Back to top

Divatos friss alapanyagok

Soha ennyire még nem voltak népszerűek a kényelmi termékek, mint most. Ennek mindenekelőtt az az oka, hogy a koronavírus-járvány által súlyosan érintett étterem- és szállodaiparban óriási a munkaerőhiány, ezért a konyhák mindinkább a szeletelt vagy gyorsan elkészíthető árukat keresik.

Claus Lermer, a siegsdorfi zöldségkereskedő Frucht Lermer Ltd & Co. ügyvezető igazgatója is megerősíti mindezt.

Fotó: wikipedia

Igen keresett lett a zsázsa, a bio-zöldségcsírák és a vadvirágos salátakeverékek. Különösen népszerűek például a divatos és friss alapanyagokból készült tálak, amelyeken az avokádótól a shiitake gombán át a színes zsázsáig változatos módon elkészített köretek is megtalálhatók.

A zsázsa mellett nagy a kereslet a vadon termő gyógynövényes, valamint a különböző csírákat tartalmazó salátakeverékekre is. A vendéglátóegységek gyorsan elkészíthető, fogyasztásra kész termékeket szeretnének, mivel sok cégnél nincs elegendő munkaerő. A leveles saláták forgalma is nőtt, több mint 30 százalékkal. A termékeknél alapvető elvárás a frissesség, illetve az, hogy ne tartalmazzanak tartósítószert és adalékanyagokat. A szezonalitás befolyásolja a keresletet, és előnyt élveznek a helyi termékek. A biotermékek kereslete ugyancsak növekszik.

Forrás: 
freshplaza.com/Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/44 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

A magas infláció hatására nőtt a bolti lopások száma

Több mint 22 százalékkal emelkedett a bolti lopások száma éves összehasonlításban, tájékoztatta a HVG-t az Országos Rendőr-főkapitányság. A legtöbb ilyen bűncselekményt kisboltokban, dohányboltokban, vagy üzemanyag-töltőállomásokon követik el.

Új versenytársra talált a McDonald's Oroszországban

Folytatja terjeszkedését az orosz Vkuszno i tocska étteremlánc, amelyet egy az egyben az országból kivonuló McDonalds's brandjét lenyúlva hoztak létre.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Mire használjuk a Phylaxia Labort?

Az egészséges élelmiszer előállításának alapfeltétele, hogy az élelmiszerlánc minden eleme kórokozóktól mentes, tiszta és higiénikus legyen. Kezdve az egészséges állatokkal, a kórokozómentes állattartó telepekkel, vágóhidakkal egészen a higiénikus feldolgozásig az élelmiszeripari üzemekben.