Back to top

Vintage Borbazár, avagy a hegy megy a városba

Boros bolt-buliba invitál október 29-én pénteken este 7 órakor Újlipótváros frissen, a Design Héten megnyitott új showroomja, a Patina a Kresz Géza utcában. A borkóstolós nappali „házibulin” a bútorok, a vintage tárgyak és régiségek mellett a borok és a zene kapnak főszerepet: az estéhez a Borbolt a völgyben a Szent György-hegyről hoz 5 izgalmas tételt.

A borkóstoló után nem csak az élményt, hanem a vintage borospoharat is haza lehet vinni, és borvásárlásra is lesz lehetőség.

Gulyás Zsuzsi
Gulyás Zsuzsi
A Patina webshop + bemutatóterem Gulyás Zsuzsa lakberendező vintage tárgygyűjteményének ad otthont és bejelentkezés után Újlipótváros szívében bármikor látogatható.

A kezdeményezés célja, hogy a vintage bútorkereskedelem nagyobb figyelmet kapjon az online térben, és a bejeletkezéses rendszerrel kiegészülve pontosan igazodjon a vásárlói igényekhez.

A Patina alapítója és tulajdonosa lakberendezőként, régóta gyűjti a különleges régiségeket és vintage tárgyakat, amiket ezúttal megvételre is kínál. A raktár és árukészlet hétről-hétre frissül, és gazdagodik újabb és újabb vásárfiával. „Munkám során többnyire másodkézből való, vintage bútorokkal és kiegészítőkkel dolgozom, amelyeket egyedi és új darabokkal kombinálok. Hiszek az eklektikában és abban, hogy minden tárgynak lelke van.

A célom, hogy az általam berendezett otthonokban helyet kapó csodás, felújított tárgyak életciklusát meghosszabbítsam, hiszen a jó design kortalan.”

Budavári Dóra számos balatoni boros kezdeményezés alapítója, motorja, mint a Szent György-hegy hajnalig, a Gasztrohegy, vagy társaival együtt a Balaton Camino. 4 éve félig le is költözött a Balaton mellé, a szőlőhegyre, így gyakran ingázik Újlipótváros és a Szent György-hegyi birtok között. A hegyen a présház aljában 2021 nyarán nyitotta meg a Borbolt a völgyben üzletet, melynek szlogenje: „Nagy borok, kis helyen”.

Budavári Dóri
Budavári Dóri

A bolt célja, hogy összegyűjtse a környék legizgalmasabb tételeit, így a vásárló akár egy kartonnal is hazavihessen a hegy válogatott boraiból. „Ez egy pop-up borbolt, tulajdonképpen a konyha egyik részében nyílt, úgy szoktam mondani, hogy a világ legkisebb borboltja. De pont ez adja az intimitását, a kedvességét, a beavatottság érzését.

A belépők mindig érdeklődőek, sokat kérdeznek, ha kedvük van, egy borral letelepednek a teraszon, vagy a diófa alatt. Itt aztán lehet élvezni a csendet és a nyugalmat, sokan órákig maradnak, mások csak visznek pár bort a kirándulás után.

Hogy milyen borokat válogattam össze? Nem titkoltan a kedvenceimet. Van sok különlegesség, pet-nat, pezsgő, nyerspezsgő, narancsbor, vannak fehér birtokborok, házasítások, elsőosztályú olaszrizlingek és természetesen kéknyelű, hárslevelű, furmint is, valamint pár vörös tétel. A kínálat 95%-ban a hegy borászainak tételeiből kerül ki” – mondja Dóra, akinél idén nyáron már több kerti borkóstoló volt, és jövőre is tervez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A kecskeméti szőlőbűvész - Mathiász János

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Egri Bikavér egyedi palackban

Színre lépett az Egri Borvidéki Palack, az Egri Borműhelyhez tartozó borászatok kézzel fogható, és hosszú távon használandó „marketing eszköze”. A 2018 óta egyesületi formában működő szervezet tagjai elkötelezettek az iránt, hogy megmutassák, Eger a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke.

Az élelmiszerek 9,4 százalékkal drágultak

Az ipari termelői árak októberben 18,5 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, az egy hónappal korábbihoz képest pedig 4,5 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal

Nyúlné Pühra Beáta a bortársadalom díjazottja

December elején, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Az idei cím birtokosa Nyúlné Pühra Beáta.

Növénykínzás 2: Nem tárgyak, élőlények!

Vásárlásaink során tapasztalunk jót és rosszat is. Élőlénynek tekintik a cserepes növényt, vagy puszta árucikként? Sorsára hagyják a polcra helyezés után, mint egy zacskó lisztet, vagy gondoskodnak az igényeiről? Erről kérdeztük az áruházláncokat.

Világsiker a TokajKalauz

Best European Wine Book lett a TokajGuide. November 29-én Párizsban adták át a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének, a Gourmand International Awards díjait a World Cookbook Fair-en.