0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szenzációs eredmény

A hollandiai Ermelóban tartott távlovas világbajnokságon végül csak egy párosunk vett részt, Szösz Letícia és lova, Koheilan Szilaj. Ők viszont a nagyon rangos 12. helyen végeztek.

A tavalyi Covid-helyzet nem tette lehetővé a világ- és Európa-bajnokságok megrendezését, így mind a felnőtt világbajnokság, mind a junior Európa-bajnokság elmaradt 2020-ban. A felnőttek versenyét még idén májusban pótolták, sajnos a juniorok Eb-je nem került megrendezésre.

„Nekünk erre az évre a világbajnokság jutott, melynek Ermelo adott otthont szep­tember 9-én” – idézte fel Szösz Letícia, aki a szeptemberi Pegazusban már beszámolt a folyamatban lévő felkészüléséről.

Véleménye szerint előnyös volt a minősülni vágyók számára is, hogy a szezon végéhez közeledve rendezték a vb-t, ugyanis ezzel július közepéig bárki megszerezhette a kvalifikációt, másrészt a tengerentúli lovak többségét edzésben tudták tartani az európai szezon alatt a kontinensen. Mindkét dolog meglátszott a mezőnyön: a júliusig tartó kvalifikációs időszaknak köszönhetően az elsődleges startlistán 115 versenyző volt, valamint a más földrészről nevezett lovak kiváló felkészültsége is megfigyelhető volt.

„Végül 75 lovas szerepelt a listán, nem tudom, milyen oknál fogva mondta vissza ennyi versenyző – folytatta Letícia.

A startot reggel 7 órára rakták, a felvezetést autóval végezték, ezt az autót tilos volt megelőzni, különben kizárást vont maga után.

Ez a pár száz méter egy kicsit összetartotta a mezőnyt, ami azt jelenti, hogy Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Olaszország lovasaival együtt lovagoltunk majdnem az első segítőpontig, amikor végre le tudtunk szakadni az olasz lovasokkal az élmezőnyről. Sikerült megtalálni azt a négy-öt lovasból álló csoportot, amiben kényelmesen tudtunk haladni. Nem volt nehéz, tudtam, kikkel szeretnék lovagolni, az előző Eb-k, vb-k, meghívásos versenyek tapasztalatai segítettek ebben.”

Mivel jó helyen sikerült rajtolniuk, és Szilaj pulzusa mindig rövid idő alatt helyreáll, az elejétől kezdve sikerült bebiztosítaniuk magukat a huszadik hely környékére. A második körön három lovassal együtt eltévedtek, ezért vesztettek valamennyi időt és az átlaguk is kicsit lecsúszott; a harmadik kör azonban jól sikerült.

„A negyediktől már a versenykiírás elolvasásától fogva féltem, ugyanis a táv felosztása 38 km, 23 km, 28 km, 31 km volt, tehát majdnem a leghosszabb kör volt az utolsó – magyarázta Letícia.

Próbáltam úgy felfogni, hogy ha én ugyanolyan tempóban lovaglom az utolsó kört, mint az előzőket, akkor nem lehet semmi probléma, viszont az élmezőny tagjai az előző köreik átlagát túlszárnyalva fogják teljesíteni az utolsó szakaszt, ami valószínűleg sok kizárást fog eredményezni. Szerintem jó taktikát választottam, és Koheilan Szilaj a 12. helyen hozott célba a világbajnokságon 19,5 km/h átlagsebességgel” – idézte fel.

A győztes a harmadszor világbajnok Saeed Salem Almuhairi lett Haleh nevű lovával az M7 istállóból. A csapatok versenyét Franciaország nyerte, gyönyörű munkát végeztek, egész nap közösen a cél érdekében együtt dolgoztak.

„Köszönöm szépen a támogatóimnak a bizalmat, hálás vagyok az MLSZ-nek, a Magyar Távlovagló és Távhajtó Szakágnak és Bányai Bélának, valamint a szüleimnek, hogy vállalták ezt a hosszú és embert, lovat nem kímélő utazást” – hangsúlyozta a kiválóan szereplő Szösz Letícia a hollandiai világbajnokságról hazatérve.

MMG Direkt

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás a pandémia ellenére hatalmas sikerrel zárult. Mintegy 100 ország képviselte magát a rendezvényen. Tapasztalatokról, eredményekről és a szervezés kihívásairól kérdezte Gulyás Andreát a kiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatóját Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója.

youtube://v/cnxUTLL9qtk

Forrás: Pegazus