Back to top

Szenzációs eredmény

A hollandiai Ermelóban tartott távlovas világbajnokságon végül csak egy párosunk vett részt, Szösz Letícia és lova, Koheilan Szilaj. Ők viszont a nagyon rangos 12. helyen végeztek.

A tavalyi Covid-helyzet nem tette lehetővé a világ- és Európa-bajnokságok megrendezését, így mind a felnőtt világbajnokság, mind a junior Európa-bajnokság elmaradt 2020-ban. A felnőttek versenyét még idén májusban pótolták, sajnos a juniorok Eb-je nem került megrendezésre.

„Nekünk erre az évre a világbajnokság jutott, melynek Ermelo adott otthont szep­tember 9-én” – idézte fel Szösz Letícia, aki a szeptemberi Pegazusban már beszámolt a folyamatban lévő felkészüléséről.

Szösz Letícia és Koheilan Szilaj
Szösz Letícia és Koheilan Szilaj
Véleménye szerint előnyös volt a minősülni vágyók számára is, hogy a szezon végéhez közeledve rendezték a vb-t, ugyanis ezzel július közepéig bárki megszerezhette a kvalifikációt, másrészt a tengerentúli lovak többségét edzésben tudták tartani az európai szezon alatt a kontinensen. Mindkét dolog meglátszott a mezőnyön: a júliusig tartó kvalifikációs időszaknak köszönhetően az elsődleges startlistán 115 versenyző volt, valamint a más földrészről nevezett lovak kiváló felkészültsége is megfigyelhető volt.

„Végül 75 lovas szerepelt a listán, nem tudom, milyen oknál fogva mondta vissza ennyi versenyző – folytatta Letícia.

A startot reggel 7 órára rakták, a felvezetést autóval végezték, ezt az autót tilos volt megelőzni, különben kizárást vont maga után.

Ez a pár száz méter egy kicsit összetartotta a mezőnyt, ami azt jelenti, hogy Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Olaszország lovasaival együtt lovagoltunk majdnem az első segítőpontig, amikor végre le tudtunk szakadni az olasz lovasokkal az élmezőnyről. Sikerült megtalálni azt a négy-öt lovasból álló csoportot, amiben kényelmesen tudtunk haladni. Nem volt nehéz, tudtam, kikkel szeretnék lovagolni, az előző Eb-k, vb-k, meghívásos versenyek tapasztalatai segítettek ebben.”

Mivel jó helyen sikerült rajtolniuk, és Szilaj pulzusa mindig rövid idő alatt helyreáll, az elejétől kezdve sikerült bebiztosítaniuk magukat a huszadik hely környékére. A második körön három lovassal együtt eltévedtek, ezért vesztettek valamennyi időt és az átlaguk is kicsit lecsúszott; a harmadik kör azonban jól sikerült.

„A negyediktől már a versenykiírás elolvasásától fogva féltem, ugyanis a táv felosztása 38 km, 23 km, 28 km, 31 km volt, tehát majdnem a leghosszabb kör volt az utolsó – magyarázta Letícia.

Próbáltam úgy felfogni, hogy ha én ugyanolyan tempóban lovaglom az utolsó kört, mint az előzőket, akkor nem lehet semmi probléma, viszont az élmezőny tagjai az előző köreik átlagát túlszárnyalva fogják teljesíteni az utolsó szakaszt, ami valószínűleg sok kizárást fog eredményezni. Szerintem jó taktikát választottam, és Koheilan Szilaj a 12. helyen hozott célba a világbajnokságon 19,5 km/h átlagsebességgel” – idézte fel.

A Szösz Team a versenyen
A Szösz Team a versenyen

A győztes a harmadszor világbajnok Saeed Salem Almuhairi lett Haleh nevű lovával az M7 istállóból. A csapatok versenyét Franciaország nyerte, gyönyörű munkát végeztek, egész nap közösen a cél érdekében együtt dolgoztak.

„Köszönöm szépen a támogatóimnak a bizalmat, hálás vagyok az MLSZ-nek, a Magyar Távlovagló és Távhajtó Szakágnak és Bányai Bélának, valamint a szüleimnek, hogy vállalták ezt a hosszú és embert, lovat nem kímélő utazást” – hangsúlyozta a kiválóan szereplő Szösz Letícia a hollandiai világbajnokságról hazatérve.

MMG Direkt

Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás a pandémia ellenére hatalmas sikerrel zárult. Mintegy 100 ország képviselte magát a rendezvényen. Tapasztalatokról, eredményekről és a szervezés kihívásairól kérdezte Gulyás Andreát a kiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatóját Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója.

„Egy a Természettel” - Gulyás Andreával a Világkiállításról | MMG - Direkt

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

A sportolók kiállnak az öttusalovaglás mellett

Az összes brit és magyar olimpiai érmes öttusázó, valamint 11 másik országból további ötkarikás érmesek - összesen negyvenhatan - levélben fordultak Thomas Bachhoz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökéhez, hogy járjon közbe az öttusalovaglás megmentéséért.

Mostantól a futószár másik végén

Befejezte pályafutását Magyarország eddigi legsikeresebb lovastornásza. A nyár végi felnőtt lovastorna-világbajnokságon, a Nemzeti Lovardában láthattuk versenyzőként utoljára pályára lépni a kaposvári Bence Balázst, aki kerek húsz év után fejezte be pályafutását.

Már 24 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesültek a kisebb állattartó gazdaságok

A Megújuló vidék, megújuló agrárium program révén az Agrárminisztérium a teljes magyar élelmiszertermelés és mezőgazdaság fejlesztését célozza az értékteremtő és hatékonyságnövelő beruházások támogatása révén – közölte Nagy István tárcavezető.

A háziasított lovak eredete

A modern ló háziasítása nagyjából i.e. 2200 körül kezdődött el a Kaukázus északi részén. A következő évszázadokban pedig Ázsiába és Európába is eljutottak ezek az állatok. Egy 162 tudósból álló nemzetközi kutatócsoport 273 ősi lótól származó minta genetikáját fedte fel és elemezte azokat. Ezek a jószágok Eurázsia különböző pontjairól származtak.

Megjelent az őshonos állati génmegőrzés új pályázati felhívása

2022. január 3. és 2022. január 31. között pályázhatnak először a gazdálkodók az új „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű felhívásra. A támogatható fajták köre az eddigiekhez képest a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtákkal bővül.

Újabb eredményes ügetőárverés

Az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete, valamint a hazai ügető-versenyek rendezője és szervezője, a Kincsem Park immár másfél évtizede tart ügetőárverést a lóversenypályán. Ez a szakmai fórum nagyon fontos és nélkülözhetetlen része a jól működő lóversenyzésnek. A nyilvánosság és az érdeklődők száma azonnali visszajelzést ad az ágazat helyzetéről és a trendekről.

Hintáról a nyeregbe - Lovakról, színészetről Bányavölgyi Donátával

Bányavölgyi Donáta a 2015/16-os évad óta a Nemzeti Lovas Színház társulatának tagja. Színész végzettégét Bánfalvy Ágnes Nemzetközi Színészképző Iskolájában szerezte, a Budapesti Metropolitan Egyetemen kommunikáció-és médiatudomány szakot végzett, az Állatorvostudományi Egyetemen pedig hippológus diplomát szerzett.

Embrióbeültetés után született teljes testvér csikók Mezőhegyesen

Köztudott, hogy a fogathajtásban nagyon fontos a lovak összhangja, harmóniája, és az is, hogy minél egyformábbak legyenek. Épp ezért a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz tenyészetében a legkorszerűbb módszerekkel igyekeznek megteremteni a jövő fogatát.

Kikerül a lovaglás az öttusából

A lovaglás a párizsi olimpiáig az öttusa része marad, miközben 2023-tól a fiatalok versenyeit már az új módon, anélkül kell megrendezni.