0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Gazdálkodás kerítések nélkül

Előbb lehet vonatokkal találkozni, mint emberi szót hallani Nyugat-Ausztrália távoli, elhagyott vidékein, ahol szarvasmarhacsordák legelnek a végeláthatatlan, vörös porral borított, száraz, forgószelektől látogatott pusztákon. A hatalmas távolságok rendkívül megnehezítik az állatok nyomon követését, de a nyakörvön alapuló új virtuális körbekerítési technológiai kísérlet megkönnyítheti a tehenészek dolgát.

A szarvasmarha-nyakörvet egy Pilbara régióiban tartott csordán próbálták ki. A kis súlyú GPS-eszköz távirányító toronyból kapja a jeleket, amelyek távol tartják az állatokat a számítógépen vagy okostelefonon rajzolt virtuális kerítéstől.

Ha a marhák megközelítik ezt a határvonalat, akkor a nyakörv figyelmeztető hanggal riasztja, ha pedig keresztülmennének rajta, akkor gyengébb áramütéssel tartja vissza őket.

Mivel azonban a haszonállatokon alkalmazott elektromos eszközöket korlátozza az állatkínzásról szóló jogszabály, csak Queensland és Tasmánia államban engedélyezett a virtuális körbekerítési technológia értékesítése és használata.

Forrás: abc.net.au/Magyar Mezőgazdaság