Back to top

Borostyán: kerítésnek és lábfürdőnek is alkalmas

A borostyán (Hedera) nemzetségbe tartozó növények közül egy hazánkban is nagyon elterjedt: a Hedera helix. Ám e nemzetségnek több más faja, és számos kertészeti változata van, örökzöld kúszónövényként jól illenek a díszkertekbe.

A borostyán növény akár 100 évig is él. Magyarországon az erdőkben gyakori, és árnyéki gyeppótlónak tömegesen ültetik kertekbe is. Az üde talajokat és párás éghajlatot szereti. Rendszeres öntözés mellett napon is jól fejlődik. A borostyán hazánk jellegzetes örökzöld, kúszó cserjéje, ami 15-20 m magasságig képes felkúszni. Rövid szívó gyökerekkel kapaszkodik fel a fákra vagy egyéb érdes felületre. Ehhez azonban megfelelő mennyiségű- és minőségű talajra van szüksége, hiszen ekkora lombfelület ellátásához jelentős gyökérzetre és annak ellátására is szükség van.

Árnyékban a levelei szögletesek
Árnyékban a levelei szögletesek
Fotó: wikipedia
Mire használhatók?

A Hedera helix, azaz a nálunk is legismertebb borostyánfaj sokféleképp használható nagy változatossága miatt. A földön kúszó hajtások jó árnyáki gyeppótlók. Az időskori "cserjés" változat törpecserjeként ültethető. Futónövényként támok, falak befuttatására is alkalmas.

Érdekes újszerű felhasználási módja a borostyánkerítés. Ennek lényege, hogy ponthegesztett rácsra futtatva (egymás mellé sűrűn 15-25 centiméterenként ültetve, tápanyaggal jól ellátva) egy átláthatatlan élő kerítést alkot. Ez a sövényeknél ott előnyösebb, ahol kis hely áll rendelkezésre, hiszen míg egy térelválasztó sövényfal vastagsága 80-150 cm, a borostyánkerítés 15-20 centiméteres vastagságával, jóval kevesebb helyet vesz el a területből. Ilyen élő kerítést magunk is nevelhetünk 2-3 év alatt, de készen is kapható a rácsozatra futtatott borostyán, amit csak ültetni kell.
 

Napra érve levelei kerekké válnak, és virágozni kezd a növény
Napra érve levelei kerekké válnak, és virágozni kezd a növény
Fotó: wikipedia
Gyógynövény, de nem házi használatra

A borostyán gyógynövényként is ismert, bár alkalmazása csak szigorú szakmai felügyelet mellett javasolt. A növényi drog triterpén szaponinokat (hederakozid C-t), fahéjsav származékokat, poliineket (falkarinolt) és flavonoidokat tartalmaz. A növény hatóanyagainak köszönhetően jó köhögés és felső légúti megbetegedések ellen – pontosan dozírozott növényi gyógyszerként, tehát nem háziszerként.
Külsőleges felhasználásra készíthetünk borostyános lábfürdőt. 4-5 liter langyos vízhez 1 liter borostyánforrázatot készítsünk, öntsük bele, és ebben áztassuk a lábunkat kb. 10-15 percig. 2,5 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított vagy friss borostyánlevelet, majd 15 perc után szűrjük le. Frissítő, fertőtlenítő hatású.

Igénytelenségéből adódóan jó temetőkerti növény, mivel hazánkban vadon is él, a klímánkhoz alkalmazkodott, így elegendő neki az a csapadék, amit a természet ad. Virágkötészeti alapanyagnak koszorúra, vagy csokorlazítóként is használható.

Különös, modern felhasználási lehetősége a növényszobrok készítésében betöltött szerepe. Ezek úgy készülnek, hogy dróthálóból, például csirkehálóból térbeli szobrot, alakzatot hajtogatunk, és ráfuttatjuk a borostyánt. A kinyúló hajtásokat rendszeresen levágjuk. Sövénynövényekből is szoktak növényi szobrokat alkotni (ilyenek sokszor kaphatók különféle alakzatban; mókus, nyúl, autó stb.). A borostyánból készülő növényi szobor gyorsabban elkészül, hiszen míg a sövénynövényeknél (puszpáng, fagyal) meg kell várni, hogy megfelelő méretűre nőjenek, addig a drótháló kialakítása órák alatt megvan, és a borostyán, főleg ha többet ültetünk alá, maximum egy év alatt benövi az alapként szolgáló fémhálót.

Különböző levélalakok egy növényen

A borostyán testfelépítése a heterofilia klasszikus esete: ez egy különleges jelenség a növényeknél, ami annyit jelent, hogy egy ugyanazon növényen többféle, sokszor alakban egymásra nem is hasonlító levelek találhatók. A borostyán ötkaréjos levelű fiatalkori meddő alak a földön kúszva sűrű, örökzöld gyepet alkot, többnyire árnyékban él.

A fák koronájába, sziklára vagy falra léggyökereivel felkapaszkodva fokozatosan alakul át a tojásdad levelű, zömök hajtású időskori alakká. Ez hozza ősszel a gömbös ernyőkben álló zöldes virágokat, - borsó nagyságú fekete termése tavasszal érik.

Érdekessége, ha a fölső, napos helyen hajtott tojás alakú leveleket tartalmazó hajtásból vágunk dugványt, és azt meggyökereztetjük, majd napos helyre ültetjük, akkor nem futónövény, hanem cserje alakot vesz fel, és cserjeként fog növekedni. Ha árnyékba kerül, a levelek újra karéjossá alakulnak, a növény kúszónövénnyé alakul, és újra elkezdi keresni a napos helyet.

Sokféle levélforma és színváltozata ismert
Sokféle levélforma és színváltozata ismert
Fotó: wikipedia

Rengeteg változat

Az 1900-as évek elejétől ültetik hazánkban a Hedera colchica-t, a múlt század közepétől kerültek be (egyelőre inkább csak gyűjteményes kertekben) a Hedera rhombea, a Hedera azorica, a Hedera pastuchovii, a Hedera nepalensis és a Hedera maroccana, a Hedera canariensis és a Hedera maderensis fajok.

A Hedera nemzetségre jellemző egyedfejlődési szakaszok az ismert heterofilliás jelenség mellett több morfológiai, anatómiai bélyegben, és külső jellemzők alapján is különböznek.

A fejlődési szakaszok elkülönítése nagy jelentőséggel bír az egységes szaporítóanyag előállításnál. A hedera fajok közül a legalakgazdagabb a Hedera helix, amelynek mintegy 800 fajtáját és kertészeti változatát tartják számon világszerte. A magyarországi fajták előállítása csak tíz évvel ezelőtt kezdődött meg, hazánkban már borostyán társaság is működik, amely e növény kedvelőit fogja össze. A borostyánokat legegyszerűbben dugványozással szaporíthatjuk. Léggyökereik, amelyekkel kapaszkodik, dugványként a földbe kerülve könnyen átalakulnak tápanyagfelvételre is alkalmas gyökerekké.

Árnyékban karélyosak a levelei
Árnyékban karélyosak a levelei
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Sok hasznos és értékes információval gazdagodhatnak a termelők, kereskedők akkor, ha a virágértékesítési szezont követően jut idő a tapasztalatok kiértékelésére.

Immunerősítés kutyáknak

A hideg, nyirkos idő négylábú barátainkat ugyanúgy megviseli, ahogyan minket, embereket. Számukra is jól jön egy kis extra támogatás ilyenkor, különösképpen azért, mert az időjárási viszontagságokon túl is jócskán kijut nekik a kellemetlen behatásokból: kórokozók, vegyszerek, gyógyszerek, sugárzás, stressz, stb.

Díszkertészet: Felelünk a zöld jövőért

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének legutóbbi közgyűlésén a szavazatra jogosultak egyhangúlag választották elnökké Orlóci Lászlót. Az újraválasztott elnököt a díszkertész-ágazat jövőjét érintő feladatokról, terveiről kérdeztük munkahelyén, az ELTE Füvészkertben.

Homoktövis: A szürettel kezdődnek a nehézségek

A szúrós homoktövisről az a közkeletű tévhit, hogy jól viseli a szárazságot, és a szedéssel meg kell várni, hogy a terméseket megcsípje a dér. A Szolnok melletti Tenyőszigeten, Schultz-Marinka Edit családi ültetvényében járva kiderült, mi is a valóság.

Döntött a bíróság

Egy olaszországi faiskola megsértette a fajtaoltalommal rendelkező dísznövényekre vonatkozó szabályokat. A faiskolának most súlyos bírságot kell fizetnie.

Ebéd az ország közepén

A hajdani alföldi vízszabályozások nehéz helyzetbe hozták a kiskunsági homokhátság erdőállományait, a folyók áramlási sebessége felgyorsult, ettől egyre jobban „berágták” magukat a medrükbe, és ennek következményeként a talajvízszint süllyedt. Ezek ismeretében gondolhatnánk, hogy az ország földrajzi középpontjában, Pusztavacson napégette homok, pusztai növényzet vár ránk.

A legegyszerűbben tartható orchideák

Számos trópusi eredetű fajuk kapható napjainkban már barátságos áron, és egyesek szobai tartása sem bonyolult. Természetben minden fajuk védett, így a hazánkban mocsaras élőhelyeken előforduló képviselőik is: a bangók és a kosborok.

Besugárzási kísérletek

A Debreceni Egyetemen már a 2000-es évek eleje óta végeznek kutatásokat egynyári, elsősorban díszkertészeti növényekkel. Az eredményekről fajta-összehasonlítások, fajtabemutatók alkalmával tájékoztatták a szűkebb és szélesebb szakmai köröket.

Beruházási program indult az agrárium versenyképességéért

Az agráriumot a következő hét évben a beruházások és a digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések kiemelt támogatása, a technológiai lépésváltás ösztönzése jellemzi majd, amely a gazdálkodókat versenyképességük és jövedelmezőségük növeléséhez segíti hozzá – hangzott el az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárának előadásában.

Fogfájásfű, és iható szájvíz: gyógynövényekkel fogainkért…

A fogbetegségek gyógynövényektől nem fognak meggyógyulni, maximum enyhíthető a fájdalom, ideig-óráig csökkenthető a probléma – amíg eljutunk a fogorvoshoz. Ám néhány gyógynövénynek fontos szerepe lehet a megelőzésben.