Back to top

A számok magukért beszélnek

Október 14-én véget ért az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. A 20 nap során számos látnivalóban és programban lehetett része a közönségnek. Csak a HUNGEXPO-ra több mint 600 ezren látogattak ki, összességében pedig másfél millió fölötti volt a világkiállításhoz kapcsolódó programsorozatok összlátogatottsága.

„Egy a Természettel” - Gulyás Andreával a Világkiállításról | MMG - Direkt

A szervezőknek azonban számos problémával kellett szembenézniük a világkiállítás szervezése előtt és alatt is, gondoljunk csak az erős, néhol politikai töltetű kritikákra, vagy éppen a pandémia okozta nehézségekre. Ezekről és a rendezvény sikeréről számolt be Gulyás Andrea, az „Egy a Természettel” szervezőiroda kiemelt projektekért felelős igazgatója, aki ezúttal Sári Enikővel, kiadónk ügyvezető igazgatójával beszélgetett a MMG Direkt legutóbbi adásában.

A világkiállítás szervezését az 50 éves évforduló különösen meghatározta.

Igaz, fél évszázad alatt jelentőset változott a világ, az ország politikai helyzete, ezért 2021-ben már egészen más üzenetet képviselt a rendezvény. A ’71-es vadászati világkiállításon Magyarország, mint vadászati nagyhatalom, meg akarta mutatni a világnak vadászati eredményeit, és a világ is kíváncsi volt hazánk vadgazdálkodására. Most egészen más üzenetet kellett megfogalmazni a szervezőknek, egy komplexebb szemléletű kiállítás megvalósítása volt a cél, ami láttatja a természetgazdálkodás, a természetvédelem, az erdő- és vadgazdálkodás és a vadászat szoros összefüggéseit, ezért is lett (ahogy a nevében is szerepel) a rendezvény a vadászati mellett természeti kiállítás is.

– A szervezés során megfogalmaztuk, mely célcsoportokat szeretnénk megszólítani a világkiállítással. Az egyik célcsoport, természetesen, a hivatásos és sportvadászok voltak, akiknek lehetőséget adtunk, hogy megmutathassák egyéni eredményeiket a kiállításon, ugyanakkor láthatták Magyarország és a világ vadgazdálkodását, erdő- és természetgazdálkodását is. A másik, nagyobbik célcsoport a nem vadászó közönség volt, akiknek szerettük volna megmutatni, hogy a vadászat nem az ördögtől való, hanem a tájgazdálkodás szerves része – mondja Gulyás Andrea.

A foglalkozás elérte célját, mondhatnánk, ugyanis a számok magukért beszélnek.

Ha azt nézzük, hogy megközelítőleg 65 ezer érvényes vadászjeggyel rendelkező állampolgár él hazánkban, a világkiállítás összlátogatottsága pedig másfél millió körül alakult, akkor az utóbbi célcsoportot is jócskán sikerült megszólítaniuk a szervezőknek. Mindezt úgy, hogy a pandémia miatt Damoklész kardja lebegett a szervezők felett.

– Igen nagy amplitúdóval zajlott a szervezés a külföldi kiállítók körül, napról napra változott a helyzet, végül a HUNGEXPO A pavilonjában 98 ország és számos nemzetközi szervezet képviseltette magát.

Fotó: Csatlós Norbert
A világkiállítás társrendezvényeként a FeHoVa+ is csatlakozott, csakúgy, mint az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). A budapesti központi kiállítás mellet több kiemelt vidéki helyszíne is volt a volt a kiállításnak, így Keszthely, Hatvan, Vásárosnamény és a Somogy megyei konzorcium. Itt számos kiemelt programban lehetett részük a látogatóknak, amiket Gulyás Andrea irányításával rendeztek meg.

– Ide tartoztak a különféle művészeti programok, amelyeket a Müpa-ban, a Ludwig Múzeumban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, vagy a Mezőgazdasági Múzeumban is lehetett megtekinteni.

Ezek mellett a vadászkutyás rendezvények színvonalas lebonyolítása tartozott a feladataim közé, ugyanis nagyon fontosnak tartottam megmutatni, hogy a vadászkutyázás nem egy hobbi, hanem egy komoly hivatás. Ennek igen jelentős gazdasági haszna is van, hiszen amit a vadászkutyák dolgoznak egy vadászat során, attól válik sikeressé egy apróvad- és egy nagyvadvadászat. A húsz nap során összesen tíz vadászkutyás versenyt vagy vizsgát rendeztünk meg, de ezek mellett a kiemelt vidéki helyszíneken számos vadászkutya-bemutatót is tartottunk az érdeklődők számára – említette Gulyás Andrea, aki ezek mellett a Magyar Bocuse d'or Akadémiával is együtt dolgozott a vad- és halfogyasztás népszerűsítése céljából. Ennek jegyében számos kiadvány is megjelent, amelyek a vad- és halhús minél egyszerűbb kívánják elkészítésére kívánták felhívni figyelmet, továbbá a HUNGEXPO Gasztro passzázsán is különféle vad- és halételeket kóstolhattak meg a kilátogatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Éjjellátó-, hőkamera-céltávcső az ASP ellen

Változások léptek érvénybe az afrikai sertéspestis hatékonyabb felszámolása érdelében. A vadászatra jogosultak alkalmazásában álló hivatásos vadászok a jövőben használhatnak speciális eszközöket a vaddisznóállomány gyérítése céljából, azon belül a diagnosztikai vaddisznó-elejtések során. Az új rendelkezés Magyarország teljes területére, valamennyi kockázati kategóriára kiterjed.

Kampány indul a nyári sertéshúsfogyasztás népszerűsítésére

Tíz év alatt közel 10 kilóval növekedett hazánkban az egy emberre jutó éves sertéshúsfogyasztás. A növekedésben szerepe van azoknak a fogyasztásösztönző kampányoknak is, amelyeket az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) évről évre szervez.

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

250 ezer forintért „vásárolt” pár darab tiszai pontyot az ÁHSZ

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége megkeresését követően végzett próbavásárlást a Nébih Állami Halőri Szolgálata egy tiszaburai horgásznál. A személyes kapcsolatfelvételt követően a megvásárlásra kínált halakat az ÁHSZ munkatársai a kiskörei hallépcső közelében, vízben kikötött állapotban találták, majd sikeres alkut követően meg is vásárolták.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

Írjon levelet Kittenberger Kálmánnak!

A Nimród Vadászújság 2022-ben első alkalommal írja ki a Sólyom-díjat, amely nevét a 110. évfolyamában járó lap neves publicistájáról, Kittenberger Kálmán levelezőtársáról, Láng Rudolfról kapta.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.