Back to top

Növényi élelmiszerek

Az élelmiszeriparra és mezőgazdaságra vonatkozó klímaegyezmény részeként a dán kormány több mint 1,25 milliárd dán korona (mintegy 168 millió euró) támogatást jelentett be a növényi eredetű élelmiszerek gyártásának ösztönzésére.

Ez minden idők legnagyobb uniós támogatása ennek a célterületnek a kutatásával és fejlesztésével kapcsolatban.

A megállapodást a parlament valamennyi jelentős pártja jóváhagyta, és kötelezi a kormányt, hogy nemzeti cselekvési tervet, stratégiát állítson össze a nem állati eredetű élelmiszerekre vonatkozóan, egyértelmű termelési és értékesítési célokkal.

Az Oxfordi Egyetem kutatásai alapján a világ minden bizonnyal nem tudja teljesíteni a kitűzött klímavédelmi célokat, ha nem tud elszakadni a nagyüzemi állattartástól. A húst helyettesítő növényi termékekre való áttérés a haszonállat-tartásnál akár 90 százalékkal környezetkímélőbb megoldás lenne. Az új megállapodás értelmében Dánia úgynevezett növényi élelmiszer alapot hoz létre, amely kilenc év alatt 675 millió dán koronát (90 millió eurót) nyújt a termékfejlesztés és promóció támogatására.

Emellett öt évig összesen mintegy 580 millió dán korona (78 millió euró) támogatást ad azoknak a gazdáknak, akik emberi fogyasztásra szánt fehérjenövényeket termelnek vagy feldolgoznak.

A kormány további 260 millió dán koronával (35 millió euró) támogatja öt éven keresztül a mesterséges húsfélék készítőit.

Forrás: 
hortidaily.com/Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.