Back to top

A modern takarmányozás: AIMS – Nemzetközi monogasztrikus konferencia

Jelenleg rossz a takarmány-előállítók helyzete, de az állattenyésztőké, állattartóké még rosszabb. Ezzel a sommás kijelentéssel nyitotta meg az AIMS-konferenciát Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatója hozzátéve, hogy a 40 országból érkezett 380 résztvevő a bizonyíték arra, hogy az állattenyésztésben dolgozók fogékonyak az új dolgok iránt.

aims_2.jpg

Csitkovics Tibor az AIMS konferencián
Csitkovics Tibor az AIMS konferencián
Fotó: Agrofeed
A sertés és a baromfi takarmányozásában megjelenő kutatási eredményekről, korszerű takarmáyozási módszerekről volt szó az Agrofeed által rendezett konferencián. A modern takarmányozás kiemelt célja az emésztőszervi problémák megelőzése, az antibiotikum-, illetve cink-oxid-használat csökkentése is.

A szimpóziumot azért rendezték meg, mert 2022-től lépnek életbe azok az európai uniós rendeletek, melyek korszerűsítik az állatgyógyászati készítmények engedélyezésére és felhasználására vonatkozó jelenleg hatályos szabályokat,

vagyis például antibiotikumot csak terápiás céllal lehet majd alkalmazni, illetve a malacnevelésben is korlátozzák a cink-oxid használatát.

Az intézkedések hatására az utóbbi időben egyre inkább felértékelődött a baromfik és sertések bélegészsége, az érdeklődés középpontjába kerültek az emésztőszervi problémák megelőzését szolgáló takarmányozási stratégiák, különösen azok, amelyek természetes alapokra épülnek.

A rendezvényen neves külföldi és hazai szakemberek, valamint a világ vezető-, innovatív takarmány-kiegészítő gyártói mondták el tapasztalataikat, illetve számoltak be legújabb kísérleti eredményeikről, és osztották meg takarmányozási javaslataikat a monogasztrikus, vagyis együregű gyomorral rendelkező állatfajokra, a sertésre és a baromfikra fókuszálva.

baromfi.jpg

Az állattartó telepek fejlesztése nem fejeződik be
Az állattartó telepek fejlesztése nem fejeződik be
Fotó: pixabay

Bár az antibiotikum használat csökkentése telepi technológiát, higiéniát, állategészségügyet, munkaszervezést is érintő kérdés, az AIMS konferencián kifejezetten takarmányozási megoldásokat mutattak be. Szó volt újszerű baromfi- és sertéstakarmány összeállítási elvekről, a terápiás dózisú cink-oxid kiegészítés nélküli malacnevelésről, baromfinál pedig a kokcidiózis elleni védekezés alternatív lehetőségeiről.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

A koronavírus alatt ez legveszélyesebb élelmiszer-összetevő az immunrendszer számára

Amikor a koronavírus-járvány első hulláma elérte az Egyesült Államokat, világossá vált, hogy a lélegeztető gépekre helyezett betegeknek számos alapbetegsége volt. Ezek között olyan anyagcserezavarok voltak, mint az elhízás és a cukorbetegség, amelyek száma az elmúlt években az Egyesült Államokban ugrásszerűen nőtt.

Az a kérdés, lesz-e egyáltalán csirkehús

Amennyiben a kereskedelem megpróbálja átterhelni a kormányzati intézkedés negatív hatásait a komoly gondokkal küszködő baromfi termékpályára, annak súlyos, nehezen visszafordítható következményei lesznek. Az élelmiszerárstop hatásairól kérdeztük dr. Csorbai Attilát, a Baromfi Termék Tanács elnökét. Szerinte az kérdés, lesz-e egyáltalán elegendő baromfihús a hazai piacon.

37 ezer kacsát vágnak le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a madárinfluenza miatt

Ismét felütötte a fejét a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Élelmiszerár-stop: védi a beszállítókat a szabályozás

Az élelmiszerár-rögzítés nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, az alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát – hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A mostani döntés a külföldi hasonló intézkedésekhez képest jobban védi a beszállítókat, és nem várható áruhiány, ahogy az import áruk mennyiségének növekedése sem.

Kétezer hörcsögöt pusztítanak el a COVID miatt

Az egyik állatkereskedés hörcsögei között találtak fertőzött példányokat, miután a tulajdonos, annak jegyese, egy alkalmazott és egy vásárló is elkapta a betegséget. Elővigyázatosságból így az egész állományt elpusztítják.

Rovarokkal terjedő betegségek

A károsítók megfigyelése, a védekezés előrejelzése, a tervszerű megelőzés minden növénykultúra esetében alapvető feladat. A környezetkímélő növényvédelem alapja, hogy csak akkor védekezzünk a kártevők ellen, amikor azok valóban jelen vannak, illetve egyedszámuk jelentős. A megkésett, vagy éppen túl korai vagy pontatlan kezelés veszélyezteti az eredményességet.

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

A tőzsdére is kihat a rossz floridai narancstermés

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint Floridában a második világháború vége óta a legalacsonyabb lehet a narancstermés - írta hétfőn a The Wall Street Journal.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.