Back to top

Új elnök a KKOSz élén

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének idei tisztújító közgyűlésén már nem indult újra Dr. Szent-Miklóssy Ferenc, aki 26 évig vezette a szervezetet. Az új elnök, András Károly az itt látható videóban az új elnökség terveiről beszélt. A kertbarátok szakmai munkáját a kiadónk Kerti Kalendárium című havilapja is évtizedek óta segíti.

MMG - A Budapesti Kertbarát Szövetség 2021-es terménybemutatóján jártunk

A Budapesti Kertbarát Szövetség terménybemutatója 2021.
A Budapesti Kertbarát Szövetség terménybemutatója 2021.
Fotó: Nagy Z. Róbert
Kertbarát körök több, mint száz éve vannak hazánkban

A kertbarátok mozgalma hazánkban régi hagyományokkal rendelkezik. Az első kertbarát közösséget 1916-ban Diósgyőrben munkások alapították. Hamarosan országszerte elterjedt a mozgalom és az 1960-as években a művelődési házakban szerveződő kertbarát körök formájában lendületes fejlődésnek indult. A körök 1970-ben hozták létre a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségét, mely napjainkban 132 kört, klubot tart nyilván. A taglétszám 6000 fő feletti, évente pedig több, mint 20 000 kertbarátnak nyújtanak szolgáltatásokat. Az Országos Szövetség tömegbázisát a 1,5 millió kertes házban lakó, a közel 1 millió hétvégi-, és zártkertben tevékenykedő, és a 800 ezer kisárutermeléssel foglalkozó család képezi. A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége ennek a széles és sokszínű kertész rétegnek igyekszik segítséget nyújtani.

A tagság munkájának gerincét a kiállítások, a tanulmányutak, a helyszíni bemutatók és tapasztalatcserék, a kulturális és egészségügyi tevékenységek adják.

A Budapesti Kertbarát Szövetség terménybemutatója 2021.
A Budapesti Kertbarát Szövetség terménybemutatója 2021.
Fotó: Nagy Z. Róbert
Mert magunknak termelni kicsiben is jó!

A szövetség célja előmozdítani a családellátó kertek létrehozását, művelését hazánkban. Lényeges, hogy minél többen létesítsenek újra portájukon, házuk mellett, akár csak kis méretű haszonkerteket is, hiszen akár 150 négyzetméteren megtermelhető egy család zöldség, gyümölcs, gyógynövény és fűszernövény szükséglete. A családellátó kert gondozásakor jó levegőn vagyunk, mozgunk, ami jó hatású egészségünkre, és a mai rohanó világban idegállapotunkra is.

A megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket nem kell megvenni, így a családi költségvetést is tehermentesíti a saját magunk által termelt termény.

A Budapesti Kertbarát Szövetség terménybemutatója 2021.
A Budapesti Kertbarát Szövetség terménybemutatója 2021.
Fotó: Nagy Z. Róbert
A kistermelés fontos szerepet tölt be a helyi piaci ellátásban, (választékbővítés, újdonságok stb.).

A jó minőségű élelmiszer-ellátáshoz szükség van a kistermelők, a kisvállalkozók termelési és értékesítési feltételeinek biztosítására. A Szövetség ennek elősegítését tűzte ki célul érdekképviseleti, érdekvédelmi feladataként.

Számos nyugdíjas kis keresetű ember, új földtulajdonos pótolja jövedelmét a háztáji, hétvégi kertjéből, vagy vállalkozóként kifejezetten árutermelésből akar megélni. A szövetség központja havi országos vezető-továbbképzéssel segíti e munkát. Az újdonsült kerttulajdonosoknak az országszerte működő, hozzájuk legközelebbi kertbarát körben lehetőségük van megismerkedni az új fajtákkal, technológiákkal, a növényvédelemmel, előadásokat hallgathatnak, szakmai tapasztalatcseréken, kirándulásokon, metszési bemutatókon vehet részt, azaz megismerkedhetnek a kis léptékű családellátó kertészkedés korszerű módszereivel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Karotinoidokkal az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

A kistermelők integrálása az értékláncokba

A korai átalakulási folyamat gazdasági összeomlása súlyosan érintette a kelet-európai és közép-ázsiai (EECA) országok élelmiszer-ellátási kapcsolatait.

A Fülöp-szigeteken is megállják a helyüket a magyar nemesítésű zöldségfajták

Több Fülöp-szigeteki kutatóhellyel és felsőoktatási intézménnyel is szorosabbra fűzi kapcsolatait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Az együttműködések keretében főként magyar vetőmagok felhasználását, közös rizsnemesítést, képzési és oktatási programok kialakítását és a helyi kistermelők nemzetközi piacra segítését támogatja a MATE.

Birkák és marhák a Manna-majorban

Amikor megkérdezik, hogy mit érdemes tudni a Manna-majorról, először is a birkákat és a szürke marhákat kell megemlíteni. Cserszegtomajon tartják a birkákat, a marhákat pedig a közeli Sármellék környékén fekvő legelőkön. A családi gazdaság az állatok húsát maga dolgozza fel.

Fadöntés biztonságosan, hogy a szomszéd ház is megmaradjon...

A kiszáradt, vagy pusztulófélben lévő, esetleg veszélyessé vált fák kidöntésének egyik legjellemzőbb időszaka a tél. Érdemes néhány módszert ismerni, hogy ez a veszélyes munka minél kevesebb problémát okozzon a kertészkedőknek.

A földtől az asztalig – gasztronómia a Széchenyiekkel

A Földtől az asztalig elnevezésű gasztronómiai konferenciát Kecskeméten tartotta a Gróf Széchenyi Család Alapítvány. A helyválasztás nem véletlen, hiszen van itt Széchenyiről elnevezett iskola, városrész, és tér, mondta Széchenyi Tímea a család leszármazottja.

Könnyebb lesz családon belül átvenni a gazdaságot

A generációváltás elősegítése a célja a készülő, agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényjavaslatnak. Az előkészítő munka során tárgyalta a módosító javaslatokat az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága.

Gombás bőrbetegségek gyógynövényei

A gombás megbetegedések általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. A tünetek visszatérésének esélye odafigyeléssel, és gyógynövényekkel csökkenthetők.

A rigófütty örökre a fülében szól

Világéletben ornitológus és író szeretett volna lenni, az pedig, hogy a kettőt egyszerre sikerült megvalósítania és még ötvöznie is, hatalmas boldogságot és sikert eredményezett életében. Ez a hivatástudat és szorgalom tette lehetővé, hogy Schmidt Egonra, az ország madárvilágának egyik legjobb ismerőjére tekinthetünk. A Kistermelők Lapja egykori szerzője, a Kossuth-díjas íróval beszélgettünk.