Back to top

Borbarangolás a Badacsonyi borvidéken

A Badacsony különleges arcát mutatja ilyenkor, a dűlőkön és a pincék ódon falai között egészen új élmény várja az utazót. Most izgalmas ízutazás keretében leshetnek be az érdeklődők a borászok világába a november 13-án induló Borbarangoláson, ahol a borvacsorák alkalmával maga a borász és családja is bemutatkozik, és mesél életükről, hétköznapjaikról.

Vulkánok, borok, ízélmények – és te személyesen. Ez várja a Badacsonyba érkezőket egész évben, hiszen a borvidék minden évszakban kínál valami egyedit és megismételhetetlent. Bár karakterét meghatározza a Balaton, hangulata ennél jóval összetettebb, hiszen benne van a szőlők zamata, a vulkanikus talaj ásványossága, a helyi ízek mélysége, és az itt élők vendégszeretete, közvetlen kedvessége. Mindezt átélheti, aki ott lesz a november 13-án kezdődő, és 2022. május végéig összesen 22 helyszínt felölelő rendezvénysorozat valamelyik állomásán.

A Borbarangolás mára mondhatni hagyománnyá vált a borvidéken. Arra invitálja a borkedvelőket, hogy ősszel és télen is keressék fel a pincészeteket, fedezzék fel a badacsonyi borok varázslatos világát, kóstoljanak bele az ősz és a tél ízeibe, túrázzanak a dűlők érintésével.

A borvacsorákon hamisítatlan helyi ízek és környékbeli alapanyagokból készült ínycsiklandó menüsorok várják a vendégeket, akik a program során megismerkedhetnek a borok készítőjével és családjával, helyi termékeket kóstolhatnak, és bejárhatják a pincét is a gazda vezetésével.

Azok számára pedig, akik lemaradtak a kiszemelt dátumról, a borvacsorát követő héten vendégváró ajánlattal kedveskedik a pincészet. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges közvetlenül a helyszíneknél.

A Borbarangolás időpontjai és helyszínei a következők:

 • 2021. november 13. Tilia a Badacsonyi Borvendéglő
 • 2021. november 20. Folly Arborétum és Borászat
 • 2021. november 27. Domaine Edegger Pincészet
 • 2021. december 11. Laposa Borterasz
 • 2022. január 8. Folly Arborétum és Borászat
 • 2022. január 15. Folly Arborétum és Borászat
 • 2022. január 22. Laposa Borterasz
 • 2022. január 29. Hableány Bisztró Borbár
 • 2022. február 5. Tarányi Présház 1780 Étterem
 • 2022. február 12. Neptun Badacsony
 • 2022. február 19. Tarányi Présház 1780 Étterem
 • 2022. február 26. Dobosi-Stier Pincészet
 • 2022. március 12. Hotel Bonvino Wine&Spa
 • 2022. március 19. Németh Pince
 • 2022. április 2. Borbély Családi Pincészet
 • 2022. április 9. VáliBor
 • 2022. április 16. Kalinics Birtok
 • 2022. április 23. Borbarátok Vendéglő, Panzió, FATA Pince
 • 2022. április 30. Sabar Borház
 • 2022. május 7. Vörös Szőlőbirtok és Borpince
 • 2022. május 21. Barna Pince
 • 2022. május 28. Kalinics Birtok

Enni jó, badacsonyi borokat kóstolni nagyon jó, és valljuk be: utazni is jó! De még jobb, ha ezt a hármat együtt tesszük. Minderre a Badacsony régióban egész évben lehetőség nyílik!

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Türelem és fokozatosság

A Vas megyei erdők mintegy felét, az Országos Erdőállomány Adattár szerint 44 145 hektár faállománnyal borított területet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezeli. Az erdők zöme a nyugat-dunántúli tájcsoportban terül el, amelynek jellemző erdészeti tájai a turisták körében is ismert Kőszegi-hegység, Alpokaljai dombság, Sopron–Vasi-síkság, Kemeneshát és az Őrség.

Pincejárás Vince-napján

Január 22-e, azaz Vince-nap egy hagyományos jósló nap, amikor a levágott szőlővesszőből következtettek a szőlőtermés minőségére. “Ha fénylik Vince, megtelik a pince” tartották, azaz, ha Vince napján süt a nap, jó bortermés várható.

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

Több vodka készült tavaly

Oroszországban tavaly 1,9 százalékkal több vodka készült, mint egy évvel korábban.

Növekvő érdeklődés az erdei iskolákban

Csaknem 9 ezren vettek részt a NYÍRERDŐ Zrt. erdészeti erdei iskoláinak programjain 2021-ben. A pandémia az elmúlt évben is hátrányosan befolyásolta az érdeklődést, de a látogatottság összességében mintegy 40 százalékkal haladta meg a 2020-as számadatokat.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Folynak a metszések a szőlőkben

A szőlő metszésének időpontjával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ma már nem csak az időjárás, hanem az elvégzendő munka nagysága határozza meg. Sokan azt mondják, hogy az őszi lombhullástól tavaszig végezzük el, a legjobb, ha december előtt nem kezdünk neki. Ha fagytól veszélyeztetett fajtáról van szó, akkor fagymentes, kora tavaszi, de még rügyfakadást megelőző időpontot válasszunk. 

Idén a MATE lesz az EFOTT házigazdája

A 22. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás kiemelkedő „agrár-eseménye” volt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) között létrejött megállapodás ünnepélyes aláírása. Az együttműködési dokumentumot prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, és Dr. Lasztovicza Gábor, az EFOTT Kft. ügyvezetője írta alá.