Back to top

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Egy haszonállat vagy társállat sokkal korlátozottabban tudja összeválogatni a táplálékát és a benne lévő gyógyhatású növényeket, mert azt tudják csak enni, amit eléjük tesznek... A gyógynövények használata újra felkapott lett a humán gyógyászatban, de ezek a növények az állatok bajaira is hatásosak lehetnek. Azonban van pár alapvető különbség a kezelésben: amíg egy ember megbetegszik, többnyire el tudja mondani az orvosnak fájdalmait, érzéseit, addig az állatokon ez nem minden esetben látszik, és elmondani sem tudják az állatorvosnak panaszaikat.

A másik lényeges különbség a placebo­hatás; vagyis ha egy ember hisz az adott terápiában, az akár több mint 50 százalékkal is fokozhatja a hatóanyag vagy hatóanyag-kombináció által elért hatást – terápiába vetett hit fokozza a szervezet öngyógyító képességét. Ez állatoknál kevésbé releváns, hiszen nem tudjuk nekik elmagyarázni, hogy ha beveszi az adott gyógyszert, akkor jobban lesz, meggyógyul.

A mai gyógyszerekkel ellentétben, amelyeknek általában egy fő hatóanyaguk van, a gyógynövénykészítmények hatóanyag-kombinációi fejtik ki a kívánt hatást.

Ezért is kell nagyon elővigyázatosnak lenni, ha első alkalommal alkalmazunk gyógynövényeket állatoknál, mert sokszor kiszámíthatatlan az állat szervezetének a reakciója. Lovaknál megfigyelték, hogy alkalmanként kevesebbet fogyasztanak bizonyos gyógynövények­ből, vagy akár el is utasítják azokat. Pedig többnyire szeretik a nekik készített gyógynövénykeverékeket, ezért ha elutasítják, ne erőltessük, ösztönösen tudják, mikor mi a jó nekik!

Korábban már több holland tanulmány is foglalkozott azzal, hogy a szintetikus gyógy­szerek és antibiotikumok mellett – néha helyett – a fitoterápiás készítmények is jól alkalmazhatóak lehetnek az állatgyógyászatban.

A megelőzésben pedig még nagyobb a szerepük, hiszen arra már egyáltalán nem használhatók antibiotikumok.

Aize Kijlstra és csapata az organikus állattartásnak az állatok egészségére és közérzetére való hatásával kapcsolatban több észrevételt is tett. Egyik ilyen, hogy a jó legelőgazdálkodásnak terápiás jelentősége lehet egyebek mellett az élősködők okozta fertőzések szabályozásában. Ezt nem nehéz belátni, hiszen egy nagy fajdiverzitású legelőn, ahol sokféle növény van, az állat válogathat, és jó eséllyel eszik meg olyan növényeket, melyeknek fertőtlenítő, baktériumölő hatása is van.

A fitoterápiás takarmány-kiegészítők alkalmazása stresszmentes, egyszerűen adagolhatók az itatóvízhez, takarmányhoz, tehát az állatot nem éri kellemetlen hatás, mint például egy injekció beadásakor. Épp ezért betegségmegelőzési céllal a fitote­rápiás készítmények jól ellátják az állatok egészségének és természetes védekező képességének támogatását.

Sok gyógynövény van, mely roboráló és étvágygerjesztő hatású, mások tüneteket enyhítenek (puffadás stb.).

Az Ohio State University alternatív állatgyógyászati módszereket és ezek jogszabályi hátterét bemutató szimpóziumának anyagában (mely nem új keletű, közel 20 éve született) számos gyógynövényről tesznek említést, amelyeket az állat- és humán gyógyá­szatban is alkalmaznak.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: pexels.com

Étvágy- és emésztésjavításra, roborálásra, hasmenéses állapotok kezelésére a következő fajokat említik: fehér üröm, kis ezerjófű, articsóka, máriatövis, borsmenta, len, édesgyökér, aloé, szenna, szurokfű, csalánlevél és fokhagyma.

Légzőszervi megbetegedések megelőzésére és kezelésére az édesgyökér, ánizs, édeskömény, kakukkfű, eukaliptusz, valamint a kasvirágok ajánlottak.

Mozgásszervi megbetegedések, kötőszöveti, izom- és ízületi problémák kezelésére az aranyvesszőfű, a gyermekláncfű, a mezei zsurló és a csalán szerepel a listában.

Bőr- és szőrproblémák megelőzésére és kezelésére, tőgy- és pataápolásra, rovarriasztásra a kamilla, körömvirág, hegyi árnika, virginiai varázsmogyoró, fekete nadálytő, aloégél, borsos menta, citromos eukaliptusz és különféle növények terméseiből kinyert – esszenciális zsírsavakban gazdag – zsíros olajokat emelték ki az ajánlásban.

Stressz kivédése, nyugtatásra macskagyökér, immunstimulálásra pedig a kas­virá­gok szerepelnek a tanulmányban, melyeket hasonló céllal alkalmaznak.

A legtöbb állatoknak szánt fitoterápiás készítmény a lovak ápolására és kezelésére szolgál, majd a sorrend ezt követően (az alkalmazott készítmények csökkenő számát figyelembe véve) így folytatódik: szarvasmarha, baromfi, sertés, juh, kecske, nyúl, galamb, víziszárnyasok. De napjainkban már kifejezetten társállatoknak való ilyen jellegű termékek közül is válogathatunk. Most induló sorozatunkban igyekszünk bemutatni a legfontosabb állatgyógyászatban alkalmazható növényfajokat és azok hatásait.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

A tönk szélén a sertéstartók

Úgy tűnik, a sertéstartóknál – és más állattartóknál is – betelik a pohár. Sokan válaszút előtt állnak, folytassák-e, vagy inkább hagyjanak fel az állattartással? Többek közt ez derült ki a MOSZ sertéstenyésztő tagozatának legutóbbi ülésén, amiről már tudósítottunk.

Fehérje a kohóból: kínai kutatók takarmányt állítanak elő szén-monoxidból

A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia (CAAS) Takarmánykutató Intézete azt állítja, hogy a pekingi Shoulang Biological Technology-val együttműködve egysejt-fehérjét (single cell protein) hoztak létre a gázos fermentációs folyamat felgyorsításával. A Clostridium autoethanogenum nevű fehérjét a kínai mezőgazdasági minisztérium engedélyezte állati takarmányban való felhasználásra.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.