Back to top

A szürkemarha a középpontban a Magyarország étele szakácsversenyen

A magyar szürkemarha húsa lesz a kötelező alapanyag a Magyarország étele 2022 szakácsversenyen, amely kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez - hangzott el az eseményről tartott szerdai sajtótájékoztatón.

"Ötödik alkalommal szervezik meg a szakácsversenyt, amely az elmúlt években fontos szakmai eseménnyé nőtte ki magát. Nemzeti identitásunk vagy Petőfiről alkotott emlékeink talán az ételek nyelvére is lefordíthatók" - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára a szerdai sajtótájékoztatón.

A szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szervezi, együttműködésben a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolával.

Rétvári Bence szólt arról, hogy a Magyarország étele versenyen szakácspalántáktól profi szakácsokig nagyon sokan vesznek részt.

Pleva György, a Nébih igazgatója kiemelte: a jövő évi verseny célja, hogy a kötelező alapanyagnak meghatározott, ásványi és tápanyagban gazdag magyar szürkemarha húsának fogyasztását népszerűsítsék.

Fotó: Csatlós Norbert

"A magyar szürkemarha igazi hungarikum, egyedi termék, de ez sajnos nem jelenik meg a hétköznapi fogyasztásban. A szürkemarha a 14.-től a 19. századig igazi világmárkának számított, az 1970-es évekre azonban csaknem kipusztult, ma újra több mint kétszáz tartási helyen van állománya a szilajságáról, ellenállóképességéről ismert állatnak" - fejtette ki Pleva György.

Asztalos István, a szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke hozzáfűzte: a versennyel arra is vállalkoztak, hogy hatvan év után új magyar ételek szülessenek.

A Magyarország étele szakácsverseny döntője 2022. március 19-én lesz, a háromfordulós rendezvény fináléjába tizenkét csapat jut.

"Petőfi Sándor kétszáz évvel ezelőtt a Kiskunságon született, ahol nemzeti jelképünk, a szarvasmarha él, amely 42 százalékban gyógynövényt fogyaszt és kiválóan alkalmas lenne arra, hogy rá építsük a gasztroturizmust. A verseny résztvevőinek 1500 forintos, megfizethető árból kell kihozniuk a szürkemarhahúst tartalmazó fő fogást" - sorolta Asztalos István.

A versenyen induló ételeknek négy fő elemet kell tartalmazniuk, közülük az egyik ragu, mártás jellegű. Szintén fő elem a Naszálytej Tarka vaj terméke, kötelező továbbá előételként egy szintén szürkemarhából készülő valamilyen húskészítmény prezentálása.

Nagy Géza, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a verseny egyik előírása alapján nem a nemes húsrészeket fogják használni.

Hozzátette: a pörkölt és a gulyás mellett mást is szeretnének látni az asztalon, olyan ételt, amely könnyen elkészíthető és alacsony alapanyag igényű.

A verseny zsűrijének elnöke Varga Károly, a 48 étterem és a Kígyósi Csárda konyhafőnöke lesz. A sajtótájékoztatón bemutatták a verseny 32 centiméter széles hivatalos tányérját, amelyet az Alföldi Porcelán Edénygyár Zrt. készített. A Róna fantázia nevű tányéron Petőfi arcképe, a szürkemarha és a Kiskunságra jellemző gyógynövények is láthatók.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gubicza lányok a lovak vonzásában

A fiatal díjugrató tehetségekről szóló sorozatunkban rendhagyó módon nem „csak” egy lovast, hanem egy egész családot mutatunk be. Gubiczáék története pontosan hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor a gyerekek édesanyja, Alexandra elment a Pasaréti Honvéd Lovardába, hogy felelevenítse régi lovastudását, amit édesapja jóvoltából szerzett még a gyermekei születése előtt.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.