Back to top

Bajban a Nutella gyártója, a török idénymunkások fellázadtak

Az olasz Ferrerót a világ mogyorótermelésének hetven százalékát nyújtó török munkások vádolják.

Török munkásoktól származik annak a mogyorómennyiségnek a legnagyobb része, amelyből a Nutella mogyorókrémek készülnek. A pirkadattól alkonyatig kemény fizikai munkában mogyorót szedők azzal vádolják a Ferrerót, hogy kizsákmányolja és alulfizeti őket - írja az Infostart.

A napi tizenkét órában végzett munka órabére egy euró, azaz hozzávetőlegesen 360 forint esetükben, a fizetségük így alacsonyabb, mint a Törökországban előírt minimálbér 45 órás munkahétre vetítve.

A törökmogyoró, amely nagy becsben tartott árucikk Törökországban, és innen kerül ki a globális export 82 százaléka.

Uralják a piacot

Bahri Koyu, egy 48 éves törökországi idénymunkás azonban arról számot be a Euronewsnak, hogy nagy ára van a krémes finomság asztalainkra kerülésének.

"A tulajdonosok és a termelők sem fizetnek nekünk megfelelő bért, mert a mogyoró kilójáért kapott ár alacsony. Ez az ár sem nekünk, sem a termelőknek nem kedvez. Egyedül a nagyvállalatok járnak jól" - mondta Koyu.

Törökország első számú mogyorófelvásárlója az olasz Ferrero édességgyár, amely a Nutella mellett a Ferrero Rocher csokoládékat és a Kinder csokoládétojásokat is gyártja.

A Ferrero hat üzemmel rendelkezik Törökországban, ahol több mint ezer embert foglalkoztat. 35 éve vásárolja a mogyorót az országból.

2014-ben felvásárolta a török Oltan Groupot, amely helyi piacvezető a mogyoró beszerzésében, feldolgozásában és értékesítésében.

A kamara is felszólalt ellenük

"Monopol helyzetben vannak, szabad kezet kapnak. Látják a körülményeinket, hogy milyen keményen dolgozunk. Idén nem adok el mogyorót nekik" - mondta Aydin Simsek 43 éves helyi termelő, aki szerint mindössze két eurónyi pénzt, nagyjából 720 forintot kap a mogyoró kilójáért.

A Ferrero szóvivője szerint a cég nem rendelkezik törökországi gazdaságokkal, és nem is irányít ilyeneket, a mogyorót a szabad piac szabályai szerint szerzi be.

Omer Demir, az Isztambuli Mezőgazdasági Kamara elnöke szerint viszont a felvásárolt mogyorót tízszeres áron adják tovább, ezért felszólította a török versenyhatóságot, hogy lépjen közbe.

"Máskülönben mindenhol mindent a Ferrero fog kontrollálni, és eljutunk arra a pontra, amikor már nem tudjuk eladni a termékünket senki másnak, csak nekik" - fogalmazott.

Van reményük a termelőknek

A mogyorótermelők úgy érzik, nincs más választásuk, és félnek felszólalni az olasz óriás ellen.

"Attól félnek, hogy ha felszólalnak, nem tudják többé eladni a mogyorójukat" - mondta Sener Bayraktar, az akyazi mezőgazdasági kamara vezetője. Bayraktar azt szeretné, ha a Török Gabonatanács - az árképzést, a tárolást és a kifizetéseket felügyelő állami szabályozó hatóság - emelné a kvótákat, hogy a termelők több mogyorót tudjanak eladni, szélesítve ezzel vevői körüket.

A török kormány kijelentette, hogy kész segíteni.

Forrás: 
Infostart

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A minőségnek van piaca

Nagy Gáborné azt tapasztalja, a méhészet nem jövedelmez rosszul, csak fontos hozzá, hogy a lehető legjobb minőségű méz kerüljön a vásárlókhoz, és a bizalmuk megtartásának is ez az egyik záloga.

Elkerülhető a köszvény a magas purin tartalmú élelmiszerek korlátozásával

A köszvény az ízületi gyulladás fájdalmas formája, és az abban szenvedők mindent megtesznek, hogy elkerüljék a fellángolásokat. A köszvény súlyosságának csökkentésére az egyik legjobb módszer a szervezet húgysavszintjének csökkentése. Ez gyógyszeres kezeléssel, valamint az étrend és az életmód megváltoztatásával érhető el, különösen a magas purin tartalmú élelmiszerek kerülésével.

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

A kiskereskedelmi adatokból látszik a vásárlási szokások változása

A háztartások fogyasztása májusban tetőzhetett, az első negyedévi állami juttatások nagy részét már felélte a lakosság és vásárlási szokásait a magas inflációnak megfelelően kezdi átalakítani - nyilatkozták az MTI-nek elemzők a kiskereskedelmi forgalom legfrisseb adataiból.

Az év gombája az ízletes rizike

Az év gombáját idén 17. alkalommal választották meg a Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazáson. A társaság ezúttal a fenyvesekben élő gombafajok népszerűsítését tűzte ki célul, így a bársonyos fapereszke, a vöröses nyálkásgomba és az ízletes rizike között választhattak a szavazók.

Félelmetesen kevés ember fogyaszt elegendő zöldséget

A zöldségek egyfajta "tápanyag-erőművek", mivel tele vannak élelmi rostokkal és antioxidánsokkal, valamint rengeteg egészséges vitaminnal és ásványi anyaggal. De bármennyire is egészségesek az olyan zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli és a sárgarépa, az amerikaiak még mindig nem esznek belőlük eleget.

A szalmonellával szennyezett adalékanyagot Magyarországról szállították a belgiumi csokoládégyárba

Magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a belgiumi csokoládégyárba - erősítette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI érdeklődésére.

Szerencsét hozott a 13-as szám

A nagyszebeni Hungarikum Napok idén is a gasztronómiára fókuszált. A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok most se hiányozzanak.

Nem elég szeretni a házias savanyúságot

Nemcsak a házias ízek és a roppanós állag kap helyet egy savanyúságot készítő családi vállalkozás életében, a célravezető munkabeosztás, a cégfejlesztés is fontos a sikeres termeléshez. Nem elég minőségi termékek gyártani, a fejlesztések mellett a gyártási folyamatok helyes sorrendjére is érdemes odafigyelni.

Kampány indul a nyári sertéshúsfogyasztás népszerűsítésére

Tíz év alatt közel 10 kilóval növekedett hazánkban az egy emberre jutó éves sertéshúsfogyasztás. A növekedésben szerepe van azoknak a fogyasztásösztönző kampányoknak is, amelyeket az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) évről évre szervez.