0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Zöldség spekulánsokra vadászik Kína

Kínában az elmúlt hetekben sokszorosára emelkedett a zöldségek ára, némelyek még a húsnál is drágábbak. Ez igen érzékenyen érinti az amúgy is áramkimaradásokkal és a vírus miatti szigorú korlátozásokkal sújtott fogyasztókat.

A nagybani zöldségárak 28 százalékkal emelkedtek az október 22-ét megelőző négy hét alatt, és február óta most a legmagasabbak, derül ki a kínai Kereskedelmi Minisztérium adataiból. A termesztő területeket ért nagy esőzések károsították a termést, és az szén egekbe szökő ára tovább drágította az üvegházi termelést.

A karfiol és a brokkoli 50 százalékkal drágább, míg a spenót ára 157 százalékkal ugrott meg az elmúlt négy hetes periódusban.

A Pekingi Xinfadi piacon fél kiló saláta vagy vízi spenót (más néven kínai spenót) 8 jüanba kerül (kb. 400 forint). Ugyanennyi sertéshús 8-10,5 jüanba kerül, míg a csirke 7-10 jüan közt van.

A drágulás oly mértékű, hogy Kína Mezőgazdasági Minisztériuma a múlt héten ígéretet tett a zöldségfelhalmozás visszaszorítására és a stabil kínálat biztosítására.

A közgazdászok jóslata szerint a infláció növekedése átmeneti lesz: az árak egy pár hónapig még magasak lesznek, majd februárban a kínai holdújév után a kereslet csökkenni fog, és az árak visszaesnek. A GF Securities Co. Ltd. bankbiztonsági cég becslése szerint 0,5 százalékpontos növekedés várható a fogyasztói árakban októberben az előző hónaphoz képest, míg a JPMorgan Chase & Co. hasonló növekedésre számít az előző évhez képest.

A sertéshús árának tavalyi csökkenése és a gyenge kereslet alacsonyan tartotta a fogyasztói inflációt annak ellenére, hogy az előállítási költségek az egekbe szöktek.

A fogyasztói árak növekedése 0,7 százalékra lassult, és a JPMorgan becslése szerint az egész évi növekedés 0,9 százalék lesz, ami jóval a kormány 3 százalékos hivatalos célértéke alatt van. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 2021-re 1,1 százalékos, míg 2022-re 2,2 százalékos növekedést prognosztizálnak.

A hivatalos People’s Daily által irányított újság, a Securities Times szerint a zöldségárak emelkedésének nem lesz jelentős hatása a fogyasztói inflációra. A zöldségek súlya a fogyasztói árindexben alacsony – írja az újság a China Minseng Banking Corp. elemzőire és kereskedőkre hivatkozva.

Az emelkedő zöldségárak csak akkor válhatnak nagyobb problémává, ha ez az emelkedés felerősíti a mezőgazdasági piacokon az emelkedést, és a fogyasztók több tojást és sertéshúst kezdenek fogyasztani.

A kínai kormány különösen ügyel a sertéshús árára, mivel ez az egyik alapvető élelmiszer, és a fogyasztói infláció fontos tényezője.

Úgy tűnik, hogy ez már átgyűrűzött a fehérjeárakra: a kínai tojás július óta most a legdrágább, és az élősertés ára is 25 százalékkal emelkedett októberben.

Most télen várható a La Nina időjárási jelenség, ami az északi féltekén a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékletet jelent. Ez várhatóan negatívan fogja érinteni a zöldségtermelést és kereskedelmet – írta He Xiaoshu, a GF Securities elemzője egy jelentésében.

A szolgáltatóipar közelmúltbeli fellendülése mutatja, hogy a fogyasztói kereslet is élénkül. Eközben a boltok és az éttermek is készleteket kezdtek felhalmozni még a tél előtt.

A közgazdászok számítása szerint a központi bank nem fog reagálni a magasabb inflációra, mivel az átmenetinek ígérkezik.

Zhu Haibin, a hongkongi JPMorgan vezető kínai közgazdásza szerint a Kínai Népbank valószínűleg nem fog változtatni a bankok kötelező tartalékrátáján és az irányadó kamatlábakon az év hátralévő részében. Ehelyett a nyílt piaci műveletekkel és a középtávú hitelkonstrukciókkal igyekszik majd fenntartani a bőséges piaci likviditást. A jegybank továbbra is alkalmazhat célzott eszközöket az olyan ágazatok támogatására, mint a zöld projektek és a kisvállalkozások – mondta.

Forrás: Bloomberg