Back to top

A piros alma az igazi alma

A magyarok szeretik és eszik is az almát, ráadásul a legtöbben a piros almát tekintik az „igazinak”. Még aki másikat választ, az is főleg azt szereti, ha a piros valamelyik árnyalata azért színezi – mondja Nyirő József, aki pakodi birtokán termeszt almát immár negyed évszázada.

Nyirő József: egy almásban mindig sok a tennivaló
Nyirő József: egy almásban mindig sok a tennivaló
Fotó: Bella Huba
– A falu határában volt egy területünk, amit annak idején, még 1996-ban átvettem édesapámtól. Tulajdonképpen ezzel indult el a vállalkozás – idézte fel a kezdeteket. Addig nem sok közük volt az almához, legfeljebb annyi, hogy mivel kedvelték, a hegyi birtokon gyümölcsfákat nevelgettek. – Zalaegerszegen, a Bazitai-tévétorony közelében méhészkedtünk, vagyis némi közünk azért volt az agráriumhoz, de a szervezett gyümölcstermesztéshez nem. A terület hasznosításán elgondolkodva arra jutottunk, hogy az almának volna létjogosultsága a piacon, és ezzel a reménnyel nekikezdtünk a telepítésnek. Akkoriban számos almást telepítettek Zala megyében. Mi a nagykutasi gyümölcsösbe látogattunk el, hogy tapasztalatot szerezzünk, először az ültetvénytelepítéshez, aztán meg a gondozásához.

Mint felidézte, nem volt túl könnyű a kezdés. Sok munkába került, hogy az almást, sőt, akár csak a telepítés feltételeit megteremtsék.

– Az ültetvény megtervezése után az egész területen elő kellett készíteni a talajt, hogy az összesen háromezer oltványt el tudjuk ültetni az 1 hektáron, a technológiai előírás szerint, megfelelő sor- és tőtávolságot tartva. Hozzá kell tennem, hogy támogatás nélkül, önerőből hoztuk létre az ültetvényt. Olyan fajtákat választottunk, amik megfelelnek a piaci igényeknek, ami azzal járt, hogy a lehető legszélesebb választékkal próbáltuk lefedni a piacot. Tehát Golden, Vista Bella, Idared és Jonica is került a területre. A Vista Bellához nagy reményeket fűztünk, egy ideig úgy tűnt, hogy nagyon keresetté válik, végül mégsem bizonyult jó választásnak. Olyannyira nem, hogy 10–12 év után le kellett cserélnünk.

De az első telepítés óta eltelt 25 év alatt egyébként is sokat változott az ültetvény fajtaösszetétele, hiszen ennyi idő alatt nemcsak kiderül, hogy mik a legnépszerűbbek, hanem a közízlés is változik. További terveiket ezt figyelembe véve dolgozták ki.

A tőszám változatlan maradt, és a művelési módon sem változtattunk a telepítés óta, de az összes oltványt lecseréltük, a fajták tekintetében szükségessé vált változtatásokat is végrehajtva. Huszonkét év után vágtunk bele az ültetvény felújításába, vagyis most igen fiatal a gyümölcsösünk.

A piaci igényekhez igazítják a fajtaválasztékot
A piaci igényekhez igazítják a fajtaválasztékot
Fotó: Bella Huba

Ahogy már mondtam, a Vista Bellát már korábban „megszüntettük”. Jonagoldot telepítettünk helyette, mert tapasztalatunk szerint az az egyik legnépszerűbb gyümölcs Magyarországon. Ennek ellenére hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a piros alma „az alma”, vagyis az a legkedveltebb. Kimondottan a piros almát keresik az emberek. Sőt, belegondolva talán azok a fajták a legnépszerűbbek, amelyek színátmenetesek. Téli almát is ültettünk. Kezdetben a Granny Smith volt divatos, annyira, hogy még darabra adták, és név szerint is keresték. Végül mégsem lett annyira népszerű, mint kezdetben gondoltuk. Található nálunk még Gála, Golden, Idared, Jonatán és Jonica. Kiderült, hogy a keresettség tekintetében a Jona-, az Idared- és a Golden-család a legidőtállóbb fajták.

Nyirő Józsefék piaci helyzete különlegesnek nevezhető, mondhatni, megnyugtató. Ugyanis szerződéses kapcsolatban állnak egy közeli gyümölcsfeldolgozó vállalkozással, amelyik átveszi tőlük a „nélkülözhető” mennyiséget.

– Talán mondanom sem kell, hogy az almatermesztést, ugyanúgy, mint a többi gyümölcsét, számos dolog befolyásolja.

Ott vannak az időjárás egyre ártalmasabb szélsőségei, vagy éppen a fertőzések és betegségek, amelyek szintén hatalmas kárt tudnak okozni a termésben. A piac már csak ezek miatt sem kiszámítható, mi nem tudjuk meghatározni az árat.

Ilyen körülmények között megnyugtató számunkra a szomszédos Pókaszepetken működő Zalagrár Kft., mert a vele kötött szerződés értelmében átveszik az almánkat – feltéve, hogy megfelelő minőséget tudunk produkálni. A termés mennyisége változó. Az elmúlt három esztendőben sajnos nem volt nagy termésünk, az említett külső hatások miatt. Természetesen a hozzánk érkező egyéni vásárlókat is kiszolgáljuk. Kijelenthetem, hogy a legtöbben szemmel vásárolják az almát, vagyis a színét nézik. A beltartalommal kapcsolatban eltérő igényeket támasztanak, a személyes ízlés dominál e téren. Van, aki a savanykásat keresi, más az édesebbjét vásárolja. Akad, aki a kemény húsú gyümölcsre vágyik, de sokan a lazább állagot tartják a jónak. Szóval, sokféle igénynek kell megfelelnünk, amikor almatermesztésről és almakínálatról van szó.

– Ehhez nem kevés munkára és odafigyelésre van szükség – mondja Nyirő József. Ennek ellenére nem múlt el év úgy, hogy ne léptek volna előre valamilyen téren. 1998-ban támrendszert telepítettek az almafák mellé, és ugyanebben az évben vágtak bele a gépesítésbe is. Aztán öntözőrendszert alakítottak ki, majd almatárolóval is felszerelték a vállalkozást. Minderre szükség van ahhoz, hogy egész évben jó minőséget tudjanak kínálni, és hogy egyúttal a saját munkájukat megkönnyítsék.

A piros alma az igazi
A piros alma az igazi
Fotó: Bella Huba

– Mivel nem kis területről van szó, és mert egy almásban olyan sok a tennivaló, mielőbb fejlett technikai hátteret kellett teremtenünk a termelésnek. Ennek jegyében szereztük be a gépeket, köztük egy kistraktort. A hozzá vásárolt emelővillával a szállítást és a rakodást is megkönnyítettük. Ugyancsak fontos volt a fűnyíró és a permetezőgép. Itt jegyzem meg, hogy a növényvédelemre egyre nagyobb szükség van. Ahogy a többi gyümölcsnek, úgy az almának is sok kártevője és betegsége van, amiket feltétlenül kezelni kell. A rezisztencia elkerülése érdekében a hatóanyagok váltogatására is szükség van, illetve az előírások változása miatt is, hiszen egyre több szert vonnak ki a forgalomból.

Emiatt is viszonylag gyakran cserélődnek a növényvédő szerek. Sajnos újabb kártevők is megjelennek, nemrég például az amerikai kabóca, ami egyetlen gyümölcsösben sem kívánatos. De minden kártevőre figyelni kell, nem maradhatnak meg az ültetvényben.

A másik kedvezőtlen tényező az időjárás alakulása. Az ültetvényünk egyébként fagyzugos helyen fekszik, nem messze a Zala folyótól. Ennek a hatásával is számolnunk kell. De ott vannak még a viharok és jégesők, ezek szintén könnyen tönkre tehetik az éves termést. Megoldás persze volna ellenük, ott van például a jégháló telepítése, de nálunk szinte biztosan nem térülne meg a költsége.

Visszatérve a fejlesztésre: mivel az almatermést nem lehet egyszerre értékesíteni, viszont a szürettel nem várhatunk, meg kellett oldanunk a tárolást. A tároló építését 2000-ben kezdtük meg. A gyümölcsös melletti épület alatt 20 tonna almát tudunk elhelyezni, megfelelő hűtésről is gondoskodva.

A pakodi gyümölcsös bővítését nem tervezik, Lehetőségük sem volna rá, mert a terület nagysága korlátozott.

– Ami mégis fontos, mi több, lassan elengedhetetlenné válik, az a technikai eszközeink cseréje. Ez jelentősen megkönnyítené a munkánkat, amit a mai napig mind magunk végzünk. Még az almaszüret is „családi rendezvény”, a gyerekeim is besegítenek. Hogy ilyenkor kóstolgatjuk-e az almát? Természetesen. Lehet bármilyen fajta, én mindegyiket szeretem.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.