Back to top

A fejes káposzta piaca

Az Európai Unióban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Lengyelország a Közösség legnagyobb káposztatermelője, a termés a 2015–2020 közötti időszakban 0,8-1,0 millió tonna között mozgott, ami az unió termelésének 27 százalékát tette ki. A KSH adatai szerint Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége termett tavaly.

Lengyelországban tavaly 13 százalékkal, 800 ezer tonnára csökkent a káposztatermés. Szakértők szerint az idén a kedvezőtlen időjárás miatt gyengébb minőségű és kevesebb, 700 ezer tonna káposztát várnak.

A Közösség belső piacán a legnagyobb fejes- és vöröskáposzta-exportőr Hollandia, a legnagyobb vásárló pedig Csehország volt 2020-ban.

Az idei első félévben Hollandia az előző évihez hasonlóan 41,1 ezer tonna fejes káposztát értékesített az unió piacán, ugyanakkor Németország 14 százalékkal 33,4 ezer tonnára, Lengyelország 3 százalékkal 14,9 ezer tonnára növelte szállításait. Az EU fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt tavaly, mivel a kivitel 37,9 ezer tonnára nőtt, míg a beszállítás 59 ezer tonnára csökkent a harmadik országok vonatkozásában. Az idei első félévben az import 6 százalékkal, 49,5 ezer tonnára, az export pedig 5 százalékkal, 23,2 ezer tonnára csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A KSH adatai szerint Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége, 39,7 ezer tonna termett 2020-ban. Magyarország fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt tavaly, amikor 3,91 ezer tonna érkezett az országba, míg csak 1,67 ezer tonna került a külpiacokra. Az idei első hét hónapban az import 59 százalékkal, 5,21 ezer tonnára nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. Németországból 399 százalékkal több, 2,81 ezer tonna termés érkezett. Ugyanakkor Hollandiából 39 százalékkal, 732 tonnára, Észak-Macedóniából 60 százalékkal, 279 tonnára, Lengyelországból pedig 14 százalékkal, 394 tonnára csökkent a behozatal. Az export 23 százalékkal haladta meg az előző évit, 2030 tonnát tett ki, ennek jelentős hányada a skandináv államokba (Finnország, Norvégia, Svédország) irányult.

A Budapesti Nagybani Piacon április közepén, a 16. héten került piacra a primőr fejes káposzta a tavalyinál 20 százalékkal drágábban. A kilogrammonként 410 forintos kezdőár az akkor még kapható tavalyi betakarítású termék áránál (140 Ft/kg) lényegesen magasabbnak bizonyult.

A primőr vöröskáposzta az előző évhez képest két héttel korábban, a 20. héten jelent meg a kínálatban, piacra lépési ára (450 Ft/kg) a párhuzamosan értékesített tárolási termék árát 87 százalékkal haladta meg. A primőr fehér fejes káposzta ára 7 százalékkal, 264 forintra emelkedett a 16–25. héten az egy évvel korábbihoz képest (1. áb­ra). A primőr termék kifutása után a szabadföldi fehér fejes káposzta 48 százalékkal, 172 forintra drágult kilogrammonként a 26–40. héten az előző évihez képes (2. ábra).

Forrás: 
AKI/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Egymillió fát ültetnek a városokban

A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ klímacsúcsot (COP26). A németországi faiskolai szövetség (BdB) az alkalom kapcsán országos vészhelyzeti programot írt ki, amelynek keretében egymillió városi fát ültetnek el országszerte.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Kevesebb burgonya termett Európa nagyjainál

Szándékosan visszavettek a termőterületből a nagy északnyugat-európai burgonyatermesztő országokban, ellenben – mivel jobb termést takarítottak be, mint tavaly – a betárolt burgonya mennyisége nem lett arányosan kevesebb.