0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bajban a Nutella gyártója, a török idénymunkások fellázadtak

Az olasz Ferrerót a világ mogyorótermelésének hetven százalékát nyújtó török munkások vádolják.

Török munkásoktól származik annak a mogyorómennyiségnek a legnagyobb része, amelyből a Nutella mogyorókrémek készülnek. A pirkadattól alkonyatig kemény fizikai munkában mogyorót szedők azzal vádolják a Ferrerót, hogy kizsákmányolja és alulfizeti őket – írja az Infostart.

A napi tizenkét órában végzett munka órabére egy euró, azaz hozzávetőlegesen 360 forint esetükben, a fizetségük így alacsonyabb, mint a Törökországban előírt minimálbér 45 órás munkahétre vetítve.

A törökmogyoró, amely nagy becsben tartott árucikk Törökországban, és innen kerül ki a globális export 82 százaléka.

Uralják a piacot

Bahri Koyu, egy 48 éves törökországi idénymunkás azonban arról számot be a Euronewsnak, hogy nagy ára van a krémes finomság asztalainkra kerülésének.

„A tulajdonosok és a termelők sem fizetnek nekünk megfelelő bért, mert a mogyoró kilójáért kapott ár alacsony. Ez az ár sem nekünk, sem a termelőknek nem kedvez. Egyedül a nagyvállalatok járnak jól” – mondta Koyu.

Törökország első számú mogyorófelvásárlója az olasz Ferrero édességgyár, amely a Nutella mellett a Ferrero Rocher csokoládékat és a Kinder csokoládétojásokat is gyártja.

A Ferrero hat üzemmel rendelkezik Törökországban, ahol több mint ezer embert foglalkoztat. 35 éve vásárolja a mogyorót az országból.

2014-ben felvásárolta a török Oltan Groupot, amely helyi piacvezető a mogyoró beszerzésében, feldolgozásában és értékesítésében.

A kamara is felszólalt ellenük

„Monopol helyzetben vannak, szabad kezet kapnak. Látják a körülményeinket, hogy milyen keményen dolgozunk. Idén nem adok el mogyorót nekik” – mondta Aydin Simsek 43 éves helyi termelő, aki szerint mindössze két eurónyi pénzt, nagyjából 720 forintot kap a mogyoró kilójáért.

A Ferrero szóvivője szerint a cég nem rendelkezik törökországi gazdaságokkal, és nem is irányít ilyeneket, a mogyorót a szabad piac szabályai szerint szerzi be.

Omer Demir, az Isztambuli Mezőgazdasági Kamara elnöke szerint viszont a felvásárolt mogyorót tízszeres áron adják tovább, ezért felszólította a török versenyhatóságot, hogy lépjen közbe.

„Máskülönben mindenhol mindent a Ferrero fog kontrollálni, és eljutunk arra a pontra, amikor már nem tudjuk eladni a termékünket senki másnak, csak nekik” – fogalmazott.

Van reményük a termelőknek

A mogyorótermelők úgy érzik, nincs más választásuk, és félnek felszólalni az olasz óriás ellen.

„Attól félnek, hogy ha felszólalnak, nem tudják többé eladni a mogyorójukat” – mondta Sener Bayraktar, az akyazi mezőgazdasági kamara vezetője. Bayraktar azt szeretné, ha a Török Gabonatanács – az árképzést, a tárolást és a kifizetéseket felügyelő állami szabályozó hatóság – emelné a kvótákat, hogy a termelők több mogyorót tudjanak eladni, szélesítve ezzel vevői körüket.

A török kormány kijelentette, hogy kész segíteni.

Forrás: Infostart