Back to top

Az Auchan rovaralapú termékek forgalmazásába kezd

Az Auchan Portugal bevezeti üzleteiben a rovarok felhasználásával készült élelmiszereket tartalmazó Portugal Bugs termékcsaládot.

Az újdonságot az Auchan Alfagide áruház új kiállítóterében, a „Future Taste”-ben mutatják be, amely az új élelmiszeripari trendek és innovatív termékek bemutatását szolgálja a fogyasztók számára, további információkkal és az ilyen jellegű termékek fogyasztásának előnyeivel ellátva őket.

A 2017-ben indult Portugal Bugs, az Auchan „Future Taste” térben részt vevő portugál vállalat az első olyan portugál cég, amely rovaralapú élelmiszeripari termékeket forgalmaz és fejleszt.

A rivális Continente kiskereskedő még augusztusban mutatta be a Portugal Bugs termékcsaládját.

Portugal Bugs termékcsalád

A Portugal Bugs termékcsalád jelenleg rovaros snackeket, fehérjetésztát és fehérjés rovarlisztet tartalmaz.

A rostokban, ásványi anyagokban, vitaminokban és esszenciális zsírsavakban gazdag rovarok kiváló fehérjeforrásnak bizonyulnak, amelyek más állati fehérjeforrásokkal összehasonlítva azzal az előnnyel járnak, hogy kisebb a környezetterhelésük, mivel kisebb a vízlábnyomuk és alacsonyabb az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

A csökkentett takarmányfogyasztás továbbá azt is eredményezi, hogy kevésbé függenek a termőföldektől.

A rovarokat ellenőrzött hőmérsékleti és páratartalmi körülmények között nevelik, és korpa alapú takarmánnyal etetik. Az élelmiszeripar melléktermékei, például sörélesztő vagy gabonahulladék is felhasználható az etetésükhöz.

Tavaly júniusban a portugál Élelmiszerügyi és Állategészségügyi Főigazgatóság (DGAV) az új élelmiszerekről szóló európai rendelet értelmében hét rovarfaj, köztük két tücsökfaj, két lárvafaj, két sáskafaj és egy bogárfaj forgalmazását engedélyezte élelmiszertermelés céljából.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.