Back to top

Gőzerővel készülnek a Floriade Expo-ra

Nemzetközi információs napot tartott a Floriade Expo, amelyen elsősorban nagykövetségek, minisztériumok és más nemzetközi szervezetek képviselői vettek részt, hogy betekinthessenek az egyedülállóan nagyszabású rendezvény előkészületeibe. A tízévente megrendezésre kerülő nemzetközi kertészeti kiállításnak és vásárnak Almere, Hollandia legfiatalabb városa ad otthont.

A Floriade Expo 2022 területén átadott egyetemi campus egyik épülete
A Floriade Expo 2022 területén átadott egyetemi campus egyik épülete
Fotó: floriade.com
A mintegy 60 hektáros területen 2022. április 14-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt az expó, amelynek ezúttal a zöld városok lesz a főtémája. Az információs napra hibrid formában került sor: akinek lehetősége volt rá, személyesen hallgathatta meg az előadásokat a kiállítási terület egyik új épületének előadótermében, de online is csatlakozhattak az érdeklődők. A Floriade Expo 2022 ügyvezetője, Hans Bakker a kertészeti kiállítás azon témáit foglalta össze, amelyek köré fölépítik a közel hat hónapig tartó rendezvény programsorozatát.

A kertészeté, a zöldágazaté lesz természetesen a legfontosabb szerep,

az ügyvezető kiemelte az egyik fő látványosságnak számító 10 ezer négyzetméteres üvegházat, amelyben csúcstechnológiás berendezéseket mutatnak be, és helyet kap benne egy technológiai innovációs központ, valamint egy étterem is. A kiállítás ideje alatt a látogatók számos művészeti és kulturális programon is részt vehetnek. A zöld városok témához kapcsolódóan épül fel a gasztronómia és vendéglátás is, az éttermek és a büfék egyaránt helyi italokat és ételeket kínálnak majd.

Drónfelvétel az épülő nemzetközi kiállításról
Drónfelvétel az épülő nemzetközi kiállításról

A Floriade során a holland kertészeti szektor – helyi és nemzetközi résztvevőkkel együttműködve – olyan zöld megoldásokat mutat be, amelyek szórakoztatóbbá, élhetőbbé és fenntarthatóbbá teszik városainkat. A rendezvényhez kapcsolódóan átfogó tudás- és oktatási programot is indítottak, a szervezők szándéka, hogy minél többekben tudatosítsák, mindenki hozzájárulhat
a jövő zöld városainak növekedéséhez.

A Floriade Expo 2022 területe pedig a rendezvényt követően Hortus néven Almere egészséges, zöld városrészévé alakul át a jövő generációi számára.

Mindenütt van tennivaló

Ez lesz az első olyan kiállítás, ahol a kertészet és a város valóban egységet alkotva egymáshoz kötődik majd, hangsúlyozta a rendezvény különlegességét An­nemarie Jorritsma, a Floriade Expo 2022 főbiztosa. A koronavírus-járvány miatt a kiállítás által felkarolt témák népszerűbbek, mint valaha, sokakat foglalkoztat, hogyan tehetjük zöldebbé a városokat, hogyan lehet élhető zöldfelületeket létrehozni bennük. A zöld városokhoz kapcsolódóan részletesen foglalkoznak a települések élelmiszer- és energiaellátásával is. A főbiztos azt is kiemelte, hogy nincs olyan város, ahol ne lenne tennivaló. A holland kormány egyebek között a minisztériumok és más ágazati szervezetek figyelmét is felhívta arra, hogy cselekedni kell, és foglalkozni kell a városok zöldítésével, a változás irányaival, a lehetőségekkel, az élelmiszerbiztonsággal.

A hollandok egyetértenek abban, hogy a kertészeti ágazat kiemelt jelentőségű az ország életében, de ez egyben kötelezettséget is jelent: törekedni kell a tudás megosztására.

Éppen ezért a kiállítás arra hivatott, hogy mind jobban ösztönözze az élelmiszerláncok fenntarthatóbbá tételét. E téren a rendezvény támogatni kívánja a kreatív, innovatív startup vállalkozásokat, és bemutatkozási lehetőséget kínál nekik.

A kiállítás zöld vázát az arborétum adja
A kiállítás zöld vázát az arborétum adja
Fotó: floriade.com/AR4/Niek Roozen

Kétmillió látogató

Az expó marketing- és kommunikációs felelőse, Frank Cornelissen röviden beszámolt a rendezvény reklámkampányának részleteiről. Mintegy kétmillió látogatóra számítanak, körülbelül 70%-uk holland lesz. Emellett várhatóan elsősorban a környező országokból, Németországból, az Egyesült Királyságból, Belgiumból és Franciaországból érkeznek majd, ugyanakkor nagy az érdeklődés a kiállítás iránt az Egyesült Államokban és Kínában is.

Úgy becsülik, hogy a látogatók mintegy 15%-a üzleti okokból fog részt venni a rendezvényen, többségük azonban kikapcsolódásként, családi program keretében keresi fel az expót, és persze sokakat vonzanak a kiállítás témái,

többet szeretnének megtudni arról, hogyan teremthetünk jobb világot. A reklámkampánnyal ugyanakkor azokat a fogyasztói csoportokat is megcélozzák majd, akik számára a témák és programok változatossága, vagy éppen a tanulási lehetőség lesz igazán meggyőző.

Információcsere

Dina el Filali a nemzetközi tudáscsere-programot összegezte. A sikeres program nagymértékben kiszélesítette az érdeklődést a tudás megosztása, terjesztése iránt, amely ténylegesen elősegíti és fellendíti a fenntartható innovációt. A tudáscsere-programok és párbeszédek már 2018-ban elkezdődtek, manapság többnyire digitális formában. A tavaly szeptemberben indult online kutatási és demonstrációs alprogram online tanulási platformot biztosít az új technikai megoldások bemutatására, de az egyetemek, vállalkozások, hallgatók és helyi önkormányzatok közötti online együttműködést is megkönnyíti.

Az innováció és partnerség alprogram az ellátási láncok közös fejlesztését célozza meg.

A tudáscsere-program oktatási alprogramja az egészen kicsi gyerekeknek szól majd, a négyéves korosztálytól a tizenegy-tizenkét évesekig.

Változatos növénybeültetések az expó területén
Változatos növénybeültetések az expó területén

Az alprogramok emellett kiemelten foglalkoznak azzal, hogy miként jutunk majd élelemhez a jövő városaiban, hogyan néz ki egy jövőbeni szupermarket, hogyan tehetjük klímabiztossá és alkalmazkodóvá a városokat, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre városaink új­jáépítésére. Ezen a vonalon igyekeznek megosztani a legjobb gyakorlatokat. A fő cél mindenekelőtt az, hogy kapcsolatot alakítsanak ki azon szakemberek és diákok között, akik a városi élet témáival foglalkoznak. Az online tudásvezérelt innovációs platformjukkal olyan online közösségeket kívánnak létrehozni, amelyek nyitottak, dinamikusak, nemzetközi és holisztikus szemlélettel rendelkeznek, zárta gondolatait a szakember.

Arborétum létesül

Az információs napon részletesen ismertették azokat a versenyeket és megmérettetéseket, amelyeket a kiállítók és a diákok számára indítanak a rendezvény ideje alatt.

Összefoglalták a vízumokkal és tartózkodási engedéllyel kapcsolatos tudnivalókat is.

A nap záróeseményeként virtuálisan is nyomon lehetett követni a kiállítási területen tett sétát, ahol betekintést engedtek a gőzerővel folyó építési és kivitelezési munkálatokba, valamint röviden bemutatták a kiállítás zöld „vázát” képező arborétumot is. Az arborétum egy ábécé-sorrendbe rendezett fa-, virág- és növényenciklopédia lesz. Mintegy 500 különböző fa- és cserjefélét ültetnek, évelőkből pedig több mint kétszázezer darabot helyeznek el a sétányok mellett. Minden elültetett növény hozzájárul a fenntartható, zöldebb és egészségesebb város kialakításához, és növeli a biológiai sokféleséget.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/44 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ananászhiány

Hetek óta hiánycikk az ananász, az ellátást továbbra is logisztikai nehézségek – a hajók késése, valamint a konténerhiány – hátráltatják. Noha jelenleg világszerte alacsony a gyümölcsfogyasztás, ananászból így is hiány van, az élelmiszerboltokban például már egyáltalán nem is szerepel az akciós termékek között.

Hortenzia: változatos színek, formák, méretek

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) és a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) új, izgalmas fajtái jelentek meg a piacon egyebek közt a Pellens és a Kordes vállalatok kínálatából. Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az olyan hortenziafajok és -fajták iránt, amelyek kedvelik a napfényes élőhelyet, ugyanakkor nem fagyérzékenyek.

Szépségverseny görényeknek

Szépségversennyel ünnepelte a Vadászgörény Barátok Egyesülete, hogy végre találkozhattak egymással, miközben megmutathatták, hogyan fejlődtek kedvenceik az elmúlt években, milyen munkát végeztek a tenyésztők. A 2018-as alapítású szervezet tagsága mindössze 30-40 fő, de összetartó társaság. Március eleji találkozójuk célja is egyebek mellett a tagtoborzás volt.

A szövetkezet első spenótja

Tiszavasváriban 2011-ben alakult meg az OLITOR Szövetkezet, elsősorban szántóföldi zöldségnövények termesztésének összefogására. Jelenleg a két legnagyobb kultúrájuk a zöldborsó és a zöldbab, amihez az idén egy termelőnél spenót is társult.

Hogyan lehet gyorsan megszabadulni az undorító kertlakóktól?

A meztelen-, vagy csupaszcsigák sokszor mindent letarolnak, kedvelik a fiatal és frissen ültetett növényeket és a kannibalizmus sem áll távol tőlük. A házipraktikák között van néhány meglepő és hatásos ellenszer is.

Beporzó rovarok a városi zöldfelületeken

Az utóbbi évtizedekben csökkent a vadon élő beporzók egyedszáma, különösen az északi féltekén. A pusztulás legfőbb okai között a nagyüzemi, iparosodott mezőgazdaságot (élőhelyek eltűnése, feldarabolódása, vegyszerhasználat) és a klímaváltozást említik a szakemberek. Mind lakossági módszerekkel, mind tudományos kutatásokra alapozott tevékenységgel azonban fontos lépéseket tehetünk a beporzó rovarok védelmében, javíthatjuk életlehetőségeiket.

Még mindig a levéltetvek – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

A rovarkártevőknek kedvezett az utóbbi napok időjárása. Szinte minden növénykultúrában ott vannak a levéltetvek, de rajzik az almamoly és a cseresznyelégy is, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából, május végén már a szabadföldi termés is nagy mennyiségben jut el a fogyasztókhoz - olvasható a FruitVeb honlapján közzétett összefoglalóban.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.