Back to top

Növényorvos a közterületen

A tankönyvek szerint 50%-os lombhullásnál már érdemes elkezdeni az őszi lemosópermetezést. A leváló levelek nyomán a levélalapnál keletkező kis ágsebek a parásodásig nyitva maradnak. Ezeken a nyílt kapukon keresztül gombák, baktériumok fertőzhetik meg a növényeket. A fertőtlenítés szempontjából, de az idei év sajátosságai miatt is a réztartalmú gombaölőké legyen a főszerep.

A lisztharmat áttelelő kazmotéciumai orgona levelén
A lisztharmat áttelelő kazmotéciumai orgona levelén
A platánokon idén néhol 70-80%-os lombhullást is okozott az apiognomónia gomba. Most az ágakon a kéregsebekben várja a jövő évet, mindenképpen javaslom a fák rezes lemosását (ez a gomba a lehullott levelekben is áttelel).

A réz mellett néhány kén- és olajtartalmú készítmény is engedélyezett közterületen.

A növényfajtól és károsítóitól függően választhatunk közülük is. Indokolt lehet a szivarfák, a juharok, a hársak, a tölgyek, a díszkörték és egyéb fafajok őszi lemosása is. Legjobb ebben a kérdésben a növényorvosuk véleményét kikérni, a növényvédős szakember állásfoglalása mellett azonban a vállalkozói szerződés előírásai (korlátai) és az anyagi lehetőségek is beleszólnak a döntésbe. Máshogyan dönt az a kolléga, aki biztos abban, hogy tavasszal is meg tudja rendelni a rügypattanáskori lemosást. Ekkor válthat a rézről például olajos rovarölőre, de akár ismételhet is az őszi készítménnyel.

A lisztharmatok és még számos kórokozó a lehullott levelekben vészeli át a telet.

Ezért a lehullott lomb összegyűjtését és eltávolítását is el kellene végezni a következő évi induló fertőzés megakadályozása érdekében.

Takácsatkák szívogatásától torzult, fakult leanderlevél
Takácsatkák szívogatásától torzult, fakult leanderlevél

A képen a lisztharmatos orgonalevélen láthatjuk az áttelelést biztosító sárga-fekete „gombagöböket” (a kazmo­téciu­mokat), melyekből tavasszal, közvetlenül a növények alól pattannak ki a fertőző spórák.

A vadgesztenyék lombját az abban báb alakban áttelelő aknázómoly és a levélbarnulásukat okozó guignardia gomba miatt is össze kell gyűjteni és el kell szállítani. A fák alatt hagyott levélkupacok belsejében talán még védettebbek is a károsítók. Elképzelhető, hogy a bomló avar melege előbb csalogatja ki a molyok egy részét.

Apiognomóniától súlyosan károsodott budai platánfa május 19-én
Apiognomóniától súlyosan károsodott budai platánfa május 19-én
Lassan fel kell készülnünk a közterületeken álló dézsás, cserepes dísznövények betárolására is. Csak a pajzstetűtől, levéltetűtől, atkától és gombabetegségektől mentes növényeket szabad teleltetni. Ellenkező esetben a tárolásukra szolgáló helyiségben tovább szaporodhatnak a károsítók, és átterjedhetnek az ősszel még egészséges növényekre.

A levéltetvek és a pajzstetvek ellen kényelmes és környezetkímélő eljárás a Mospilannal végzett beöntözés, mely a leandereknél már bevált módszer.

A permetlé készítéséhez tartsuk be az előírt töménységet. Csak szabadban dolgozzunk, így megelőzhetjük a kipárolgásból eredő esetleges mérgezéseket. Ennek csekély a veszélye, de biztonságból még csak ne is a közterületen, hanem például elzárt udvaron végezzük el a munkát. A közepesen nedves talajoknál szívódik fel a legjobban a rovarölő. Az állatokat is tartsuk távol a cserepek alatti tálban összegyűlő csurgaléktól.

Pajzstetves leanderlevél
Pajzstetves leanderlevél
Az atkák szívogatása nyomán csökken a levelek klorofilltartalma. A leander levelei is torzulnak, fakulnak, szürkülnek. Az atkák nem rovarok, őket nem pusztítja el a Mospilanos belocsolás. Ellenük többszöri atkaölő szeres permetezéssel védekezhetünk. A közterületeken a Nissorun 10 WP-t használhatjuk. Tapadásfokozó segédanyagot is tegyenek a viaszos vagy szőrös levelű dísznövények permetlevébe.

Ahol nincs sok dézsás, cserepes növény, vagy nem akarnak a kémiai készítményekhez nyúlni, ott marad a kézi tisztogatás.

A tünetes levelek eltávolításával, a pajzstetvek lekefélésével, a levéltetű-kolóniák letörlésével is jó eredményeket érhetünk el. A selejtezésre szánt beteg példányokat pedig minél gyorsabban távolítsuk el az egészségesek közül.

Zsigó György

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/44 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Körtekonferencia Hollandiában

Interpera néven rendeznek nemzetközi körtekonferenciát, hogy a termelők, kereskedők megvitathassák a körtetermesztés legújabb fejleményeit, latolgathassák az ágazat jövőjét, illetve a különböző műszaki és gazdasági kérdéseket.

A növényi élet és a hőmérséklet

A növények is válaszolnak a környezeti hatásokra, mindenekelőtt a gravitációra és a fényre, ezek irányítják a főtengelyük elhelyezkedését – noha vannak kivételek, mint a vízszintesen is növekedő gyökerek és hajtások. A fényt a zöld színtestek elnyelik, és összekapcsolják a különböző fotokémiai történésekkel.

Olcsóbb permetezés okos-technológiával

Akárcsak a többi gazdálkodó, a floridai citrustermelők is mindenhol csökkenteni szeretnék költségeiket, ahol csak lehetséges. Jelenleg a Huanglongbing nevű betegség fenyegeti a leginkább az ültetvényeket, így az ellene használt növényvédő szerek, valamint a műtrágyák lehető leghatékonyabb kijuttatása a meghatározó a költségek lefaragásában.

Rovarokkal terjedő betegségek

A károsítók megfigyelése, a védekezés előrejelzése, a tervszerű megelőzés minden növénykultúra esetében alapvető feladat. A környezetkímélő növényvédelem alapja, hogy csak akkor védekezzünk a kártevők ellen, amikor azok valóban jelen vannak, illetve egyedszámuk jelentős. A megkésett, vagy éppen túl korai vagy pontatlan kezelés veszélyezteti az eredményességet.

Ködképzés mesterfokon

A ködképzők szinte megkerülhetetlen eszközökké váltak a kémiai és a biológiai növényvédelemben egyaránt. Segítségükkel munkaidőt és munkaerőt takaríthatnak meg a kertészek, ráadásul egyes készítmények ködpermetezővel történő kijuttatása gazdaságosabb és hatékonyabb a hagyományos permetezésnél.

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Növényvédelem - Van megoldás

Minden gyakorló kertész megtapasztalta már, hogy a kártevők egyre kevésbé érzékenyek a növényvédő készítményekre, a növényállományokat egyre nehezebb egészségesen tartani, a helyzetet pedig csak súlyosbítja a felhasználható szerek kínálatának fokozatos szűkülése. Szerencsére léteznek környezetkímélő és rezisztenciatörő megoldások a dísznövénytermesztésben is.

Számos ágazatban alkalmazhatók

A drónok nemcsak hasznosak, de egyre népszerűbbek is a precíziós gazdálkodásban. Jelentősen megkönnyítik a munkavégzést úgy, hogy közben számos adatot gyűjthetünk az adott növénykultúrákról. De nemcsak a mezőgazdaságban, a vadgazdálkodásban is remekül alkalmazhatók a kiegészítő eszközök segítségével. Túlzások nélkül kijelenthető, a jövő eszköze lehet a modern gazdálkodásban.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.

Másodpercek alatt kimutatható a vírus

A hajtató kertészek manapság az eddigieknél is kevésbé szívesen fogadnak érdeklődőket a növényházaikban. Nagyon tartanak ugyanis a paradicsom- és paprikaállományokat veszélyeztető ToBRFV kórokozótól. A paradicsom barna termésráncosodás vírus már hazánkban is több helyen megjelent. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt jelenléte esetén a fertőzött növényállományt meg kell semmisíteni.