0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bécs is zöldít

Annak érdekében, hogy az osztrák főváros minél sikeresebben megvalósíthassa klímavédelmi céljait, az erre irányuló intézkedéseket klímavédelmi igazgató irányítja a városházán. Ezen kívül készül hamarosan elkészül Bécs klímavédelmi menetrendje is. Hangsúlyt helyeznek a fűtéskorszerűsítésre, a hőszigetek megszüntetésére és mintegy 25 ezer fát ültetnek.

Bécs 2040-re klímasemlegessé szeretne válni, ennek megfelelően átalakították a közigazgatását, klímavédelmi igazgatót neveztek ki. A teljesen új feladatkörrel Andreas Januskoveczet, a város eddigi erdészeti igazgatóját bízták meg.

Az igazgató feladata, hogy koordinálja a klímavédelemmel és a körforgásos gazdasággal kapcsolatos valamennyi programot, részt vesz a stratégiai tervezésben,

valamint sztenderdeket dolgoz ki az ügyosztályok számára az ilyen jellegű célok meghatározására és a megvalósítás figyelemmel kísérésére. Emellett folyamatosan kommunikál az érintett városi cégekkel, hogy elősegítse ilyen irányú törekvéseik összehangolását, illetve hatékony megvalósítását.

Várhatóan még az idén elkészül Bécs klímavédelmi menetrendje is, amely a klímacélok megvalósításának mikéntjét rögzíti. Ez olyan területeket ölel majd fel,mint a lakhatás, az energiaellátás és a közlekedés, de ide tartoznak majd a klímaváltozás hatását ellensúlyozni hivatott kezdeményezések, például a hőszigetek megszüntetése.

A fűtés terén óriási kihívás szemléletváltást elérni, hiszen Bécsben a lakások körülbelül felét gázzal fűtik. Klímabarátabb megoldás a távhő, a hőszivattyú és földhő használata, ezek elterjedéséhez azonban nemcsak nagyobb környezettudatosságra van szükség a lakosság körében, de például több szakemberre is, akik telepíteni tudják ezeket a rendszereket.

Szinte biztos, hogy konfliktus forrása lesz majd az a kettősség is, hogy  új utakat kell építeni az új városrészekben, ugyanakkor parkolóhelyeket kell majd beáldozni a város klímáját elviselhetőbbé tevő új parkok, zöldterületek javára. Bécs a következő néhány évben 25 ezer új fát szeretne ültetni, amihez csökkenteni kell az aszfaltozott területeket.

Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája