Back to top

Bajban a Nutella gyártója, a török idénymunkások fellázadtak

Az olasz Ferrerót a világ mogyorótermelésének hetven százalékát nyújtó török munkások vádolják.

Török munkásoktól származik annak a mogyorómennyiségnek a legnagyobb része, amelyből a Nutella mogyorókrémek készülnek. A pirkadattól alkonyatig kemény fizikai munkában mogyorót szedők azzal vádolják a Ferrerót, hogy kizsákmányolja és alulfizeti őket - írja az Infostart.

A napi tizenkét órában végzett munka órabére egy euró, azaz hozzávetőlegesen 360 forint esetükben, a fizetségük így alacsonyabb, mint a Törökországban előírt minimálbér 45 órás munkahétre vetítve.

A törökmogyoró, amely nagy becsben tartott árucikk Törökországban, és innen kerül ki a globális export 82 százaléka.

Uralják a piacot

Bahri Koyu, egy 48 éves törökországi idénymunkás azonban arról számot be a Euronewsnak, hogy nagy ára van a krémes finomság asztalainkra kerülésének.

"A tulajdonosok és a termelők sem fizetnek nekünk megfelelő bért, mert a mogyoró kilójáért kapott ár alacsony. Ez az ár sem nekünk, sem a termelőknek nem kedvez. Egyedül a nagyvállalatok járnak jól" - mondta Koyu.

Törökország első számú mogyorófelvásárlója az olasz Ferrero édességgyár, amely a Nutella mellett a Ferrero Rocher csokoládékat és a Kinder csokoládétojásokat is gyártja.

A Ferrero hat üzemmel rendelkezik Törökországban, ahol több mint ezer embert foglalkoztat. 35 éve vásárolja a mogyorót az országból.

2014-ben felvásárolta a török Oltan Groupot, amely helyi piacvezető a mogyoró beszerzésében, feldolgozásában és értékesítésében.

A kamara is felszólalt ellenük

"Monopol helyzetben vannak, szabad kezet kapnak. Látják a körülményeinket, hogy milyen keményen dolgozunk. Idén nem adok el mogyorót nekik" - mondta Aydin Simsek 43 éves helyi termelő, aki szerint mindössze két eurónyi pénzt, nagyjából 720 forintot kap a mogyoró kilójáért.

A Ferrero szóvivője szerint a cég nem rendelkezik törökországi gazdaságokkal, és nem is irányít ilyeneket, a mogyorót a szabad piac szabályai szerint szerzi be.

Omer Demir, az Isztambuli Mezőgazdasági Kamara elnöke szerint viszont a felvásárolt mogyorót tízszeres áron adják tovább, ezért felszólította a török versenyhatóságot, hogy lépjen közbe.

"Máskülönben mindenhol mindent a Ferrero fog kontrollálni, és eljutunk arra a pontra, amikor már nem tudjuk eladni a termékünket senki másnak, csak nekik" - fogalmazott.

Van reményük a termelőknek

A mogyorótermelők úgy érzik, nincs más választásuk, és félnek felszólalni az olasz óriás ellen.

"Attól félnek, hogy ha felszólalnak, nem tudják többé eladni a mogyorójukat" - mondta Sener Bayraktar, az akyazi mezőgazdasági kamara vezetője. Bayraktar azt szeretné, ha a Török Gabonatanács - az árképzést, a tárolást és a kifizetéseket felügyelő állami szabályozó hatóság - emelné a kvótákat, hogy a termelők több mogyorót tudjanak eladni, szélesítve ezzel vevői körüket.

A török kormány kijelentette, hogy kész segíteni.

Forrás: 
Infostart

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

Már okoseszközről is bejelenthető az egyszerűsített foglalkoztatás

Új szolgáltatással bővült az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA), mostantól az egyszerűsített foglalkoztatás (EFO bejelentés) is rögzíthető az oldalon - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-t.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.