Back to top

A cékla egy gyógyhatású zöldség

A vörös répa gyógyító erejét már az ókori rómaiak is felismerték. A keleti gyógymódok vértisztító és májerősítő gyógynövénynek tartják. Az utóbbi időben kezdtek komolyabban vizsgálódtak fitokemikáliáival kapcsolatban és úgy tűnik, végre megérdemelt helyre kerülhet a fejünkben és az asztalunkon is.

A cékla kiérdemelte a szuperélelmiszer címet, mégis gyakran eléggé hűvösek és tartózkodók vagyunk irányában. Akik kedvelik, azok is gyakran csak ecetes savanyúság formájában találkoznak vele, pedig páratlan gasztronómiai képességek birtokában van.

Így az előételektől kezdve a leveseken és a főételeken túl is terem számára babér, sőt még a desszertes tányérunkra is kerülhet belőle.

Már naponta egy pohár céklalé elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megóvása érdekében, a fermentálásával pedig gyakorlatilag két legyet ütünk egy csapásra.

Akkor lássuk, milyen szuperképességei vannak a céklának:

Az oxidatív stresszűző csapat

Könnyen termelhető, olcsó és jól tárolható...
Könnyen termelhető, olcsó és jól tárolható...
Fotó: wikipedia
A cékla az antioxidáns vegyületek kivételesen gazdag forrása. Rendszeres fogyasztásával megvédhetjük a sejtkomponenseinket az oxidatív stressztől. A céklalé rendelkezik a legmagasabb antioxidáns kapacitással az ismertebb zöldség- és gyümölcslevek között, egyedül a gránátalmalé hagyta le ebben a versenyben.

A céklában nagy mennyiségben fellelhető betanin rendkívüli antioxidáns aktivitása miatt gátolja a leghatékonyabban a lipidperoxidációt, mivel képes hatástalanítani a reaktív gyököket.

Tartalmazza a növényvilágban meglehetősen ritkán előforduló, különösen nagy bioaktivitással rendelkező pigmenteket, a betalainokat. Számos in vitro és in vivo vizsgálat bizonyítja erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásukat. Ez azt sugallja számunkra, hogy érdemes a gyulladások (pl.: máj-, ízületi) valamint a rák kezelésében alkalmazni. Már csak azért is, mert egyre többször találnak összefüggést a daganatok kialakulása és a krónikus gyulladás megléte között. A betalainok fontos segítőink lehetnek ezek legyőzésében.

Bebizonyosodott, hogy a cékla vörös színét adó betacianinok sikeresen felszívódnak a szervezetben és szintén rákellenes aktivitást mutatnak, vagyis gátolják a rák fejlődését.

Megtalálhatók még benne olyan kiváló antioxidáns hírében álló bioaktív fenolok, mint a rutin, epikatekin és kávésav is.

A gyulladásgátló gyógyszerek helyettese lehet

A krónikus gyulladás nem csak kellemetlen, hanem veszélyes állapot is, hiszen szerepet játszhat számos betegség (májbetegségek, rák, szívbetegségek) kialakulásában és progressziójában. Ezek kezelésére az 1970- es évek óta a NSAID gyógyszercsoport az általánosan elfogadott választás, pedig ezek komoly fenyegetést jelentenek a szervezetre nézve - rendkívül kedvezőtlen a hatásuk a mikrobiomra - és gyakran nem is eléggé hatásosak. Ezért különösen fontos cél olyan természetes, növényvilágból származó, hatékony gyulladáscsökkentőket találni, amik felvehetik a harcot ezzel a folyamattal. A céklakivonatok és főleg a bennük található betalainok rendkívül értékes gyulladáscsökkentőknek bizonyultak, amik megfelelő alternatívái lehetnek a gyulladásgátló gyógyszereknek.

A kardiovaszkuláris rendszer karbantartója

Magas szervetlen nitráttartalmának köszönhetően kedvező hatással van az érrendszerre. Míg korábban teljesen elmarasztalták a nitrátokat, bebizonyosodott, hogy nem lehet egy kalap alá venni a növényi és az állati eredetű nitrátokat. A céklában található a szervezetben nitrogén- oxiddá redukálódik, ami egy fontos neurotranszmitter, és lényeges érrendszeri valamint metabolikus funkciókkal rendelkezik. Segíti az endotélfunkciók megőrzését illetve helyreállítását.

A céklában található rengeteg kálium szintén részt vesz a szív egészségének megőrzésében, valamint csökkenti a vérnyomást. Foláttartalma pedig tovább csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának rizikóját.

Ideális formában szolgáltat vasat

Vastartalmát a szervezet jól hasznosítja, regenerálja a vörös vérsejteket, javítja a szövetek oxigénellátottságát, segít feltölteni a vasraktárakat. Kifejezetten ajánlható menstruáció előtt és után, terhesség, szülés, szoptatás alatt és a fejlődésben levő szervezetnek is. Megvédi a szervezetet a káros nehézfémek beépülésétől, mivel vashiányos állapotban káros méreganyagok halmozódhatnak fel. A benne levő növényi vas azért is optimálisabb a test számára, mert csak a szükséges mennyiségben szívódik fel, ezáltal elkerülhetők a vastöbblet miatt fellépő kóros állapotok: gyulladások, daganatok, szívbetegségek, májproblémák, cukorbetegség.

Egy kis különlegesség

Aki szeretne egy kis változatosságot vinni a kertjébe, a hagyományos vörös színű, gömbölyded cékla mellé választhat hosszúkásat, csíkosat (Bassano, Chioggia), aranyszínűt (Gonden Detroit, Burpee’s Golden) vagy akár fehéret (Albino White) is. Könnyű termeszthetősége mellett másik értékes tulajdonsága a jó tárolhatóság, hiszen akár tavaszig megőrzi kiváló minőségét.

A leveleit is érdemes elfogyasztani, mivel szinte még a gyökérnél is értékesebbek: kalciumban, vasban, karotinban és C- vitaminban gazdagok.

Már ezek is elég meggyőző érvek lehetnének a cékla fogyasztására, de igazság szerint még mindig rengeteg feltáratlan lehetőség rejtőzik benne.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

A koffein javítja a reakcióidőt

A koffein dinamikus vizuális képességekre gyakorolt hatását vizsgáló első ilyen jellegű tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein növeli az éberséget és a mozgó célpontok észlelési pontosságát. A koffein javította a résztvevők reakcióidejét is.