Azzal, hogy a vegánság „divattá vált” és az élelmiszeripar felfedezte benne a lehetőséget meg is pecsételődött a vegánok sorsa. Azok ugyanis, akik csak annyit változtatnak az életükön, hogy elhagyják az állati összetevőket, és ezentúl másik pulthoz vagy hűtőszekrényhez járulnak vásárláskor, és nem kezdenek tudatosan felelősséget vállalni a táplálkozásuk iránt, aligha számíthatnak sok javulásra. Márpedig a növényi étrend számos előnyös hatással jár.
Az egészséges élethez nélkülözhetetlen fitonutriensek forrásai
A jól összeállított növényi étrendben a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék játsszák a főszerepet. Ez logikusan hangzik, mégsem mindig sikerül ezt helyesen megvalósítani.
A kényelmi ételek eléggé eluralkodtak, és egyre csak újabbak és újabbak kerülnek a boltok polcaira. Ezek egy valamiben többnyire megegyeznek, hogy cseppet sem természetesek és aligha találunk nyomós érvet az elfogyasztásukra.
Csak a minimálisan feldolgozott növényi táplálék tartalmazza azokat a védő hatású fitokemikáliákat, vitaminokat, enzimeket, rostokat, amik kedvezőbbek a szervezet számára, és számos betegséggel (szívbetegségek, elhízás, cukorbetegség, egyes ráktípusok) szemben védőhatásúak.
Jó formában tart
A növények élelmi rostokban gazdagok és – néhány kivételtől eltekintve – a víztartalmuk is jelentős. Mindezek segítik az ideális testtömeg kialakítását és megtartását, a megfelelő emésztési folyamatok megőrzését, hosszabb időre biztosítják a jóllakottság érzetét, ezáltal kisebb mennyiségű táplálékkal is megelégszünk. Vizsgáljuk meg a másik oldalról is a kérdést. Bebizonyosodott, hogy a húsfogyasztás növeli az elhízás rizikóját. Az állatok által elfogyasztott antibiotikum ugyanis megtalálható a húsban és kiválasztódik a tejbe is. Tehát magától értetődő következmény a testtömeg csökkenése, ha elhagyjuk az antibiotikumokkal felhizlalt állatok húsának fogyasztását, amik egyébként a mikrobiomunk számára is kedvezőtlenek és részben felelősek az antibiotikumrezisztencia kialakulásáért.
Miután megszabadultak a terhektől, nemcsak egy esztétikai probléma oldódik meg, hanem számtalan fizikai rizikótényező is csökken: azután kevesebb súlyt cipelnek az ízületek, fellélegezhetnek a keringési, az emésztési és a kiválasztási rendszer szervei, rendeződik a vérnyomás, elmúlhat a cukorbetegség stb.
A fiatalosabb test mellé fiatalosabb elme jár
A növényi étrendet választóknak rugalmasabbak, könnyebben átjárhatók az erei. Ez pedig csökkenti a trombózis és a demencia kialakulásának az esélyét, valamint segíti a kognitív funkciók minél tovább történő megőrzését. A magasabb flavonoid-fogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyeit. A koleszterin nagyon fontos és hasznos a test számára, de mivel a szervezetben van koleszterinszintézis, ezért szükségtelen túlzásokba esni a bevitelekor, mivel ezzel csak az érelmeszesedés, a zsírlerakódások, és a szívroham kialakulásának a kockázatát növeljük.
Antikarcinogén hatások
A helyesen összeállított étrend magasabb arányban tartalmaz olyan fitokemikáliákat (karotinok, likopin, flavonoidok, rezveratrol), amelyek preventívek a daganatos betegségekkel szemben.
Ahol például rendszeresen asztalra kerülnek hüvelyesekből készített ételek, védettebbek lehetnek különféle rákos megbetegedésekkel szemben.
Harmonikus egyensúly a bélrendszerben
A bélrendszerünkben élő apró lények léte nélkülözhetetlen az élethez. Az elfogyasztott táplálékainkkal befolyásolhatjuk a mikrobiomunk összetételét. A rostokban gazdag táplálékkal a Bacteroidetes baktériumtörzset támogatjuk, amik aztán segítenek a testtömegünket normál tartományban tartani. Ha figyelmet fordítunk arra, hogy szükség esetén pl.: antibiotikum kúra után vagy fokozottan stresszes helyzetben megerősítsük a bélflóránkat pro- és prebiotikumokkal, jobb egészségnek örvendhetünk. Bélbaktériumaink kedvenc csemegéi az inulintartalmú zöldségfélék pl.: csicsóka, gyermekláncfű, cikória, hagymafélék.
Jó barátságban a szívvel
A hüvelyesek egyrészt kitűnő fehérjeforrásként szolgálnak, és rengeteg rostot is tartalmaznak, amik bizonyítottan preventíven hatnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben és csökkentik a koleszterinszintet.
Ebben a legtöbbet a zöld levelek, a szulforafán-tartalmú keresztesvirágúak, a bogyós gyümölcsök, az olajos magvak és a hüvelyesek tehetnek. A maradandó eredmény eléréséhez viszont az is kell, hogy már ne érkezzen olyan sok a károsító tényezőkből: finomított szénhidrátok, állati eredetű ételek, etc.
A cukorbetegség megelőzése
A növényi étrend azon túl, hogy csökkenti a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a kezelését is támogatja. A növényi alapú étrenden élőknél alacsonyabb vércukorszintet és magasabb inzulinérzékenységet találtak. A hüvelyesekben található rostok elsőrangú segítői a vércukorszint szabályozásának.
Egy cukorbetegek körében végzett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a vegánok 43%- a csökkenthette a gyógyszereinek mértékét, míg a hagyományos ajánlásokat követőknél ez csupán 26% esetében történt meg.
A vegánokkal folytatott vizsgálatokban, tanulmányokban egy valamit nem szoktak hangsúlyozni, hogy azok az előnyök, amikkel egy vegán rendelkezhet, abban az esetben érvényesek, ha a táplálkozása tudatosan, harmonikusan összeállított, és a lehető legtermészetesebb formában valósul meg. Ebből világosan látszik, hogy nem tehetünk egyenlőségjelet az állati eredetű ételektől mentes vegán és a növényi alapú táplálkozás közé.
MMG Direkt
Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás a pandémia ellenére hatalmas sikerrel zárult. Mintegy 100 ország képviselte magát a rendezvényen. Tapasztalatokról, eredményekről és a szervezés kihívásairól kérdezte Gulyás Andreát a kiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatóját Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója.
youtube://v/cnxUTLL9qtk