Back to top

Embrióbeültetés után született teljes testvér csikók Mezőhegyesen

Köztudott, hogy a fogathajtásban nagyon fontos a lovak összhangja, harmóniája, és az is, hogy minél egyformábbak legyenek. Épp ezért a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz tenyészetében a legkorszerűbb módszerekkel igyekeznek megteremteni a jövő fogatát.

Igyekeznek megtalálni a fajta helyét a mai viszonyok között
Igyekeznek megtalálni a fajta helyét a mai viszonyok között
Fotó: Csatlós Norbert
Ahogy arról Bardóczky Veronika, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lótenyésztési osztályvezetője beszélt, idén hatalmas öröm számukra, hogy két teljes testvér csikó született a ménesben. „Tavaly Nutria (321 Nonius XVII-23) nevű tenyészkancánkból mostunk egy embriót. A kancát a Vezér (5899 Mezőhegyes Nonius-14) nevű méntől termékenyítettük, és az embriót egy Vércse nevű kancába ültettük be, aki csak béranya volt ebben a tenyésztési helyzetben. Vércse egy kancacsikót ellett februárban. Az embriómosást követően Nutriát ismét Vezérrel termékenyítettük, és ő szintén kancacsikót ellett, úgyhogy két teljes testvér kancacsikó várja a jövő fogatát.”

A legelőn, a ménesben ugyan nem nagyon hasonlított egymásra a két csikó, mert a néhányhónapos korkülönbség ebben a korban még nagyon látszik, de a szakemberek várakozása szerint mire megnőnek, a küllemük és talán a vérmérsékletük is hasonló lesz.

Bardóczky Veronika az embriómosás révén született csikóval
Bardóczky Veronika az embriómosás révén született csikóval
Fotó: Csatlós Norbert
„A jó minőségű tenyészkancákból szeretnénk minél több ivadékot nyerni – mondja Bardóczky Veronika. A ló csak egyet ellik egy évben, nem is szeretnénk ezen változtatni, hiszen az ikerellés nagyon veszélyes. Viszont úgy tudjuk gyorsítani a folyamatot, hogy embriót mosunk vagy petesejtet nyerünk ki egy adott kancától az adott évben, és akkor több csikó is tud születni.”

A mezőhegyesi nemzeti ménesbirtok egyik feladata két magyar lófajta, a nóniusz és a gidrán fajtafenntartása, azonban a feladatot nem öncélúan hajtják végre, hanem igyekeznek megtalálni mindkét fajta helyét a mai viszonyok között, ahol már nem ágyúvontató, hanem sportlovakra van szükség.

„A nóniusz tenyésztésének fő célja a fogatsport, hiszen nem a kancacsalád fenntartása az egyetlen küldetésünk, hanem az, hogy a sportban kipróbált egyedek kerüljenek vissza a tenyésztésbe.

Emellett díjlovaglásban is versenyzünk a nóniusz lovakkal, illetve rendőri használatra is sokat értékesítünk közülük. De a fő cél továbbra is a fogatsport célú tenyésztés, arra szelektálunk, ott pedig az egyforma egyedek, az összhang nagyon fontos” – hangsúlyozta a lótenyésztési osztályvezető.

Papp János a Mezőhegyesi Ménesbirtok nóniuszfogatával a Budapesten rendezett Eb-n
Papp János a Mezőhegyesi Ménesbirtok nóniuszfogatával a Budapesten rendezett Eb-n
Fotó: Somogyvári Anett

A tenyésztés eredményét pedig nemcsak hazai fogathajtóversenyeken, hanem nemzetközi megmérettetéseken is kipróbálják.

Európa -bajnoksági szinten

„Szeptember 2. és 5. között a budapesti Kincsem Parkban láthattuk a mezőhegyesi négyes fogatot, hatalmas örömünkre ugyanis Papp János hajtónk részt vehetett a hazai rendezésű négyesfogathajtó-Európa-bajnokságon, miután alig két éve ült vissza versenyszinten a négyes fogat bakjára. Előtte kettesfogat-hajtásban volt magyar bajnok 2017-ben, de most három év fogatépítés és két év versenyzés után azt mondhatjuk, hogy Európa-bajnoksági szinten tudunk indulni, ráadásul a magyar mezőnyben azért a jobbak között vagyunk a nóniusz fogattal” – fogalmazott Bardóczky Veronika.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

Szabó Kriszta: Az Unikornis Lovarda vezetője

Decemberben indult sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik a háttérből segítik a versenyek problémamentes lebonyolítását, illetve munkájuk elismerésre méltó és szeretnénk, ha jobban megismernék őket. Interjúalanyunk ezúttal a pilisjász­fa­lui Unikornis Lovardát vezető Szabó Kriszta.

Kétezer hörcsögöt pusztítanak el a COVID miatt

Az egyik állatkereskedés hörcsögei között találtak fertőzött példányokat, miután a tulajdonos, annak jegyese, egy alkalmazott és egy vásárló is elkapta a betegséget. Elővigyázatosságból így az egész állományt elpusztítják.

Nyerő páros

Néhány évvel ezelőtt feltűnt egy kiemelkedő képességű, gyönyörű küllemű kanca az utánpótlás mezőnyben. Kezdettől fogva kiegyensúlyozott, jó eredményeket szállított a korosztályos és később a nyitott számokban is. Később, ahogy teltek az évek, felfigyeltünk cserfes, fiatal, tehetséges lovasára, Kalán Eszterre is.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Online lóazonosítási képzés indult a Nébih honlapján

A szakmai szervezetek kérésére ingyenes, online lóazonosítási képzést hirdet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az e-learning tanfolyam résztvevői megismerkedhetnek az azonosítással kapcsolatos elméleti tudnivalókkal (szín- és jegyleírás, lódiagram-rajzolás, dokumentációk), végül pedig egy teszt kitöltésével mérhetik fel szerzett tudásukat.

Legyünk óvatosak a piros nyakörvű kutyákkal!

Ha meglátunk egy imádnivaló kiskutyát, nehéz megállni, hogy megsimogassuk. Aranyosak a lógó füleikkel, a lihegésükkel és a bájos tekintetükkel… Nyilvánvalóan jól esne nekik egy kis fülvakarás és simogatás, de ne olyan gyorsan!

Pályázat az agrárágazati civil szervezeteknek

Hatvan millió forint keretösszeggel hirdet pályázatot agrárágazati civil szervezeteknek az Agrárminisztérium. A szaktárca 2022-ben is segítséget nyújt az idei évben tervezett szakmai, a tárca célkitűzéseihez is illeszkedő projektet megvalósításához.

VR-szemüvegben lakmároznak a török tehenek

A világ tech-óriásai között dúl a verseny, hogy ki az, aki a legjövedelmezőbb metaverzumot képes kialakítani az emberiség számára.