Back to top

A „csikócsapat” jól teljesített

Juhász Péter bronzérmes, Jámbor Blanka negyedik, Görög Gábor hatodik lett, és csapatban is hatodikak a fiatalok – ez a magyar mérlege a korosztályos fogathajtók Franciaországban rendezett Európa-bajnokságának.

Az elmúlt másfél év sorra borította fel az eltervezett feladatokat, sajnos nem volt ez másképpen a fogathajtósportban sem. A lezárások, korlátozások miatt a hazai és nemzetközi versenyek elmaradtak, majd 2021 márciusában kaptam meg a felkérést a gyermek, junior és fiatal hajtók csapatvezetői tisztségére.

A cél az ez év augusztusi Európa-bajnokságon való részvétel volt.

Az első időszakban próbáltam felmérni a létszám- és korcsoport-lehetőségeket, sajnos nagyon kevés a hazai versenyeken a gyermek, junior, és fiatal hajtó. Mezőhegyes, Vecsés, Szilvásvárad után kezdett kialakulni egy elszánt kis közösség, akik készültek a nemzetközi megmérettetésre. Az augusztusi verseny eredeti rendezői visszaléptek, és kétségessé vált, hogy egyáltalán megtartják-e az Európa-bajnokságot. Mivel több ország lovasszövetsége is szorgalmazta, megszületett a döntés, hogy lesz korosztályos Európa-bajnokság, már csak a helyszín kérdése volt tisztázatlan.

A Magyar Lovassport Szövetség is beadta pályázatát, az FEI végül a franciaországi Sélestat mellett döntött és augusztus elején kiírta az Európa-bajnokságot.

A felkészülési edzőtábort Kisbéren tartottuk, augusztus közepén. Kialakult az a hétfős utazó keret, mely egy csapat, és két egyéni versenyző indulási lehetőségét biztosította: gyermek kategóriában Jámbor Blanka, Majthényi Panna, Nagy Vanessza, Juhász Bertold; junior póni egyes kategóriában Farkas Fanni, junior póni kettes kategóriában Juhász Péter, fiatal hajtó kategóriában pedig Görög Gábor készült.

Az állatorvosi kontrollnál már dicséretet kaptak a fiatal hajtók, akik megjelenésükkel, bemutatkozásukkal példát mutattak a többieknek. Tizenegy nemzet csapata vett részt a versenyen, és nagy volt az egyéni indulók létszáma is: gyermek kategóriában 30, junior póni egyesben 29, junior póni kettesben 3, fiatal hajtó póni egyesben 12, fiatal hajtó póni kettesben 3, fiatal hajtó nagyló egyesben 13 fő indult.

A magyar fiatalok közül hatan még nem szerepeltek nemzetközi versenyen, illetve hazai versenyeken is csak három-négy alakalommal.

A gyermek kategória díjhajtás versenyszámában Jámbor Blanka, a csapat legrutinosabb tagja 5. lett (53,44), Majthényi Panna 26. (69,44), Juhász Bertold 28. (73,76), Nagy Vanessza 17. (62,16). A junior póni egyesben induló Farkas Fanni a 24. lett díjhajtásban (62,08), junior póni ketteseknél Juhász Bertold 3. lett (63,76), Görög Gábor pedig a fiatal hajtó nagyló egyes mezőnyében 8. (56,41).

A maratonhajtás akadályainak nehézsége nem tett különbséget gyermek és felnőtt kategória közt. A gyermekeknél Jámbor Blanka (44,10) 7. lett, Majthényi Panna (49,50) 18., Juhász Bertold (55,87) 28., Nagy Vanessza (56,15) 29. helyen végett.

A junioroknál Farkas Fanni (86,38) 24., míg Juhász Péter póni kettesével (82,10) 3. helyen, Görög Gábor kategóriájában (79,89) 8. helyen végzett.

Akadályhajtásban a pálya vonalvezetésével, a szűk alapidővel, a labdákkal, és még az esővel is számolni kellett a versenyzőknek.

A magyar csapat végül a hatodik helyen végzett Jámbor Blanka, Majthényi Panna, Farkas Fanni, Juhász Péter, Görög Gábor összeállításban. Juhász Péter egyéni bronzéremmel térhetett haza póni kettes kategóriában.

A VI. Korosztályos Európa-bajnokságon egyéniben a németek három, a hollandok két, míg az írek egy kategóriában nyertek. Csapatversenyben a németek nyertek a hollandok és a franciák előtt.

Összességében úgy gondolom, hogy minden fiatal maximálisan teljesített, és példamutató volt a csapatmunka mind a hét versenyző, és családjaik részéről.

Köszönjük a Magyar Lovassport Szövetség támogatását, a felkészítők, segítők – Jámbor Vilmos, Pille-Riin Roosileht, Varga Adrien, Rimarcsik Zsolt, Fülöp István – munkáját, a szülők fantasztikus áldozatvállalását, valamint Hölle János és Vida József támogatását.

Köszönjük a szurkolást a barátoknak, ismerősöknek, a fogathajtóknak.

A fiatalok bizonyították, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét, de még több munka kellene, sokkal célirányosabb és támogatott keretek között, mind elméleti, mind gyakorlati oktatás terén, hiszen láthatjuk, hogy a világ nagy része szisztematikus csapatmunkával készíti az utánpótlás versenyzőket a következő feladatokra a fogathajtósportban is.

 

Fülöpné Mátyus Zsuzsanna

csapatvezető

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Apró figyelmességek télvíz idején

A hideg idő beköszöntött, és minden lónak jól jöhet egy kis plusz kényeztetés. A hideg, a sok csapadék, a korai sötétedés és a karámban töltött órák számának csökkenése befolyásolhatja a lovak hangulatát. Kedveskedhetünk nekik sokféleképpen.

Eric Navet: A gondolkodásmód számít

Kevesen tudják, hogy a lovassportban milyen fontos a mentális egészség, nemcsak a lónak, de a lovasnak is. Nem mindegy, milyen a gondolkodásmódunk, főleg azért nem, mert egy másik érző lénnyel együtt kell teljesítenünk a feladatot.

Az öttusalovak szakértője: Ladvenszky József

Új sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik a háttérből segítik a versenyek problémamentes lebonyolítását, illetve munkájuk elismerésre méltó és szeretnénk, ha jobban megismernék őket. Első interjúalanyunk Ladvenszky József, akit a lovasok többnyire Ladóként ismernek.

Championátus döntő 2021

Szilvásváradon került megrendezésre a díjlovagló championátus döntője és a fiatal lovak championátusa. A szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban gyönyörű őszi időjárás mellett, az európai színvonalú arénában verse-nyezhettek a lovasok.

Jövő évi nagy reménységek

Mágnás Miska nyerte a legfiatalabb évjárat utolsó kiemelt versenyét, a Kétévesek Kritériumát Régi Csibész és Spartan Devil előtt; a magyar tenyésztésű „csikók” nagydíjában pedig Golden Boy bizonyult a legjobbnak. A szezon kiemelt versenyeinek sorát a 2800 méteres Lovaregyleti Díj zárta, ahol Calabrese lett az első, eddigi pályafutása legnagyobb győzelmét aratva.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

Kiválasztották a világ legjobb sajtját

Már tudjuk, hogy melyik a világ legjobb sajtja. Az idei sajtvilágversenyen (World Cheese Awards) egy spanyol kecskesajt vitte el a pálmát, amelyről bírálói azt állították, maga a szerelem.

A sportolók kiállnak az öttusalovaglás mellett

Az összes brit és magyar olimpiai érmes öttusázó, valamint 11 másik országból további ötkarikás érmesek - összesen negyvenhatan - levélben fordultak Thomas Bachhoz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökéhez, hogy járjon közbe az öttusalovaglás megmentéséért.

Megmérettettek a Kárpát-medencei borok

Jó 100 éve választják el egykori történelmi borvidékeinket egymástól országhatárok, nem véletlen, hogy – egy év kihagyást követően – a tizenötödik alkalommal megrendezett XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre a korábbinál is több, mintegy 160 minta érkezett.