Gál Károlyék is az előremenekülésben: a technológia folyamatos fejlesztésében, a kiváló minőségű áru termesztésében és a jól működő vevői kapcsolatok megtartásában látják a jövőt. Ócsán Gál Károly fiatalon, a szüleivel kezdte a zöldségtermesztést, 1986-ban pedig a feleségével indította el azt a vállalkozást, ahol azóta a fiával, ifj. Gál Károllyal dolgoznak együtt. Először bérelt területen termesztettek, majd ahogyan fejlődtek, földet is vásároltak. A kezdetek óta sok minden változott, köztük az is, hogy eleinte holdakban beszéltünk, ma pedig már hektárokban, mondta Gál Károly.
Területi adottságok
A mára 20 hektáros, jó minőségű szántóföldjük a Duna-Ipoly Nemzeti Park tőszomszédságában, Natura 2000 besorolású terület mellett fekszik, az Ócsai Tájvédelmi Körzetben.
Kétéves vetésforgót alkalmaznak, a burgonya és káposzta után általában gabonát vetnek, a következő évben pedig ugaroltatják a területet. A szántó elhelyezkedése miatt kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a vadkárelhárításra. Ezért toklászos búzát vetnek, ami a szúróssága miatt kevésbé vonzza az állatokat. Későbbi terveikben szerepel az is, hogy bekerítik a területet vagy annak legalább egy részét, hogy kukorica is kerülhessen a vetésforgóba, hiszen a kiváló minőségű szántó erre kimondottan alkalmas lenne, a terményt pedig jó áron értékesíthetnék. A területüket pedig szeretnék tovább bővíteni, azonban óvatosak a jelenlegi földárak miatt.
Gépesítés, fajták
A gépparkot folyamatosan korszerűsítették. Négy éve egy nagy beruházást valósítottak meg, ugyanis a drága, kiszámíthatatlan és gyakran nem túl hatékony kézimunkaerő leváltására szükségesnek látták egy betakarítógép beszerzését. Ezenkívül tárolóépületet és hűtőházat is építettek.
Fontos, hogy a káposztának vékony levele és kis torzsája legyen, növényvédelmi szempontból pedig elengedhetetlen a tripsz- és a xantomonász-tolerancia. Olyan fajtát kell termeszteni, amelyik a hazai körülmények közt is nagy hozamot, jó minőséget ad, ezért tartja fontosnak Gál Károly, hogy rendszeresen részt vegyen a nemesítőcégek szakmai napjain és kipróbálja az ígéretesnek tűnő újdonságokat. Idén például a Syngenta Kft. tizenkét fajtajelöltjéből és fajtájából állítottak be nála kísérletet.
A korábbi gyakorlatot követve idén is tíznapos forgókkal permetezték a káposztát, és szép, egészséges állományuk lett, tavaly azonban nagy volt a Xanthomonas- és Erwinia-fertőzés. E betegségek ellen akkor a permetezéseken túl talajlazítással is védekeztek.
Az öntözés alapfeltétele a termésbiztonságnak, hatékonyságnak, erre természetesen ők is felkészültek.
Gál Károlyéknak is gondot okoz a munkaerőhiány, a megbízhatóan dolgozó emberek megtalálása. A négy éve vásárolt káposztabetakarító gép sem hozott teljes megoldást e téren, mert a beruházást követő második évben nagyon lebetegedett az állomány, és válogatva, csak az egészséges fejeket kellett betakarítani, így nem tudták kihasználni a gép adta előnyöket. A harmadik évben pedig annyira csapadékos volt a betakarítási időszak, hogy nem lehetett rámenni géppel a talajra. Idén azonban szerencsére ismét használhatták.
Kialakult vevőkör
A megtermelt árut korábban a Budapesti Nagybani Piacon adták el, jelenleg viszont csak vecsési savanyítóknak és közvetlenül zöldségboltoknak értékesítik a káposztát. A rendszer jól működik, nem tervezik, hogy a közeljövőben újabb piaci lehetőségeket keressenek.
Körülbelül karácsonyig szállítják be a savanyítóüzemekbe. Amit addig nem értékesítenek, azt a hűtőházban 0 °C-on tartják az új év második hetéig, amikor újra fogadják a savanyítósok az alapanyagot a húsvét környéki savanyú káposztához. A hűtőházukban májusig tudnak tárolni, amíg a hajtatott friss káposzta meg nem jelenik.
Merre visz az út?
Az energiaárak emelkedése miatt a többi termelővel együtt Gál Károlyék is nagy kihívások elé néznek. Ráadásul nem változik, vagy inkább csökken az egységre jutó bevétel, egyebek közt a külföldről érkező káposzta árleszorító hatására. Gál Károly nem derűlátó a zöldségtermesztés jövőjét tekintve, az azonban motiválja, hogy nem dolgoztak hiába, fiuk, ifj. Gál Károly folytatni fogja, amit ők elkezdtek.
Óváryné Fabók Krisztina