóján hangzottak el. A gyümölcsök és zöldségek feldolgozásának bemutatása mellett vásár és finom ételek várták a látogatókat, és a fiatalok számára parasztolimpiát is rendeztek a Laky Demeter-turistaház udvarán.
– Történetünk 2008-ban kezdődött, amikor egy LEADER-fejlesztés keretében a Zalatermálvölgye Egyesület támogatta a romos egykori paplak felújítását – idézte fel a gyümölcsnap létrehozásának történetét Tafotáné Cserép Gabriella, a program főszervezője, a Rezi Várbarátok Köre Egyesület elnöke. – Elég nagy összegű támogatás kérelmével fordultunk az egyesülethez, és kissé szkeptikusan álltak hozzá, hiszen egy romos, 300 éves épületről volt szó, amibe nem igazán látták bele a közösségi szerepet. Ennek ellenére sikerült annyira meggyőzően alátámasztani a kérésünket, hogy mégiscsak bizalmat szavaztak a pályázatunknak, így belevághattunk a felújításba.
Az évek során nemcsak jól működő szálláshely lett az egykori paplakból, hanem közösségi ház szerepet is betölt. Szintén pályázati támogatásból az épülethez tartozó 1 hektáros kertet is sikerült rendbe tennünk, amiben konyhai növényeket termelünk közösségi felhasználásra és a ház vendégei számára.
A közösségi kertben betakarított terményeket befőzik, savanyítják, vagy másként dolgozzák fel, amit a közmunkaprogram helyi résztvevői végeznek. Az egészséges táplálkozás érdekében nagy hangsúlyt fektetnek a kert vegyszermentes művelésére. Szintén sikeresen pályáztak egy közösségi gyümölcsfeldolgozó létesítésére, és az ennek keretében vásárolt gépek jelentősen megkönnyítették a termés feldolgozását.
Ezek egyike a disznótoros és kolbásztöltő mustra, amelynek keretében szakemberek és helyi nyugdíjasok mutatják be a sertésfeldolgozás hagyományos lépéseit.
Ezeken az alkalmakon mindig nagy szerepet kap a gasztronómia. A kertben termelt zöldség- és gyümölcsfélékből a Rezi Várbarátok Köre Egyesület főzőcsapata készít finomabbnál finomabb hagyományos és reformételeket, a látogatók legnagyobb örömére.
Tartanak továbbá háztáji kisállatokat – tyúkot, kacsát –, amelyek takarmányának egy részét részben szintén a kert szolgáltatja, a többit pedig fedezi a tojáshozamuk értékesítése.
A kert által nyújtott szolgáltatások egyik legfontosabbika, hogy a helyi óvodásokat és általános iskolásokat is bevonják a művelésbe, hogy megismertessék velük a vidéki porták tennivalóit.
Ez gazdaságilag és a hagyományok őrzése miatt egyaránt fontos Rezi község számára, és a látogatók számának alakulása alapján a vendégek számára is.
– A programokat a betakarítás és a gasztronómia köré szervezzük, a helyi termékek értékét, hasznát és az egészséges életmódban betöltött szerepét állítva a középpontba – fogalmazott. – Idén is közös szürettel és betakarítással kezdődtek a programok, a Laky Demeter-turistaház közösségi kertjében, illetve csipkebogyószedéssel a falu határában. A nap folyamán bemutattuk a reggel-délelőtt betakarított termékek feldolgozását, különféle technikákkal: lekvárfőzés, savanyítás, aszalás, lékészítés. Mindet szakemberek mutatták be.
Az egész napos programban részt vettek iskolások, óvodások, civil szervezetek, önkéntesek, a szűkebb és tágabb térségünkből érkezett közösségek, és természetesen helyi termelők, akik azokat a termékeiket válogatták össze erre a napra, amelyek a legnagyobb érdeklődésre tarthatnak számot.
Helyben betakarított termékeket használtunk alapanyagként. A rendezvény a település tradícióiban gyökerezik. Helyi nyugdíjasok és meghívott szakemberek mutatták be a termékek hagyományos és újszerű feldolgozási módjait, amelyek közös nevezője a vegyszermentesség.
A környezettudatosság szerves része a programoknak, ugyanúgy, mint a kertművelési és a feldolgozási technológiánknak. Az iskolásokkal gyümölcsaszaláshoz készítettünk napkollektort üres sörösdobozokból, és „parasztolimpiá”-t is rendeztünk, amiben a falusi élethez kapcsolódó szellemi és ügyességi feladatokat kell megoldani. Mindkét program nagy sikert aratott az iskolások között. A finom ételek kóstolása közben hangulatos programokat láthattak-hallhattak helyi és más vidéki előadóktól.
Guitprechtné Molnár Erzsébet, a Zalai Falvakért Egyesület alelnöke azt mondta, örül neki, hogy egyre fogékonyabbak az emberek a házi termékek iránt, de tovább kellene erősíteni ezt a folyamatot.
– Rezi élen jár ennek a népszerűsítésében. Amióta ez a ház elkészült és először megrendezték a betakarítónapot, sokkal népszerűbbé váltak a helyi termékek.
Ezt a törekvést Tafotáné Cserép Gabriella is elismerte.
– Főleg gyerekekkel próbáljuk megismertetni a hagyományokat és a helyi termékeket, mert ők jelentik a jövőt. Az új generáció mindenre fogékony, és ha ők elkezdenek egészséges helyi termékeket fogyasztani, az azt jelenti, hogy a családjuk körében is terjedni kezd ez a szokások. Márpedig ez nagyon jó a jövőre nézve.
Szerencsére a jelenünk is egyre jobban alakul. Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen érdeklődnek a helyi termékek iránt, és elsősorban azért, mert tudják, hogy a zöldségek és gyümölcsök honnan származnak. Fontosnak tartják, hogy az ételek ne tartalmazzanak tartósítószert, és pláne ne ételbe nem illő anyagokat.
A betakarítónapon a finom ételeknek is helye volt. A kertben termett zöldségekből lepényeket sütöttek, káposztalevest főztek a szervezők, és jófajta rezi „bicskelekvárt” is lehetett kóstolni.