Back to top

Új elnök a KKOSz élén

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének idei tisztújító közgyűlésén már nem indult újra Dr. Szent-Miklóssy Ferenc, aki 26 évig vezette a szervezetet. Az új elnök, András Károly az itt látható videóban az új elnökség terveiről beszélt. A kertbarátok szakmai munkáját a kiadónk Kerti Kalendárium című havilapja is évtizedek óta segíti.

MMG - A Budapesti Kertbarát Szövetség 2021-es terménybemutatóján jártunk

A Budapesti Kertbarát Szövetség terménybemutatója 2021.
A Budapesti Kertbarát Szövetség terménybemutatója 2021.
Fotó: Nagy Z. Róbert
Kertbarát körök több, mint száz éve vannak hazánkban

A kertbarátok mozgalma hazánkban régi hagyományokkal rendelkezik. Az első kertbarát közösséget 1916-ban Diósgyőrben munkások alapították. Hamarosan országszerte elterjedt a mozgalom és az 1960-as években a művelődési házakban szerveződő kertbarát körök formájában lendületes fejlődésnek indult. A körök 1970-ben hozták létre a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségét, mely napjainkban 132 kört, klubot tart nyilván. A taglétszám 6000 fő feletti, évente pedig több, mint 20 000 kertbarátnak nyújtanak szolgáltatásokat. Az Országos Szövetség tömegbázisát a 1,5 millió kertes házban lakó, a közel 1 millió hétvégi-, és zártkertben tevékenykedő, és a 800 ezer kisárutermeléssel foglalkozó család képezi. A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége ennek a széles és sokszínű kertész rétegnek igyekszik segítséget nyújtani.

A tagság munkájának gerincét a kiállítások, a tanulmányutak, a helyszíni bemutatók és tapasztalatcserék, a kulturális és egészségügyi tevékenységek adják.

A Budapesti Kertbarát Szövetség terménybemutatója 2021.
A Budapesti Kertbarát Szövetség terménybemutatója 2021.
Fotó: Nagy Z. Róbert
Mert magunknak termelni kicsiben is jó!

A szövetség célja előmozdítani a családellátó kertek létrehozását, művelését hazánkban. Lényeges, hogy minél többen létesítsenek újra portájukon, házuk mellett, akár csak kis méretű haszonkerteket is, hiszen akár 150 négyzetméteren megtermelhető egy család zöldség, gyümölcs, gyógynövény és fűszernövény szükséglete. A családellátó kert gondozásakor jó levegőn vagyunk, mozgunk, ami jó hatású egészségünkre, és a mai rohanó világban idegállapotunkra is.

A megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket nem kell megvenni, így a családi költségvetést is tehermentesíti a saját magunk által termelt termény.

A Budapesti Kertbarát Szövetség terménybemutatója 2021.
A Budapesti Kertbarát Szövetség terménybemutatója 2021.
Fotó: Nagy Z. Róbert
A kistermelés fontos szerepet tölt be a helyi piaci ellátásban, (választékbővítés, újdonságok stb.).

A jó minőségű élelmiszer-ellátáshoz szükség van a kistermelők, a kisvállalkozók termelési és értékesítési feltételeinek biztosítására. A Szövetség ennek elősegítését tűzte ki célul érdekképviseleti, érdekvédelmi feladataként.

Számos nyugdíjas kis keresetű ember, új földtulajdonos pótolja jövedelmét a háztáji, hétvégi kertjéből, vagy vállalkozóként kifejezetten árutermelésből akar megélni. A szövetség központja havi országos vezető-továbbképzéssel segíti e munkát. Az újdonsült kerttulajdonosoknak az országszerte működő, hozzájuk legközelebbi kertbarát körben lehetőségük van megismerkedni az új fajtákkal, technológiákkal, a növényvédelemmel, előadásokat hallgathatnak, szakmai tapasztalatcseréken, kirándulásokon, metszési bemutatókon vehet részt, azaz megismerkedhetnek a kis léptékű családellátó kertészkedés korszerű módszereivel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Kertöntözés hagyományosan: tömlő, gyorscsatlakozó, szórófej…

Napjainkban a vezérelt automata öntözőrendszerek világában is van létjogosultsága még az öntözőtömlőnek, a gyorscsatlakozóknak és a szórófejeknek. Nem is baj, ha néha ott állunk a cső végén, és addig is kikapcsolunk kicsit amíg az automata rendszerek helyett mi magunk gondoskodunk kerti növényeink vízpótlásáról.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 19. hét

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Tavaszi kártevők az almafákon

A mérsékelt égöv egyik legjelentősebb gyümölcsfaja az alma. Számos kártevője már kora tavasztól károsít. Áprilisban a kedvező időjárás hatására, nemcsak a gyümölcsfák, hanem azok kártevői is gyors fejlődésnek indulnak. A gyümölcsöskertekben ilyentájt megkezdődnek az éves növényvédelmi munkák.

A sokhasznú mézontófű

A Kerti Kalendárium és a Kertbarát Magazin májusi számához egy zacskó mézontófű vetőmagot kapnak ajándékba olvasóink, ezért erről a hasznos növényről osztjuk meg ismereteinket. Nem csak arra jó, amire a neve is utal, bár kétségkívül az egyik legjobb mézelő növényünk. Amerikai eredetű, bódító illatú egyéves növény a mézontófű vagy latin nevén facélia, a borágó közeli rokona.

Ribiszke, köszméte, szamóca modern kivitelben

A Covid-járvány következtében felértékelődött a ház körüli munka, a kertgondozás fontossága. Kell egy kis mozgás mindenkinek, és ha már mozgunk, az legyen hasznos is. Általában helyszűke miatt nem gondolkodunk nagyobb növények ültetésében, de széles a választék a kis helyet foglaló bogyós gyümölcsökből is, ilyenek a ribiszkék, a málna, a szeder, a szamóca, a köszméte, és a különcök, mint az áfonya, a goji, a füge, a fekete berkenye, a homoktövis és a kivi.

Az online ügyintézés előnyeire hívja fel a figyelmet az adóhatóság

Személyes megjelenés nélkül egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb a személyi jövedelemadó (szja) tervezetek átnézése, elfogadása - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Vidékőrzéstől a kultúra ápolásáig

A falvak jövője szempontjából kulcskérdés, hogy közép- és hosszú távon a fiatalok mekkora része tudja ott elképzelni a jövőjét. A települések számára ez kihívás. Részben e kihívásra válaszul szervezi értékfeltáró-közösségfejlesztő programjait a Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület: a helyi értékek és a helyi potenciál preferálását népszerűsítjük, mondta tudósítónknak a szervezet elnöke, Németh Zsuzsanna.

A pipacs és a bazsalikom éve

A Fleuroselect szervezet 2022-ben a dísz­pipacsot és a bazsalikomot jelölte az év növényének. A nemzetközi szervezet közleményben hívta fel a dísznövénytermesztők és -kereskedők figyelmét, hogy marketingtevékenységük során népszerűsítsék az év növényeit.

Jujuba Pestszentimrén

A Kerti Kalendárium januári számában legnagyobb örömömre a jujuba (kínai datolya) nevű gyümölcsről olvastam. Az öröm oka, hogy nekem is van egy ilyen, már kétszer termett fám. Bár korábban nem ismertem, nagyon megkedveltem, igazi különlegességé vált pestszentimrei kertemben.