0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A szezon első madárinfluenzás megbetegedései – szerencsére nem nálunk

Ezen a télen először mutatták ki a H5N1 családba tartozó, magas patogenitású madárinfluenza vírusokat holland és olasz kereskedelmi baromfiállományokban. Hollandiában 36 ezer madarat kellett megsemmisíteni.

A 2021-2022-es szezon első magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) eseteit Olaszországból jelentették. Október közepén egy H5 HPAI vírus jelenlétét mutatták ki az olaszországi Veneto északkeleti régiójában a madárinfluenzával foglalkozó nemzeti referencialaboratóriumban.

A holland egészségügyi hatóságok november 1-jén elrendelték, minden baromfiállomány zárt tartását, hogy megfékezzék a rendkívül fertőző madárinfluenza járványt. A döntés azután született, hogy Flevoland tartomány középső részén egy baromfitelepen a madárinfluenza H5 törzsét fedezték fel – közölte a holland mezőgazdasági minisztérium.

„Körülbelül 36 000 madarat semmisítettek meg a farmon, hogy megakadályozzák a vírus terjedését”

– tette hozzá a közlemény.

A járvány idén a második, amely Hollandiát sújtja a februári hasonló járvány után, amikor egy déli pulykafarmon fertőzöttek meg az állatok.

Hollandiát 2003-ban a legsúlyosabban sújtotta a madárinfluenza, amikor a H7N7 halálos törzse kitört, legalább egy ember halálát okozva és 255 állományt megfertőzve, ami a Nemzeti Orvosi Könyvtár szerint 30 millió madár leöléséhez vezetett.

Múlt héten már hírt adtunk róla, hogy egy cseh gazdaságban is 5000 baromfit kellett levágni, szintén madárinfluenza miatt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/wattagnet.com