Back to top

Bajban a Nutella gyártója, a török idénymunkások fellázadtak

Az olasz Ferrerót a világ mogyorótermelésének hetven százalékát nyújtó török munkások vádolják.

Török munkásoktól származik annak a mogyorómennyiségnek a legnagyobb része, amelyből a Nutella mogyorókrémek készülnek. A pirkadattól alkonyatig kemény fizikai munkában mogyorót szedők azzal vádolják a Ferrerót, hogy kizsákmányolja és alulfizeti őket - írja az Infostart.

A napi tizenkét órában végzett munka órabére egy euró, azaz hozzávetőlegesen 360 forint esetükben, a fizetségük így alacsonyabb, mint a Törökországban előírt minimálbér 45 órás munkahétre vetítve.

A törökmogyoró, amely nagy becsben tartott árucikk Törökországban, és innen kerül ki a globális export 82 százaléka.

Uralják a piacot

Bahri Koyu, egy 48 éves törökországi idénymunkás azonban arról számot be a Euronewsnak, hogy nagy ára van a krémes finomság asztalainkra kerülésének.

"A tulajdonosok és a termelők sem fizetnek nekünk megfelelő bért, mert a mogyoró kilójáért kapott ár alacsony. Ez az ár sem nekünk, sem a termelőknek nem kedvez. Egyedül a nagyvállalatok járnak jól" - mondta Koyu.

Törökország első számú mogyorófelvásárlója az olasz Ferrero édességgyár, amely a Nutella mellett a Ferrero Rocher csokoládékat és a Kinder csokoládétojásokat is gyártja.

A Ferrero hat üzemmel rendelkezik Törökországban, ahol több mint ezer embert foglalkoztat. 35 éve vásárolja a mogyorót az országból.

2014-ben felvásárolta a török Oltan Groupot, amely helyi piacvezető a mogyoró beszerzésében, feldolgozásában és értékesítésében.

A kamara is felszólalt ellenük

"Monopol helyzetben vannak, szabad kezet kapnak. Látják a körülményeinket, hogy milyen keményen dolgozunk. Idén nem adok el mogyorót nekik" - mondta Aydin Simsek 43 éves helyi termelő, aki szerint mindössze két eurónyi pénzt, nagyjából 720 forintot kap a mogyoró kilójáért.

A Ferrero szóvivője szerint a cég nem rendelkezik törökországi gazdaságokkal, és nem is irányít ilyeneket, a mogyorót a szabad piac szabályai szerint szerzi be.

Omer Demir, az Isztambuli Mezőgazdasági Kamara elnöke szerint viszont a felvásárolt mogyorót tízszeres áron adják tovább, ezért felszólította a török versenyhatóságot, hogy lépjen közbe.

"Máskülönben mindenhol mindent a Ferrero fog kontrollálni, és eljutunk arra a pontra, amikor már nem tudjuk eladni a termékünket senki másnak, csak nekik" - fogalmazott.

Van reményük a termelőknek

A mogyorótermelők úgy érzik, nincs más választásuk, és félnek felszólalni az olasz óriás ellen.

"Attól félnek, hogy ha felszólalnak, nem tudják többé eladni a mogyorójukat" - mondta Sener Bayraktar, az akyazi mezőgazdasági kamara vezetője. Bayraktar azt szeretné, ha a Török Gabonatanács - az árképzést, a tárolást és a kifizetéseket felügyelő állami szabályozó hatóság - emelné a kvótákat, hogy a termelők több mogyorót tudjanak eladni, szélesítve ezzel vevői körüket.

A török kormány kijelentette, hogy kész segíteni.

Forrás: 
Infostart

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.