0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Januártól csak vizsgáztatott permetezőgéppel szabad dolgozni

Tájékoztatást tett közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a növényvédelmi gépek kötelező műszaki felülvizsgálatáról és a 2022-ben várható ellenőrzésről.

A hatóság felhívja az érintett termelők figyelmét, hogy 2022. január 1-jétől csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni. A Nébih az előírás teljesítését folyamatosan ellenőrizni fogja, és hatósági eljárást indít azokkal szemben, akik nem tesznek eleget e kötelezettségüknek.

A 2009/128/EK irányelvnek való megfelelés érdekében történt jogszabály-módosítás értelmében Magyarországon is kötelező a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos (rendszeres időközönként történő) fölülvizsgálata.

A Nébih 2019–2021-ben még nem kezdeményezett hatósági eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudja, hogy már jelentkezett a felülvizsgálatra, azonban túljelentkezés, illetve a járványhelyzetből eredő rendkívüli körülmények miatt még nem került sorra. (Azzal a géptulajdonossal szemben viszont már most is indítható hatósági eljárás, akiről az ellenőrzés során kiderül, hogy még be sem jelentet-te a gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő valamelyik felülvizsgáló állomáshoz.)

Ez a helyzet változik meg 2022. január 1-jétől: akkortól a „megfelelt” vizsgaeredménnyel nem rendelkező növényvédelmi gépekkel már nem lehet dolgozni. Ezért a 2022. évi ellenőrzések során az ellenőrzést végző hatóság – az eljárás megindítása mellett – le fogja állítani ezen növényvédelmi gépek munkavégzését.

A Nébih arra is felhívja a figyelmet, hogy a kölcsönös megfeleltetéshez (KM) kötődő ellenőrzések folyamán kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is, és

amennyiben 2021. december 31-ig nem történt meg az érintett gépek műszaki felülvizsgálata, a KM-ellen­őrzések eredményeként az agrártámogatások csökkentésével kell számolni.

A felülvizsgálatot végző állomások folyamatosan frissülő listája elérhető a Nébih honlapján, a https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-noveny linken.

Forrás: Nébih/Kertészet és Szőlészet