0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Fenntarthatóbb takarmányozás

Olcsóbban és jobb minőségben tartható el a takarmány, ha speciális adalékanyag segítségével óvjuk meg a romlástól, mint amikor szárítással érjük el ezt a hatást, derült ki a BASF negyedik fenntarthatósági konferenciáján. Csillik Zoltán ezen kívül a takarmányok jobb megemésztését segítő készítményekről is beszélt.

Mint a tanácskozáson Roberto Salmito, a BASF Mezőgazdasági megoldások divíziójának vezetője hangsúlyozta, a fenntarthatóbb mezőgazdasághoz az erőforrások hatékonyabb és felelős felhasználása vezet. Nem mindegy tehát az sem, hogy mennyi energiát használunk a takarmányok tárolásához, és mennyit hasznosítanak a táplálékból az állatok.

A BASF kutatási menedzsere, Csillik Zoltán hangsúlyozta, hogy takarmány-adalékanyagokkal csökkenthető az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatása.

A Luprosil® szárítás nélkül akadályozza meg a takarmány minőségének romlását akár 12 hónapon keresztül. Ehhez a növényekben is meglévő propionsavat használja, ami természetes tartósítószerként működik, megakadályozza a penészedést, valamint antibakteriális hatása is van, gátolja ugyanis a növények és gombák sejtlégzését. Szemestakarmányok kezelésére alkalmas, az anyag nedvességtartalmától függő adagban kell használni.

A takarmányhigiénia fontosságára a visszatérő mikotoxin-szennyezések hívják fel a figyelmet,

az idén sok aflatoxinos tételt találtak hazánkban, mondta a szakértő. A BASF termékeinek használatát biztonságos technológia segíti, tette hozzá.

Javítható a takarmányozás hatékonysága, ha megfelelő enzimekkel segítjük a haszonállatokat a táplálék minél jobb megemésztésében.

A Natuphos® E fitáz enzim például a sertés és a baromfi táplálása során eddig szükséges foszfortöbbletet csökkenti jelentősen. Azért javasolt fitáz enzimet adni a takarmányhoz, mert a gabonafélékben a foszfor kétharmada olyan kötésben van, amit csak ezzel a kiegészítéssel tudnak hasznosítani az állatok. Az enzimhasználatnak két előnye is van: egyrészt kevesebb foszfort kell adni a haszonállatoknak, másrészt a takarmány jobb hasznosítása következtében jóval kevesebb foszfort ürítenek, ezáltal kisebb a környezetterhelés.

A Natuphos® E sertés- és baromfitartásban használható, pellet, por és folyékony formában is beszerezhető, stabil takarmánykiegészítő, elősegíti a gyorsabb fejlődést. Ezekhez az előnyökhöz társul, hogy kevésbé kell aggódni a foszforutánpótlás miatt, derült ki az előadásból. A foszforbányák ugyanis Marokkóban, Oroszországban és Kínában vannak, ahonnan az ismert szállítási nehézségek miatt lehetnek fennakadások az ellátásban.

Az emberhez hasonlóan a sertés és a baromfi sem tudják jól megemészteni a rostokat (cellulóz, hemicellulózok), ezen egy másik készítmény, a Natugrain® TS használatával lehet javítani.

A takarmányadalékban két enzim is található, amelyek rövidebb láncokká bontják és ezáltal emészthetővé teszik a poliszaharidokat. Így jobban hasznosul például az árpa, a zab, a napraforgó, a tritikálé és egy sor malomipari melléktermék. Kísérletek igazolják, hogy a Natugrain® TS még a kukoricával és szójával etetett állatokra is jótékonyan hat, mert további energiát szabadít föl a táplálékból. A hatékonyabb emésztés következtében kevesebb vizet isznak az állatok és javul a bélflórájuk összetétele, ami szilárdabb trágyát eredményez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu