0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lezárult a szezon, de a puszpángmoly-hernyók még rágnak – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Egy-két megkésett hernyórágást és levéltetvet leszámítva véget ért a kártevők idei szezonja, kivéve a selyemfényű puszpángmoly hernyóit, amelyek még a hidegben is aktívan rágnak. A bizonytalan kimenetelű védekezési kísérletek helyett érdemes inkább a bukszus leváltásával elejét venni a bajnak.

Október közepének időjárását főként a hűvös napok határozták meg. A nappali maximumok több napon át alig érték el a 15 °C-ot, éjszakánként pedig néhány esetben fagypont alá csökkent a hőmérséklet. A hónap második dekádjának végére ismét kellemesen meleg napok következtek, időnként 15-19 °C-os hőmérséklettel. Csapadék csak szórványosan esett, az is inkább az ország nyugati felében.

A fény- és feromoncsapdák fogási adatai alapján gyakorlatilag lezárult a kártevők idei szezonja.

A késői rajzású vetési bagolylepke néhány egyedét leszámítva már csak a lárvák károsítanak; a levéltetvek is már csak a szántóföldi kultúrákban aktívak. A faggyal tarkított éjszakák hatására intenzív lombszíneződés kezdődött a gyümölcstermő fákon és a dísznövényeken egyaránt.

A selyemfényű puszpángmoly rajzása néhány hete befejeződött, de hernyói a hűvösebb idő ellenére rágják a bukszusbokrok lombozatát.

A viszonylag kései rajzáskezdet után szinte folyamatosan rajzott a kártevő, emiatt csak fokozott nehézségek árán lehetett megmenteni a növények épségét.

Az elhúzódó károsítás miatt többszöri védekezésre volt szükség, és az eredmény így sem volt mindig kielégítő. Az évek óta tartó bizonytalan védekezési hatásfok miatt az országban ma már alig található ebből az értékes dísznövényből. A puszpáng helyettesítésére alkalmas, hozzá megtévesztésig hasonlító Ilex crenata (csipkéslevelű magyal) kiválóan használható lenne hazánkban is. A selyemfényű puszpángmoly hernyói egészen a keményebb fagyos napokig rágják a bokrokat, majd téli nyugalomba vonulnak, és hernyó alakban telelnek át. A tavaszi, melegebb napok ismét aktivizálják a kártevőt, táplálkozni kezdenek, majd bebábozódnak. Az első lepkék – hőmérséklettől függően – április végétől kezdődően rajzanak.

A lombjukat vesztő szőlőtőkéken már jól felismerhetők a lisztharmatgombák áttelelő kazmotéciumai.

A most időszerű kénes lemosó permetezéssel megelőzhető a spórák beérése.

A növények szüreti időszaka jórészt lezárult, de foltosszárnyú muslica még repül a kihelyezett csapdákba, bár újabb károkat már nem tud okozni. Mindez jelzés arra, hogy jelenlétével a jövőben is számolni kell.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet