Back to top

A számok magukért beszélnek

Október 14-én véget ért az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. A 20 nap során számos látnivalóban és programban lehetett része a közönségnek. Csak a HUNGEXPO-ra több mint 600 ezren látogattak ki, összességében pedig másfél millió fölötti volt a világkiállításhoz kapcsolódó programsorozatok összlátogatottsága.

„Egy a Természettel” - Gulyás Andreával a Világkiállításról | MMG - Direkt

A szervezőknek azonban számos problémával kellett szembenézniük a világkiállítás szervezése előtt és alatt is, gondoljunk csak az erős, néhol politikai töltetű kritikákra, vagy éppen a pandémia okozta nehézségekre. Ezekről és a rendezvény sikeréről számolt be Gulyás Andrea, az „Egy a Természettel” szervezőiroda kiemelt projektekért felelős igazgatója, aki ezúttal Sári Enikővel, kiadónk ügyvezető igazgatójával beszélgetett a MMG Direkt legutóbbi adásában.

A világkiállítás szervezését az 50 éves évforduló különösen meghatározta.

Igaz, fél évszázad alatt jelentőset változott a világ, az ország politikai helyzete, ezért 2021-ben már egészen más üzenetet képviselt a rendezvény. A ’71-es vadászati világkiállításon Magyarország, mint vadászati nagyhatalom, meg akarta mutatni a világnak vadászati eredményeit, és a világ is kíváncsi volt hazánk vadgazdálkodására. Most egészen más üzenetet kellett megfogalmazni a szervezőknek, egy komplexebb szemléletű kiállítás megvalósítása volt a cél, ami láttatja a természetgazdálkodás, a természetvédelem, az erdő- és vadgazdálkodás és a vadászat szoros összefüggéseit, ezért is lett (ahogy a nevében is szerepel) a rendezvény a vadászati mellett természeti kiállítás is.

– A szervezés során megfogalmaztuk, mely célcsoportokat szeretnénk megszólítani a világkiállítással. Az egyik célcsoport, természetesen, a hivatásos és sportvadászok voltak, akiknek lehetőséget adtunk, hogy megmutathassák egyéni eredményeiket a kiállításon, ugyanakkor láthatták Magyarország és a világ vadgazdálkodását, erdő- és természetgazdálkodását is. A másik, nagyobbik célcsoport a nem vadászó közönség volt, akiknek szerettük volna megmutatni, hogy a vadászat nem az ördögtől való, hanem a tájgazdálkodás szerves része – mondja Gulyás Andrea.

A foglalkozás elérte célját, mondhatnánk, ugyanis a számok magukért beszélnek.

Ha azt nézzük, hogy megközelítőleg 65 ezer érvényes vadászjeggyel rendelkező állampolgár él hazánkban, a világkiállítás összlátogatottsága pedig másfél millió körül alakult, akkor az utóbbi célcsoportot is jócskán sikerült megszólítaniuk a szervezőknek. Mindezt úgy, hogy a pandémia miatt Damoklész kardja lebegett a szervezők felett.

– Igen nagy amplitúdóval zajlott a szervezés a külföldi kiállítók körül, napról napra változott a helyzet, végül a HUNGEXPO A pavilonjában 98 ország és számos nemzetközi szervezet képviseltette magát.

Fotó: Csatlós Norbert
A világkiállítás társrendezvényeként a FeHoVa+ is csatlakozott, csakúgy, mint az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). A budapesti központi kiállítás mellet több kiemelt vidéki helyszíne is volt a volt a kiállításnak, így Keszthely, Hatvan, Vásárosnamény és a Somogy megyei konzorcium. Itt számos kiemelt programban lehetett részük a látogatóknak, amiket Gulyás Andrea irányításával rendeztek meg.

– Ide tartoztak a különféle művészeti programok, amelyeket a Müpa-ban, a Ludwig Múzeumban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, vagy a Mezőgazdasági Múzeumban is lehetett megtekinteni.

Ezek mellett a vadászkutyás rendezvények színvonalas lebonyolítása tartozott a feladataim közé, ugyanis nagyon fontosnak tartottam megmutatni, hogy a vadászkutyázás nem egy hobbi, hanem egy komoly hivatás. Ennek igen jelentős gazdasági haszna is van, hiszen amit a vadászkutyák dolgoznak egy vadászat során, attól válik sikeressé egy apróvad- és egy nagyvadvadászat. A húsz nap során összesen tíz vadászkutyás versenyt vagy vizsgát rendeztünk meg, de ezek mellett a kiemelt vidéki helyszíneken számos vadászkutya-bemutatót is tartottunk az érdeklődők számára – említette Gulyás Andrea, aki ezek mellett a Magyar Bocuse d'or Akadémiával is együtt dolgozott a vad- és halfogyasztás népszerűsítése céljából. Ennek jegyében számos kiadvány is megjelent, amelyek a vad- és halhús minél egyszerűbb kívánják elkészítésére kívánták felhívni figyelmet, továbbá a HUNGEXPO Gasztro passzázsán is különféle vad- és halételeket kóstolhattak meg a kilátogatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többmillió hal pusztult el egy ausztráliai folyóban

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt többmillió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban - számolt be róla a BBC brit közszolgálati média hírportálján szombaton.

A távol-keletieknek gigantikus heréjét gyúró szent állat, nálunk vadászható vadfaj

Február végén tartotta utolsó társas apróvadvadászatát a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Alattyáni Úttörő Vadásztársaság. A vadászat egyik körhajtása közben a sűrűből kiváltó vad egy hazánkban idegenhonos ragadozófaj (emiatt egész évben vadászható), mégpedig egy nyestkutya volt, ami a 84 éves vadász, Mosonyi Sándor felé somfordált. Az élemedett vadász jól irányzott lövésétől a vad tűzbe rogyott.

Gazdasági kilátások a sertéságazatban

Milyen ma a hazai sertéságazat helyzete? Milyen a világban és Európában? Mi várható sertés fronton? Ezekre a kérdésekre adott választ Dr. Nemes Imre a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) szakmai igazgatója.

Napi 4500 adag étel készül majd a Gyulakonyha új épületében

A közétkeztetés kulcsszerepet játszik Magyarország élelmiszer-ellátásában - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Gyulán, ahol átadta a 725 millió forintból megépült, napi 4500 adag ebédet készítő Gyulakonyha Nonprofit Kft. új épületét.

Cseresznye metszése – És egy csodaszép magyar szó

A régi öregek úgy tartották, hogy a cseresznyét nem kell metszeni, és volt is benne igazság, mivel óriásfákat neveltek, amelyek saját magukat tisztították. Az is mindegy volt, hogy mennyi lesz a termés, hiszen bőven jutott belőle a szomszédnak és a madaraknak is. Manapság azonban mások a lehetőségek.

Több mint 10 fogyásbarát étel

Egyes élelmiszerek támogatják a fogyást azáltal, hogy az elfogyasztásuk fokozza az anyagcserét, és egész nap jóllakottnak érezzük magunkat tőlük.

Pisztrángoknál is szükséges a daganatok szűrése

Hét éven át vizsgálta egyedülálló részletességgel a szivárványos pisztrángok daganatos megbetegedéseit a MATE Állattenyésztési tudományok Doktori Iskolájának doktorjelöltje, Dr. Hoitsy Márton. Az eredmények alapján a szakember rendszeres szűrővizsgálatokat javasol a tenyészállatokat tartó tógazdaságoknak, amellyel a lehető leghamarabb ki lehet szűrni a daganatos betegségben szenvedő halakat.

Újdonságok Berlinből

Nem történt óriási meglepetés, az idén is ehető újdonságot választott a szakmai közönség a Fruit Logistica kiállítás legjobb újdonságának. A boldog győztes a Rijk Zwaan nemesítőház csapata, a fődíjas újdonság pedig a Tatayoyo márkanéven forgalmazott snackpaprika-fajta lett. Az ezüstérmet a Syngenta vitte haza az érést a héjszín változásával jelző sárgadinnyéjével; a bronzot pedig a spanyol Anecoop szövetkezet egy brokkolialapú guacamole-helyettesítővel.

Tavasszal és nyáron is sikeres

Tavaly augusztusban két korábban független szakmai esemény összeolvadásával rendezték meg az első Plantarium – Groen-Direkt kiállítást a hollandiai Boskoopban. A kertészeti termelők nemzetközi szövetsége, az AIPH által is jóváhagyott eseményen a zöld szektor szinte minden vezető vállalata képviseltette magát. Februárban sor került a kiállítás tavaszi premierjére is, és a szervezők kedvező következtetéseket vontak le.

Szívbarát ételek, amiket valószínűleg már most is fogyasztunk

A szívbarát étrendet nem feltétlenül nehéz követni. Ennek érdekében ismerjük meg, mely élelmiszerek a legjobbak a vérnyomás és a koleszterinszint szempontjából.