Back to top

Zalai Aranycseresznye Barlahidáról

Kincsek Barlahidáról. Akár ez is lehetne a mottója Fülöp Áronnak. A fiatalember az igazi „ifjú gazda”, aki gyermekkora óta imádja a természetet, benne a mezőgazdaságot, s az általa kincseknek nevezett, tartott zöldségeket és gyümölcsöket.

Fülöp Áron: elengedhetetlen a folyamatos innováció és kreativitás
Fülöp Áron: elengedhetetlen a folyamatos innováció és kreativitás
Idén januárban végeztem a keszthelyi Georgikon Karon kertészmérnökként – kezdte a bemutatkozást Fülöp Áron. – Gyerekkorom óta érdekelt a kertészkedés, mindig is szerettem kísérletezgetni a növényekkel. Ahogy telt-múlt az idő, egyre nagyobb méretekben. Nagyon sokféle zöldség és gyümölcs termesztését kipróbáltam már, eleinte a család fogyasztását kielégítő mértékben, majd pedig értékesítés céljából is. Legfőképpen amiatt próbáltam ki többféle növény termesztését több szezon alkalmával is, hogy megtalálhassam azokat a kultúrákat, amiket sikeresen lehet termeszteni és értékesíteni ezen a vidéken. Jelenleg őstermelőként gazdálkodom Barlahidán, idén már egy hektáron. A terület szerencsére adott volt a dédszüleim révén.

Olyan növényekkel szerettem volna foglalkozni, amiket kis területen is gazdaságosan lehet termelni.

Az idei évben nagyobb mértékben szamóca és egy Magyarországon még kevésbé ismert dél-amerikai növény, a Physalis peruviana termesztésével foglalkozom. Ezen kívül természetesen megtalálhatók egyéb zöldségek és gyümölcsök is szép számmal a birtokon.

Fülöp Áron erejéhez mérten – a termelt javak és a terület mérete mellett – a technikai hátteret is folyamatosan alakította.

– Tavaly óta fejlesztem komolyabban a gazdaságomat, csepegtető öntözőrendszert alakítottam ki, fóliasátrat építettem, és beruháztam kisebb gépekre. A terület bekerítése elengedhetetlen volt a vadkárok megelőzése miatt, ez már korábban megtörtént. A növények öntözését egy ásott kútból oldom meg, azonban az időjárás szélsőségesebbé válásával egyre gyakoribbá válnak a nyári aszályok, ahogy az idei nyáron is történt. Sajnos ez a kút ilyenkor nem elégíti ki a növények igényeit, a jövőben éppen ezért egy újabb kút létrehozása lenne a legfontosabb fejlesztési cél.

A közösségi oldalakon Barlahida kincsei néven hirdeti a terményeit.

– Mivel rendszeresen dokumentálom a növényeim fejlődését, erről is hírt adok ezeken a platformokon keresztül. A név megfogalmazásánál fontos szempont volt, hogy egyértelmű legyen a fogyasztók számára, hogy honnan is származik a termék, és emellett az is, hogy több dologgal foglalkozom.

Az idei évben azért döntöttem a szamóca termesztése mellett, mert ez a gyümölcs bizonyult eredményesen termeszthetőnek ezen a területen, amellett, hogy a fogyasztók is előszeretettel érdeklődnek iránta.

Mivel egy eléggé intenzív és munkaigényes kultúráról van szó, sok elfoglaltságot ad, nemcsak a szüret alkalmával, hanem inkább a megelőző munkafolyamatok során. Korai és későbbi fajtákkal is foglalkozom, a szezon hosszabb lefedettsége érdekében. A tavaszi fagyok ellen, és a koraiság fokozása érdekében, fátyolfóliával takarom a növényeket. Emellett a bevált kultúra mellett szerettem volna kipróbálni nagyobb méretben egy nem szokványos és másik periódusban szüretelhető növényt. Sok gondolkodás után jutottam el végül a Physalishoz. Mivel hazai tapasztalatok kevéssé ismertek erről a növényről, ezért külföldi szakirodalomból tájékozódtam. Ez a növény a burgonyafélék családjába tartozik, a termesztését talán a paradicsoméhoz lehet legjobban hasonlítani. Másfél-két méter magasra növő, terebélyes egynyári növény. A termése egy aranysárga színű, nagyjából kettő centiméteres bogyó, amit megérve egy szalmasárga színű lampion vesz körül. A termése édes vagy édeskésen savanykás ízű, sok mindenhez szokták hasonlítani, mint például az ananászhoz és a szamócához, bár szerintem egyikhez sem igazán viszonyítható.

A termés nagyon egészséges, sok vitamint, különösen C-vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz.

Leginkább nyersen fogyasztják, ezen kívül felhasználják lekvárnak, csatninak, de jó aszalásra és sütemények díszítésére is. Csokoládéba mártogatva igazi ínyencség. A termése nagyon jól tárolható, akár 30–45 napig is eláll. Az idei év szeszélyessége miatt, a szüret szeptemberben indult és a fagyokig tart majd. A termékemnek a Zalai aranycseresznye nevet adtam, magyarul és más nyelveken nagyon sokféleképpen hívják. Azért esett végül a Zalai aranycseresznye elnevezésre a választás, mivel szerettem volna hangsúlyozni, hogy magyar és zalai termékről van szó.

Zalai Aranycseresznye Barlahidáról
Zalai Aranycseresznye Barlahidáról

Fülöp Áron a munkálatokat rendszerint egyedül végzi, azonban a családja és a barátai szívesen besegítenek neki a nagyobb munkák alkalmával. Az pedig nem kevés.

– A főszezonban ez reggeltől estig tartó munkát jelent, hétköznap és hétvégén is, de természetesen szakítok időt a kikapcsolódásra. Folyamatos odafigyelést igényel a rendszeres vízellátástól kezdve a növényvédelmi problémák időbeli felfedezésén át, az aktuális munkálatok mielőbbi elvégzéséig. Mivel jobbára egyedül dolgozom, ezért az egész folyamatot végigkövetem az ültetéstől, a növények gondozásán keresztül, a betakarításon át egészen a csomagolásig, így biztosítva a legjobb minőséget. A lehető legkevesebb növényvédő szert próbálom használni, csak végszükség esetén veszem őket igénybe. Például a Physalis esetében nem is kellett ezekhez nyúlni, gyakorlatilag biomódon termesztem.

A munka mellett nagyon kell figyelni a piacra, az emberek igényeire. Enélkül nem működhet egy mezőgazdasági termelő vállalkozása.

Az eper bevált
Az eper bevált
– Vannak népszerűbb termékek, amiket a fogyasztók előnyben részesítenek, például a szamóca, amiért a vásárlók hajlandóak felkeresni a termelőt, hogy friss és zamatos hazai termékhez jussanak. Azonban vannak olyan termények is, amik kevésbé keltették fel a vásárlók érdeklődését. Mivel pályakezdőként jelenleg még csak egyszerűbb gépekkel rendelkezem, és a kertészeti növények termesztése nagy kézimunka igénnyel jár, ezért nem lehet versenyezni a nagyüzemileg termesztett növények alacsonyabb árával. Így a vásárlóknak azt a rétegét szerettem volna megcélozni, akik többet is tudnak áldozni a minőségi és egzotikus termékekért cserébe. Egy vállalkozás elindításakor több olyan dolog is felmerül, ami csak hosszabb távon térül meg, kell egy bizonyos idő a termékek bejáratásához, a megfelelő piac eléréséhez és a vásárlói kör kialakításához. Az idei évben sikerült jó úton elindulni ezek felé. A vásárlók részéről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek a termékek minőségét tekintve. A vásárlóim visszajárnak, értékelik az elhivatottságomat, az újításaimat és a termékek minőségét. Van egy bizonyos fogyasztói kör, ami tapasztalatom szerint egyre inkább bővül, akik egyre inkább igényt tartanak és keresik az egészséges, minőségi gyümölcsöket, zöldségeket. Nagy érdeklődéssel fogadták például a számukra még kevésbé ismert Physalist is.

A fiatal gazda természetesen tervezgeti a jövőt.

– Az anyagi lehetőségekhez mérten nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni az optimális vízellátás biztosítására, gépesítésre és több növényház kialakítására.

Továbbá fontos lenne még az intenzitás növelése is. Mivel a Physalis termesztését még csak most tapasztalom ki, ezért a jövőben több változtatásra is szükség lesz, ilyen például a sor- és tőtávolság méretének megfelelő meghatározása, és az esetleges támrendszer kiépítése. Természetesen a jövőben szeretném folytatni a tevékenységemet, és ehhez elengedhetetlen a folyamatos innováció és kreativitás. Szeretném egyéb növények termesztését is kipróbálni, és ami beválik, azzal nagyobb méretekben foglalkozni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/44 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Már nem csak a piros mikulásvirágot keresik

Az adventi időszak kedvelt és divatos növénye a mikulásvirág. Míg korábban szinte kizárólag a piros fellevelű növényeket keresték a vevők, manapság egyre népszerűbbek az attól eltérő árnyalatú, különleges megjelenésű változatok is.

Télen is van munka a kertben

A kerti munkákat télen sem lehet teljesen szüneteltetni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Még akkor is, ha ez most még nagyon messzinek tűnik egyelőre.

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.

Chilei cseresznye az ünnepekre

November végétől újra kapható Európában a chilei cseresznye, ami azért nagy hír, mert az elmúlt években Kína szinte az összeset fölvásárolta, idén azonban egy rotterdami importőrcég ismét tudott beszerezni.