Back to top

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Ezek a kis tavak nem szerepelnek semmilyen nemzeti monitoring programban. Ezen változtatna az Ökológiai Kutatóközpont, akik elindították Az én tavam elnevezésű programot a lakosság bevonásával. Ezeknek az apró állóvizeknek nagyobb a jelentősége, mint gondoltuk. A leggyorsabb ütemben az édesvizek biológiai sokfélesége romlik:

300 év alatt a globális vizes élőhelyek mintegy 90%-a eltűnt, a megfigyelt édesvízi populációk pedig átlagosan 84%-kal lettek kisebbek – a WWF jelentése szerint.

Az esztétikai céllal létrehozott kis tavak afféle biohűtőként működnek
Az esztétikai céllal létrehozott kis tavak afféle biohűtőként működnek
A kis kerti tavak változatos élőhelyet kínálnak védett élőlények számára. Kétéltűek, mutatós vízinövények jelennek meg tavacskáinkban, sőt, egy magyar kutatócsoport tanulmányában arra is fényt derített, hogyan kerülnek halak telepítés nélkül a különféle belvizekbe. A vízimadarak által elfogyasztott halikrák egy része képes lehet túlélni a tápcsatornán át vezető utat, és egy eredetétől távoli vízben kikelni. A vizsgálat során a kutatók nyolc récével etettek meg 500 ezüstkárász- és 500 pontyikrát. Az eredmények alapján az ikrák mindössze 0,2%-a épségben átjutott a madarak emésztőrendszerén, így ne lepődjünk meg, ha esetleg halak is felbukkannak kerti tavainkban betelepítés nélkül.

A kerti tavak fontos természetvédelmi szerepet töltenek be
A kerti tavak fontos természetvédelmi szerepet töltenek be
A felmérés első eredményei arra engednek következtetni, hogy a mesterséges tavak ökológiai szempontból alapvetően mégsem különböznek a természetes vizektől, magyarán fontos természet- és élőhelyvédelmi szerepet töltenek be.

Kis városi ökoszisztémák alakulnak ki, tehát segítik a biodiverzitás, a növény- és állatvilág sokszínűségének fenntartását, ugyanakkor enyhítik a klímaváltozás negatív hatásait is.

Remek példa erre a nyári hőségben mindinkább kialakuló hősziget-effektus, amit jelentősen mérsékelhet az ilyen, növényekben gazdag vízfelület. Úgyhogy csak bátorítani tudjuk kedves olvasóinkat, hogy amennyiben környezeti adottságaik engedik, alakítsanak ki a kertjükben tavat.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Megnyílt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök részvételével, koncerttel vette kezdetét hétfőn este a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a Hungexpón, amelynek már a szervezésénél is kiemelt szempont volt a fenntarthatóság - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára.

"Elválnak" az albatroszok a klímaváltozás miatt

Nagyobb arányban szakadnak el egymástól az egyébként monogám kapcsolatban élő albatroszok a tengervíz felszíni hőmérsékletének emelkedése hatására - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.