Back to top

Carassia pezsgők sikere a Pezsgő Világbajnokságon

A magyar befektetők tulajdonában álló, erdélyi Kárásztelek Pezsgőpincészet által az idei, Londonban rendezett Pezsgő Világbajnokságra benevezett négy tétel mindegyike kitűnően szerepelt: három arany (Carassia Rosé, Carassia Blanc de Blancs Brut Magnum, Carassia Classic Brut Magnum) és egy ezüstéremmel (Carassia Classic Brut) az eddigi legjobb eredményét érte el a pincészet.

Fontos hír a Kárásztelek Pincészet életében, hogy idén fehér pezsgőik mellett a rozé pezsgő is bekerült az aranyérmesek elit klubjába.

Ötödik éve bizonyítanak a Carassia pezsgők a legrangosabb nemzetközi mezőnyben, a legszigorúbb minőségi standardok mellett lebonyolított londoni Pezsgő Világbajnokságon. A Carassia pezsgők idei kimagasló eredményei ismételten visszaigazolják, hogy a termőhely, a szilágysági dombság hűvös klímája, a “pezsgő” terroir, a kezdetektől pezsgőkészítésre tervezett ültetvény, a hosszú palackos érlelés, a minimális beavatkozás, a következetes minőségre törekvés és a folyamatos fejlődés a Carassia pezsgők eleganciájának, tisztaságnak alapja.

Az eddigi legeredményesebb év: négy tétel, három arany, egy ezüst.

Az idei Világbajnokságra beküldött tételek a mennyiségileg korlátozott, minőségileg kiemelkedő 2017-es évjárat alapboraiból készültek, a Carassia Rosé pedig a 2018-as sokat ígérő évjárat előfutára. A Carassia Rosé Brut a minden szempontból kiemelkedő 2018-as évjárat alapboraiból, 10% vörösbor hozzáadásával került palackba második erjedésre. Elegáns gyümölcsösségét, komplexitását és hosszú lecsengését emelték ki a bírák.

A két magnum tétel ismét bizonyította, hogy ez a palackméret, a lassú érlelés kiemeli a pezsgő eleganciáját és komplexitását, ugyanakkor szépen megőrzi frissességét, gyümölcsösségét.

Ismételten aranyérmes lett a két pezsgőalapfajta házasításából készült Carassia Classic Brut Magnum - 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir – testessége, komplexitása a hosszú palackos érlelésnek tudható be, kiemelkedő frissessége pedig a magnum-hatás sajátossága. A 100%-ban Chardonnay alapú Carassia Blanc de Blancs Magnum szintén három éves palackos érlelést követően került degorzsálásra. Gazdag, érett élesztős aromáit és frissességét kiemelve aranyérmet ítéltek neki. A standard palackos Carassia Classic Brut 60% Chardonnay, 40% pinot noir házasítás pedig ezüstérmet kapott.

Tom Stevenson, a zsűri elnökét idézve: „Az olyan izgalmas felfedezések, mint a japán, a román vagy az orosz minőségi habzóborok az egyik fontos oka a CSWWC létezésének. A másik pedig az, hogy követve a legelismertebb tételeket láthatjuk, hogy vajon átjutnak-e a vakteszten Gold, Best is Class vagy Trophies minősítéssel.”

Gratulálunk a régióból a Világbajnokságon sikeresen szereplő pincészeteknek: Magyarországról a Kreinbacher és a Sauska Pincészeteknek, illetve a bolgár Midelidare Estate borászatoknak.

A pincészetről: Az erdélyi Szilágy megyében található Kárásztelek településen épült pincészet tulajdonában lévő 2011-ben telepített huszonkét hektáros birtok alapjaitól - fajtaösszetételét és elhelyezkedését tekintve – pezsgőkészítésre épült és ennek megfelelő standardok szerint kerül művelésre. A birtok közepén elhelyezkedő pinceépület lehetővé teszi, hogy a gyümölcs percek alatt feldolgozásra kerüljön, ami a pezsgő alapborok esetében meghatározó. A pezsgőkészítés minden mozzanata, az alapborok készítésétől, a palackos érlelésen keresztül a degorzsálásig - helyben történik.

Carassia pezsgők évről évre komplexebbek és kifinomultabbak. Ezt nem csak a pontszámok, az érmek és trófeák jelzik, fogyasztóink visszajelzései is ezt igazolják vissza.

Számunkra ez a legnagyobb elismerés. Megerősítése annak, hogy a termőhelyen kívül az emberi tényező mennyire fontos, hogy a folyamatos tanulás, fejlődés, a champagne-i látogatások során szerzett tapasztalatok együttese hozza meg a várt eredményt. Minden eddigi és jövőbeni döntés ennek figyelembevételével történik, a jelenlegi pincebővítéstől, a jövőbeni új ültetések fajta-összetételéig és klónszelekciójáig.

A CSWWC-ről: A versenyt idei nyolcadik kiadására több mint 1000 tétel érkezett a világ 21 országából. A két héten át tartó vak kóstolást követően a három tagú zsűri - Tom Stevenson, Essi Avellan, Márkus György - összesen 139 arany és 268 ezüstérmes pezsgőt választott ki, ebből 3 arany és 1 ezüst a Kárásztelek Pezsgőpincészet éremgyűjteményébe kerül. A Kárásztelek Pincészet pezsgői az eddigi világbajnokságokon így már 5 arany- és 8 ezüstéremnél tartanak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gubicza lányok a lovak vonzásában

A fiatal díjugrató tehetségekről szóló sorozatunkban rendhagyó módon nem „csak” egy lovast, hanem egy egész családot mutatunk be. Gubiczáék története pontosan hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor a gyerekek édesanyja, Alexandra elment a Pasaréti Honvéd Lovardába, hogy felelevenítse régi lovastudását, amit édesapja jóvoltából szerzett még a gyermekei születése előtt.

Ananászhiány

Hetek óta hiánycikk az ananász, az ellátást továbbra is logisztikai nehézségek – a hajók késése, valamint a konténerhiány – hátráltatják. Noha jelenleg világszerte alacsony a gyümölcsfogyasztás, ananászból így is hiány van, az élelmiszerboltokban például már egyáltalán nem is szerepel az akciós termékek között.

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává egy kutatás szerint

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává, a térségben ugyanis kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben az ELTE-vel és a BME-vel együttműködésében készült közös tanulmányuk megállapításait ismerteti.

Száraz borszakértő

Az Egyesült Államokbeli Dartmouth College kutatói kifejlesztettek egy számítógépes algoritmust, amely képes véleményt formálni borokról és sörökről, méghozzá olyan stílusban, ahogyan a valódi sommelier-k szokták.

Elkészült a Nébih útmutatója az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához

Mintegy nyolchónapnyi folyamatos, konstruktív párbeszédet követően elkészült az Útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához. A kulcsfontosságú kiadvány összeállításához a Nébih széleskörű iparági és kereskedelmi egyeztetéseket folytatott, ezáltal is biztosítva, hogy a dokumentumban minden érintett szempontjai érvényesülhessenek és releváns segítséget nyújtson számukra.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Juh- és bárányhús promóciós nap

A juh- és bárányhús, illetve a kecsketej és -sajt kétségkívül finom, ám drága prémiumtermék. Ennek ellenére, ha minden magyar évente két alkalommal enne juhhúst, nem kellene a termelőknek exportálni, mind elfogyna itthon. A Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet nem csak a kiskérődző ágazat érdekképviseletét látja el, hanem népszerűsíti is a termékeit, hogy növelje a hazai fogyasztást.

Áremelkedéstől az innovációig – Agrárakadémia az élelmiszergazdaságról

Az élelmiszergazdaság kihívásairól volt szó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság kiadó Agrárakadémia sorozatának harmadik állomásán. Itt az előadók az ágazat előtt álló kihívásokról és a bennük rejlő lehetőségekről beszéltek.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.