Back to top

Nők vidéken

Van egy mondás, amely szerint Ginger Rogers ugyanazokat a lépéseket táncolta végig, mint Fred Astaire, csak tűsarkúban és hátrafelé.

Fotó: SKIK
Hasonló a helyzet, ha az ember lánya vállalkozó. A vállalkozói lét már önmagában sem könnyű pálya, pláne, ha mellette több más fronton is meg kell felelni. A vállalkozást, a családot nem egyszerű összeegyeztetni. Jó, ha van egy olyan közösség, ahol hasonló cipőben járókkal tapasztalatot lehet cserélni, ki lehet beszélni az aktuális témákat, vagy éppen csak kikapcsolódni jó társaságban.

Ilyen közösség a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál működő Női Vállalkozói Klub. A közösség 2016. márciusában alakult tizenegynéhány nő részvételével, akik között

a fodrásztól az agrárgazdálkodón át a középvállalkozási ügyvezetőig nagyon sokféle vállalkozó található

– mondta el Thurzó Ágnes, a kamara sajtóreferense. Az évek során rengeteg közös programot szerveztek, elsősorban speciálisan nőknek szóló előadásokat, tréningeket. De kézműveskedés, kirándulás, városnéző séta is szerepelt már a közös tevékenységek sorában. A héten például halloween tököt faragtak.

Fotó: SKIK

A klubtagok valamennyien elfoglalt vállalkozók, így természetesen nem mindig tud mindenki részt venni az eseményeken, de a kapcsolatot folyamatosan tartják egymással és a kamarával.

A klub nemrég megválasztott új elnöke Tárkányiné Máli Orsolya, az ásványvíz-kereskedelemmel foglalkozó Markunion Kft. ügyvezetője. Célként fogalmazta meg a klub taglétszámának bővítését és további informatív, vonzó programok szervezését.

Fotó: SKIK

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál évek óta hasonlóan aktív klubélet folyik másik három szakmai klubban is: az informatikai-, a minőségügyi és a Humán Erőforrás Szakmai Klubban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Nyílt levél az energiaárak miatt

Tekintettel az energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli emelkedésére, a német nagykereskedelmi és külkereskedelmi szövetség (BGA) nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a szövetségi kormányhoz.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Oktatási és kutatási magyar-üzbég együttműködés

A Taskenti Állami Agráregyetemmel korábban megkötött együttműködést erősítette meg Aziz Botirovich Voitov üzbég mezőgazdasági miniszter, és Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a KÁN Egyetemi napokon, Kaposváron..

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.