Back to top

Zalai Aranycseresznye Barlahidáról

Kincsek Barlahidáról. Akár ez is lehetne a mottója Fülöp Áronnak. A fiatalember az igazi „ifjú gazda”, aki gyermekkora óta imádja a természetet, benne a mezőgazdaságot, s az általa kincseknek nevezett, tartott zöldségeket és gyümölcsöket.

Fülöp Áron: elengedhetetlen a folyamatos innováció és kreativitás
Fülöp Áron: elengedhetetlen a folyamatos innováció és kreativitás
Idén januárban végeztem a keszthelyi Georgikon Karon kertészmérnökként – kezdte a bemutatkozást Fülöp Áron. – Gyerekkorom óta érdekelt a kertészkedés, mindig is szerettem kísérletezgetni a növényekkel. Ahogy telt-múlt az idő, egyre nagyobb méretekben. Nagyon sokféle zöldség és gyümölcs termesztését kipróbáltam már, eleinte a család fogyasztását kielégítő mértékben, majd pedig értékesítés céljából is. Legfőképpen amiatt próbáltam ki többféle növény termesztését több szezon alkalmával is, hogy megtalálhassam azokat a kultúrákat, amiket sikeresen lehet termeszteni és értékesíteni ezen a vidéken. Jelenleg őstermelőként gazdálkodom Barlahidán, idén már egy hektáron. A terület szerencsére adott volt a dédszüleim révén.

Olyan növényekkel szerettem volna foglalkozni, amiket kis területen is gazdaságosan lehet termelni.

Az idei évben nagyobb mértékben szamóca és egy Magyarországon még kevésbé ismert dél-amerikai növény, a Physalis peruviana termesztésével foglalkozom. Ezen kívül természetesen megtalálhatók egyéb zöldségek és gyümölcsök is szép számmal a birtokon.

Fülöp Áron erejéhez mérten – a termelt javak és a terület mérete mellett – a technikai hátteret is folyamatosan alakította.

– Tavaly óta fejlesztem komolyabban a gazdaságomat, csepegtető öntözőrendszert alakítottam ki, fóliasátrat építettem, és beruháztam kisebb gépekre. A terület bekerítése elengedhetetlen volt a vadkárok megelőzése miatt, ez már korábban megtörtént. A növények öntözését egy ásott kútból oldom meg, azonban az időjárás szélsőségesebbé válásával egyre gyakoribbá válnak a nyári aszályok, ahogy az idei nyáron is történt. Sajnos ez a kút ilyenkor nem elégíti ki a növények igényeit, a jövőben éppen ezért egy újabb kút létrehozása lenne a legfontosabb fejlesztési cél.

A közösségi oldalakon Barlahida kincsei néven hirdeti a terményeit.

– Mivel rendszeresen dokumentálom a növényeim fejlődését, erről is hírt adok ezeken a platformokon keresztül. A név megfogalmazásánál fontos szempont volt, hogy egyértelmű legyen a fogyasztók számára, hogy honnan is származik a termék, és emellett az is, hogy több dologgal foglalkozom.

Az idei évben azért döntöttem a szamóca termesztése mellett, mert ez a gyümölcs bizonyult eredményesen termeszthetőnek ezen a területen, amellett, hogy a fogyasztók is előszeretettel érdeklődnek iránta.

Mivel egy eléggé intenzív és munkaigényes kultúráról van szó, sok elfoglaltságot ad, nemcsak a szüret alkalmával, hanem inkább a megelőző munkafolyamatok során. Korai és későbbi fajtákkal is foglalkozom, a szezon hosszabb lefedettsége érdekében. A tavaszi fagyok ellen, és a koraiság fokozása érdekében, fátyolfóliával takarom a növényeket. Emellett a bevált kultúra mellett szerettem volna kipróbálni nagyobb méretben egy nem szokványos és másik periódusban szüretelhető növényt. Sok gondolkodás után jutottam el végül a Physalishoz. Mivel hazai tapasztalatok kevéssé ismertek erről a növényről, ezért külföldi szakirodalomból tájékozódtam. Ez a növény a burgonyafélék családjába tartozik, a termesztését talán a paradicsoméhoz lehet legjobban hasonlítani. Másfél-két méter magasra növő, terebélyes egynyári növény. A termése egy aranysárga színű, nagyjából kettő centiméteres bogyó, amit megérve egy szalmasárga színű lampion vesz körül. A termése édes vagy édeskésen savanykás ízű, sok mindenhez szokták hasonlítani, mint például az ananászhoz és a szamócához, bár szerintem egyikhez sem igazán viszonyítható.

A termés nagyon egészséges, sok vitamint, különösen C-vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz.

Leginkább nyersen fogyasztják, ezen kívül felhasználják lekvárnak, csatninak, de jó aszalásra és sütemények díszítésére is. Csokoládéba mártogatva igazi ínyencség. A termése nagyon jól tárolható, akár 30–45 napig is eláll. Az idei év szeszélyessége miatt, a szüret szeptemberben indult és a fagyokig tart majd. A termékemnek a Zalai aranycseresznye nevet adtam, magyarul és más nyelveken nagyon sokféleképpen hívják. Azért esett végül a Zalai aranycseresznye elnevezésre a választás, mivel szerettem volna hangsúlyozni, hogy magyar és zalai termékről van szó.

Zalai Aranycseresznye Barlahidáról
Zalai Aranycseresznye Barlahidáról

Fülöp Áron a munkálatokat rendszerint egyedül végzi, azonban a családja és a barátai szívesen besegítenek neki a nagyobb munkák alkalmával. Az pedig nem kevés.

– A főszezonban ez reggeltől estig tartó munkát jelent, hétköznap és hétvégén is, de természetesen szakítok időt a kikapcsolódásra. Folyamatos odafigyelést igényel a rendszeres vízellátástól kezdve a növényvédelmi problémák időbeli felfedezésén át, az aktuális munkálatok mielőbbi elvégzéséig. Mivel jobbára egyedül dolgozom, ezért az egész folyamatot végigkövetem az ültetéstől, a növények gondozásán keresztül, a betakarításon át egészen a csomagolásig, így biztosítva a legjobb minőséget. A lehető legkevesebb növényvédő szert próbálom használni, csak végszükség esetén veszem őket igénybe. Például a Physalis esetében nem is kellett ezekhez nyúlni, gyakorlatilag biomódon termesztem.

A munka mellett nagyon kell figyelni a piacra, az emberek igényeire. Enélkül nem működhet egy mezőgazdasági termelő vállalkozása.

Az eper bevált
Az eper bevált
– Vannak népszerűbb termékek, amiket a fogyasztók előnyben részesítenek, például a szamóca, amiért a vásárlók hajlandóak felkeresni a termelőt, hogy friss és zamatos hazai termékhez jussanak. Azonban vannak olyan termények is, amik kevésbé keltették fel a vásárlók érdeklődését. Mivel pályakezdőként jelenleg még csak egyszerűbb gépekkel rendelkezem, és a kertészeti növények termesztése nagy kézimunka igénnyel jár, ezért nem lehet versenyezni a nagyüzemileg termesztett növények alacsonyabb árával. Így a vásárlóknak azt a rétegét szerettem volna megcélozni, akik többet is tudnak áldozni a minőségi és egzotikus termékekért cserébe. Egy vállalkozás elindításakor több olyan dolog is felmerül, ami csak hosszabb távon térül meg, kell egy bizonyos idő a termékek bejáratásához, a megfelelő piac eléréséhez és a vásárlói kör kialakításához. Az idei évben sikerült jó úton elindulni ezek felé. A vásárlók részéről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek a termékek minőségét tekintve. A vásárlóim visszajárnak, értékelik az elhivatottságomat, az újításaimat és a termékek minőségét. Van egy bizonyos fogyasztói kör, ami tapasztalatom szerint egyre inkább bővül, akik egyre inkább igényt tartanak és keresik az egészséges, minőségi gyümölcsöket, zöldségeket. Nagy érdeklődéssel fogadták például a számukra még kevésbé ismert Physalist is.

A fiatal gazda természetesen tervezgeti a jövőt.

– Az anyagi lehetőségekhez mérten nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni az optimális vízellátás biztosítására, gépesítésre és több növényház kialakítására.

Továbbá fontos lenne még az intenzitás növelése is. Mivel a Physalis termesztését még csak most tapasztalom ki, ezért a jövőben több változtatásra is szükség lesz, ilyen például a sor- és tőtávolság méretének megfelelő meghatározása, és az esetleges támrendszer kiépítése. Természetesen a jövőben szeretném folytatni a tevékenységemet, és ehhez elengedhetetlen a folyamatos innováció és kreativitás. Szeretném egyéb növények termesztését is kipróbálni, és ami beválik, azzal nagyobb méretekben foglalkozni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/44 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Lesz-e elég feldolgozóipari alapanyag?

Egyre kevésbé vonzó a csemegekukorica és zöldborsó termesztése a gazdáknak. Az okok sokrétűek, de a termesztési kedv csökkenése leginkább arra vezethető vissza, hogy a világpiacon az egekbe szökött a takarmánykukorica és az olajos termények ára.