Back to top

Vintage Borbazár, avagy a hegy megy a városba

Boros bolt-buliba invitál október 29-én pénteken este 7 órakor Újlipótváros frissen, a Design Héten megnyitott új showroomja, a Patina a Kresz Géza utcában. A borkóstolós nappali „házibulin” a bútorok, a vintage tárgyak és régiségek mellett a borok és a zene kapnak főszerepet: az estéhez a Borbolt a völgyben a Szent György-hegyről hoz 5 izgalmas tételt.

A borkóstoló után nem csak az élményt, hanem a vintage borospoharat is haza lehet vinni, és borvásárlásra is lesz lehetőség.

Gulyás Zsuzsi
Gulyás Zsuzsi
A Patina webshop + bemutatóterem Gulyás Zsuzsa lakberendező vintage tárgygyűjteményének ad otthont és bejelentkezés után Újlipótváros szívében bármikor látogatható.

A kezdeményezés célja, hogy a vintage bútorkereskedelem nagyobb figyelmet kapjon az online térben, és a bejeletkezéses rendszerrel kiegészülve pontosan igazodjon a vásárlói igényekhez.

A Patina alapítója és tulajdonosa lakberendezőként, régóta gyűjti a különleges régiségeket és vintage tárgyakat, amiket ezúttal megvételre is kínál. A raktár és árukészlet hétről-hétre frissül, és gazdagodik újabb és újabb vásárfiával. „Munkám során többnyire másodkézből való, vintage bútorokkal és kiegészítőkkel dolgozom, amelyeket egyedi és új darabokkal kombinálok. Hiszek az eklektikában és abban, hogy minden tárgynak lelke van.

A célom, hogy az általam berendezett otthonokban helyet kapó csodás, felújított tárgyak életciklusát meghosszabbítsam, hiszen a jó design kortalan.”

Budavári Dóra számos balatoni boros kezdeményezés alapítója, motorja, mint a Szent György-hegy hajnalig, a Gasztrohegy, vagy társaival együtt a Balaton Camino. 4 éve félig le is költözött a Balaton mellé, a szőlőhegyre, így gyakran ingázik Újlipótváros és a Szent György-hegyi birtok között. A hegyen a présház aljában 2021 nyarán nyitotta meg a Borbolt a völgyben üzletet, melynek szlogenje: „Nagy borok, kis helyen”.

Budavári Dóri
Budavári Dóri

A bolt célja, hogy összegyűjtse a környék legizgalmasabb tételeit, így a vásárló akár egy kartonnal is hazavihessen a hegy válogatott boraiból. „Ez egy pop-up borbolt, tulajdonképpen a konyha egyik részében nyílt, úgy szoktam mondani, hogy a világ legkisebb borboltja. De pont ez adja az intimitását, a kedvességét, a beavatottság érzését.

A belépők mindig érdeklődőek, sokat kérdeznek, ha kedvük van, egy borral letelepednek a teraszon, vagy a diófa alatt. Itt aztán lehet élvezni a csendet és a nyugalmat, sokan órákig maradnak, mások csak visznek pár bort a kirándulás után.

Hogy milyen borokat válogattam össze? Nem titkoltan a kedvenceimet. Van sok különlegesség, pet-nat, pezsgő, nyerspezsgő, narancsbor, vannak fehér birtokborok, házasítások, elsőosztályú olaszrizlingek és természetesen kéknyelű, hárslevelű, furmint is, valamint pár vörös tétel. A kínálat 95%-ban a hegy borászainak tételeiből kerül ki” – mondja Dóra, akinél idén nyáron már több kerti borkóstoló volt, és jövőre is tervez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

A hétvégén rendezik meg a Tiszai Hal Napja - Sparhelt Fesztivált Szolnokon

Haltelepítés, horgász- illetve főzőverseny, hazai és nemzetközi halételek bemutatója és kóstolója, valamint több színpadi program várja a látogatókat a kilencedik Tiszai Hal Napja - Sparhelt Fesztiválon szeptember 24-én és 25-én Szolnokon, a Tisza partján, a gyaloghíd környékén és a Tiszai hajósok terén - olvasható a szervező Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. közleményében.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

Euróban tervezik az elszámolást

A szántóföldi zöldségtermesztés jövedelmezősége gépesítéssel, a hatékonyság fokozásával javítható. Emellett azonban fel kell készülni a szélsőségekre, legyen az az időjárást érintő vagy a forint árfolyamára vonatkozó. A csapadékhiányt víztározó építésével, az öntözőrendszer bővítésével, az árfolyammozgást euróban történő elszámolással tervezik orvosolni a Dombegyházi EURO Tész Kft.-nél.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

Kockázott bacont hív vissza az Aldi

Baktérium (Listeria monocytogenes) esetleges jelenléte miatt az Aldi Magyarország Bt. visszahívja az 500 gramm kiszerelésű kockázott bacont - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.