0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A számiknak adott igazat a norvég bíróság

Két szélerőműparkkal szemben is pert nyertek Nyugat-Norvégia őslakosai, adta hírül az MTI. A norvég legfelső bíróság október 11-i ítélete szerint a szélerőműpark építésére és üzemeltetésére kiadott engedélyek érvénytelenek, mert sértik a számi, azaz lapp nép tagjait.

A számik azzal érveltek, hogy a szélturbinák látványa és hangja megzavarja a közelben legelő állatokat, emiatt veszélybe kerül a számik tradicionális életmódja, aminek a rénszarvastartás az alapja.

A számik (sámit, sámi, saami), avagy lappok a Lappföld (Sápmi, Sábme, Saemie) nevű terület finnugor nyelvű bennszülött lakói. Földjüket a mai határok Finnország, Norvégia, Svédország és Oroszország (Kola-félsziget) között osztották föl. Hagyományos szállásterületük nagyjából akkora, mint a mai Svédország, de szétszórtan élnek, és nincsenek többen százezernél. Magyarországon kevéssé köztudott, de a „számi” név használata ajánlatos, mert a „lapp” megnevezéshez évszázados megaláztatások fűződnek.

A jogerős ítélet szerint a Fosen régióban található, Európa legnagyobb szélturbinafarmjának részét képező Storheia és Roan szélerőműparkok az ENSZ polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségkormánya ellen is vétenek.

Ennek fényében az etnikai kisebbségek tagjaitól nem tagadható meg az a jog, hogy ápolják saját kulturális hagyományaikat, és a bíróság meglátása szerint a számik védendő kulturális hagyományának számít a rénszarvasok tradicionális tenyésztése.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az ítélet milyen következményekkel jár, ugyanis a számik jogi képviselői 151 olyan szélturbina lebontását követelik, amelyek rénszarvaslegelőn vagy azok közelében állnak.

A szélerőművek üzemeltetőjét váratlanul érte az ítélet, mivel az állam engedélyezte az építkezéseket. A Fosen Vind nevű vállalat közleménye szerint a számik jogait is figyelembe vették az engedélyeztetés során.

Forrás: MTI/Magyar Mezőgazdaság