Back to top

Tradíció és családi értékek 40 szüreten át

Jubileumot ünnepel a hazai borvilág egyik meghatározó szereplője, a villányi Bock Pince. Idén zajlik a 40. szüret Bock József borász vezetésével, akinek hatalmas szerepe van a villányi borvidék fejlődésében, Villány valódi arcának és fajtáinak a kialakításában. A nem mindennapi évforduló alkalmából egy igazán különleges tételt készítettek Bock 40 Cuvée néven.

„Legyen szó a 40 évvel ezelőtti időkről, vagy a jelenről, mindig is felemelő érzés volt valami olyat alkotni és létrehozni, ami az embereknek örömet, élményt és jó érzést adhat” – mondta Bock József borász a Bock 40 Cuvée bemutatóján.

Bock József négy évtizeddel ezelőtt, édesapja elvesztésekor vette át a stafétát a családi pincészetnél, s azóta is fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy a villányi borvidék és a villányi borok mindenhol egyet jelentsenek a magas minőséggel. A hagyománytisztelet, a családi értékek megőrzése és a minőség iránti feltétlen elköteleződés négy évtizede jellemzi a borászt, akinek a munkáját ez idő alatt számos elismeréssel, rangos díjjal jutalmazták.

A pincészet egyik legfontosabb, ikonikus területe a Jammertal dűlő, 1850 óta van a Bock család birtokában, innen indult az egész történet. Itt került sor 40 évvel ezelőtt 1981-ben Bock József első, önálló szüretére, és a dűlő azóta is megőrizte kiemelkedő fontosságát. A Jammertal dűlőből származó szőlő adja a borászat több prémium és szuper prémium borának alapanyagát, s annak idején az itteni pincében fogadta betérő vendégeit is Bock József. A 40. jubileumi szüret alkalmából készült Bock 40 Cuvée-be természetesen került az ikonikus dűlőből származó szőlőkből is.

A Bock 40 Cuvée 24 hónapig új, kisméretű tölgyfahordókban, majd a hordós érlelést követően palackban fejlődött. Megjelenésében a bor tiszta, tükrös, nagy beltartalmi értékre engednek következtetni. A színe közepesnél mélyebb intenzitású rubint, gránátos széllel. Illatában érett gyümölcsösség, gránátalma, szilva, és erdei gyümölcsök fedezhetőek fel. Melegfűszeres, borsos karakterét kardamom és fahéj árnyalja. Kóstolva a bor száraz, közepesnél nagyobb test mellett moderált alkohol érzet és lendületes savak jellemzik. A korty hosszú intenzív lecsengése is árulkodik róla, hogy “nagy bor” van a poharunkban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Vince-napi borverseny Temerinben: megújulás a koronavírus árnyékában

A Temerini Kertbarátkör 1997-ben alakult, a következő év januárjában már megszervezték az első Vince-napi borfesztivált is. A kezdeti 23 résztvevőből az évek folyamán több száz lett.

Pincejárás Vince-napján

Január 22-e, azaz Vince-nap egy hagyományos jósló nap, amikor a levágott szőlővesszőből következtettek a szőlőtermés minőségére. “Ha fénylik Vince, megtelik a pince” tartották, azaz, ha Vince napján süt a nap, jó bortermés várható.

Több vodka készült tavaly

Oroszországban tavaly 1,9 százalékkal több vodka készült, mint egy évvel korábban.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Szombaton ismét Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Ismét kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral, valamint füstölthús-szobrászattal várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton.

Kezdés rozékkal Spanyolországban

A Concours Mondial de Bruxelles az a nemzetközi verseny, ahol több mint 10 000 bort neveznek a termelők, tapasztalt borkóstolók, köztük sok újságíró és kereskedő bírálják el a versengő borokat. A verseny több mint 25 éves tapasztalatával a világ egyik vezető rendezvénye.

Január végén újra BORÉRT Konferencia és BorTÚRA

A BorÉrt Borturisztikai Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg Magyarország egyetlen borturizmussal foglalkozó tematikus napját 2022. január 27-én a városligeti Vajdahunyadvárban.

Megváltozik a borok ízvilága

Aki borokba szeretne fektetni, különösen a klasszikusnak számító régiókból származó tételekbe, annak most kell cselekednie. A klímaváltozás miatt ugyanis a jövőben átalakul a borok ízvilága, figyelmeztetnek a szakértők.