Back to top

Lezárult a szezon, de a puszpángmoly-hernyók még rágnak – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Egy-két megkésett hernyórágást és levéltetvet leszámítva véget ért a kártevők idei szezonja, kivéve a selyemfényű puszpángmoly hernyóit, amelyek még a hidegben is aktívan rágnak. A bizonytalan kimenetelű védekezési kísérletek helyett érdemes inkább a bukszus leváltásával elejét venni a bajnak.

Október közepének időjárását főként a hűvös napok határozták meg. A nappali maximumok több napon át alig érték el a 15 °C-ot, éjszakánként pedig néhány esetben fagypont alá csökkent a hőmérséklet. A hónap második dekádjának végére ismét kellemesen meleg napok következtek, időnként 15-19 °C-os hőmérséklettel. Csapadék csak szórványosan esett, az is inkább az ország nyugati felében.

A fény- és feromoncsapdák fogási adatai alapján gyakorlatilag lezárult a kártevők idei szezonja.

A késői rajzású vetési bagolylepke néhány egyedét leszámítva már csak a lárvák károsítanak; a levéltetvek is már csak a szántóföldi kultúrákban aktívak. A faggyal tarkított éjszakák hatására intenzív lombszíneződés kezdődött a gyümölcstermő fákon és a dísznövényeken egyaránt.

A selyemfényű puszpángmoly hernyói egészen a keményebb fagyos napokig fogják rágni a bokrokat
A selyemfényű puszpángmoly hernyói egészen a keményebb fagyos napokig fogják rágni a bokrokat
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

A selyemfényű puszpángmoly rajzása néhány hete befejeződött, de hernyói a hűvösebb idő ellenére rágják a bukszusbokrok lombozatát.

A viszonylag kései rajzáskezdet után szinte folyamatosan rajzott a kártevő, emiatt csak fokozott nehézségek árán lehetett megmenteni a növények épségét.

Az elhúzódó károsítás miatt többszöri védekezésre volt szükség, és az eredmény így sem volt mindig kielégítő. Az évek óta tartó bizonytalan védekezési hatásfok miatt az országban ma már alig található ebből az értékes dísznövényből. A puszpáng helyettesítésére alkalmas, hozzá megtévesztésig hasonlító Ilex crenata (csipkéslevelű magyal) kiválóan használható lenne hazánkban is. A selyemfényű puszpángmoly hernyói egészen a keményebb fagyos napokig rágják a bokrokat, majd téli nyugalomba vonulnak, és hernyó alakban telelnek át. A tavaszi, melegebb napok ismét aktivizálják a kártevőt, táplálkozni kezdenek, majd bebábozódnak. Az első lepkék – hőmérséklettől függően – április végétől kezdődően rajzanak.

A lombjukat vesztő szőlőtőkéken már jól felismerhetők a lisztharmatgombák áttelelő kazmotéciumai.

A most időszerű kénes lemosó permetezéssel megelőzhető a spórák beérése.

A növények szüreti időszaka jórészt lezárult, de foltosszárnyú muslica még repül a kihelyezett csapdákba, bár újabb károkat már nem tud okozni. Mindez jelzés arra, hogy jelenlétével a jövőben is számolni kell.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gazdálkodás a jövő városaiban

Szingapúr elképesztő iramban, tudatosággal és előrelátással fejlődik. Vezetői szembe mennek a manapság általánosan elfogadott tendenciával, annak érdekében, hogy élhetőbb környezetet és éltetőbb feltételeket teremtsenek a lakosság számára. Ragadós lesz a példájuk?

A piac egy külön világ

A kertészkedést soha nem lehet, és nem is szabad abbahagyni – mondja Molnár Zoltán, aki Keszthelyen, a Balaton-part közelében termel csodálatos salátákat, paprikákat és paradicsomokat, és nemcsak családja számára, hanem vásárlóknak is. Utóbbiak többsége a tapolcai piacon veszi tőle a házi zöldségeket.

Fizetnének a takarónövények után a gazdáknak

Az Egyesült Királyság jövő évtől fizetne azoknak a gazdáknak, akik a talajvédelem jegyében télre ahelyett, hogy "csupaszon" hagynák a földjeiket, talajtakaró növényeket ültetnek.

Spanyolország: kifelé is, befelé is több zöldség-gyümölcs utazott

A legfrissebb statisztika szerint Spanyolország az idén január és szeptember között 9,6 millió tonna friss zöldséget-gyümölcsöt exportált, ami 2,5 százalékos plusz az előző évihez képest. Az import nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal nőtt, de még így is csak 2,6 millió tonnát tett ki.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.