0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

„Vidd haza a szemeted!” – szemléletformáló kampányt indított a NYÍRERDŐ Zrt.

„Vidd haza a szemeted!” – ezzel az elnevezéssel indított szemléletformáló kampányt a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Ennek részeként megszüntette a társaság Debrecen közelében, a Panoráma út melletti Fancsikai pihenőnél levő hulladékgyűjtőket, és később több helyről is eltávolítja a tárolókat. Az erdőterületeken figyelemfelhívó táblákat is elhelyeznek majd.

A kezdeményezést dr. Szalacsi Árpád vezérigazgató jelentette be Debrecen polgármesterével, dr. Papp Lászlóval és Kósa Lajos országgyűlési képviselővel tartott sajtótájékoztatóján.

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a turisták, kirándulók ne hagyjanak szemetet az erdőkben, hanem hátizsákjaikban vigyék haza a túra közben keletkező hulladékot. Így hozzájárulnak a természet tisztántartásához, az erdei életközösség védelméhez, a környezeti terhelés csökkentéséhez – fogalmazott dr. Szalacsi Árpád. Az erdőben elhelyezett hulladék évről-évre nagyon komoly gondot okoz a társaságnak: tavaly 5,5 millió forintot költött a hulladék elszállítására, idén szeptemberig pedig már 3,4 millió forintot tettek ki a költségek. A közfoglalkoztatottak az elmúlt évben több mint 57 ezer munkaórát töltötte hulladékgyűjtéssel, illegális lerakók felszámolásával. Ez forintosítva 29 millió forintos költséget jelent.

Az idei évben szeptemberig 43 ezer munkaóránál és 22,6 millió forintnál tart a cég.

Ezeken túl a kerületvezető erdészek hulladék-eltakarításra fordított munkaidejének munkabére, az erdészetek gépjárműveinek futásköltsége, az adminisztratív költségek szintén jelentős összegek.

A NYÍRERDŐ Zrt. igyekszik felhívni az emberek figyelmét a környezettudatos magatartás fontosságára. Részt vesz a Future of Debrecen munkájában, csatlakozott a Nagyerdő Hete programhoz, erdei iskolai foglalkozásokat, hulladékgyűjtéseket szervez, illetve támogatja a különféle szervezetek hasonló rendezvényeit. A „Tisztítsuk meg az országot!” program részeként felszámolt Baktalórántháza térségében egy illegális hulladéklerakót, és a két megyeszékhely környékén hulladékkal szennyezett területek közelében helyezett ki kamerákat. Debrecen környékén 11 ilyen eszközt telepített tavasszal. Együttműködik a társaság a polgárőrökkel is: a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért önkéntesei hetente háromszor teljesítenek járőrszolgálatot az erdőkben, esetenként erdészekkel együtt.

A Debrecen környéki erdők a NYÍRERDŐ Zrt. kezelésében jó kezekben vannak, és rendkívül jó az együttműködés a társasággal.

A város maximálisan támogatja ezt a kezdeményezést – mondta dr. Papp László polgármester. Emlékeztetett, hogy Debrecen az ország egyik legerdősültebb területe, több mint 15 ezer hektár erdő található a közigazgatási területén. Nagyon kell rá vigyázni, ezért igyekeznek már a gyerekekben „elültetni” a fenntarthatóság, a környezettudatosság gondolatát. A város 33 óvodájából 22 zöld óvoda, ezen belül 8 örökös zöld óvoda címmel rendelkezik. Azt mondta, hogy az erdei iskolai programban – a NYÍRERDŐ támogatásával – nagyon sok gyerek fordul meg a Nagyerdőn, az erdőterületeken, és igyekeznek velük is megértetni, hogy a szemét nem az erdőkbe való.

Kósa Lajos, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az Erdőspuszta mindenki által ismert és kedvelt kirándulóhely. Arra nem lehet berendezkedni, hogy itt olyan típusú hulladékgyűjtést szervezzenek meg, mint amilyen a belvárosban van.

A Civaqua program második ütemében sor kerül a környékbeli tavak feltöltésére, így még több ember látogat majd ide.

Azért, hogy az erdők ne kapjanak aránytalanul nagy terhelést, meg kell tanulni az erdővel, az állatokkal való együttélés szabályait – jelentette ki Kósa Lajos.

Forrás: Nyírerdő Zrt.