0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nap pörkölte kávészemek forradalmasíthatják a piacot

Az évszázadok során különböző módszerek alakultak ki. Most az olasz technológiai vállalat, a "PuroSole" kifejlesztett egy innovatív berendezést, amely megújuló energiával képes pörkölni a kávébabot.

A projekt három társalapítója két villamosmérnök, Antonio Durbè és Daniele Tommei, valamint régi barátjuk, a kávérajongó, Luca Del Bufalo – írja az Euronews.

Ők hárman közel hat évet töltöttek a napenergia hatékony felhasználásának kifejlesztésével.

youtube://v/xlMt2lh_XE4

„Ez a projekt azért jött létre, mert egy robotikai és informatikai vállalat részesei vagyunk, amely elkezdett érdeklődni a heliosztátok (reflektorok) használata iránt. A heliosztátok olyan eszközök, amelyek a napot, a napenergiát egy célpont felé irányítják” – mondja Durbè. „Aztán találkoztunk egy barátunkkal, aki kávérajongó, és ő javasolta, hogy használjuk ezt a technológiát egy kávépörkölő naperőmű megépítéséhez.”

 

A PuroSole technológiájának célja, hogy drasztikusan csökkentse a nagy termodinamikai üzemek költségeit.

Ehhez egy kis motoros reflektort (heliosztátot) találtak ki, amely elmondásuk szerint teljesen önálló és önellátó.

„A tükrökön visszaverődő nap egy, e forgó tükrök előtt elhelyezett érzékelőre érkezik, majd ez az érzékelő kiszámítja a beeső fény szögét, és az egész folyamat során egyenletesen tartja azt” – magyarázza Tommei.

„Így a tükrök folyamatosan ugyanarra a pontra irányítják a fényt. Ennek a pontossága elég nagy. Így lehetőség van arra, hogy akár több tíz, több száz méterre is elhelyezzük a mutatókat attól a helytől, ahol a heliosztátok vannak elhelyezve”.

Az alapítók elmondása szerint különösen büszkék arra, hogy olyan pörkölési technológiát terveztek, amely használat közben nem bocsát ki CO2-t.

„Mi a különleges ebben a technológiában? Először is, hogy nem használunk fosszilis tüzelőanyagokat, például gázt, vagy elektromos áramot. Tisztán és közvetlenül a napenergiát koncentráljuk a kávébabra, nulla (energia)fogyasztással, ami nulla CO2-kibocsátást is jelent.

Ez sokak számára érzékeny téma manapság. Egy tonna pörkölt kávéval körülbelül 400 kilogramm CO2-t takarítunk meg, és ezek nyilvánvalóan fontos számok” – teszi hozzá Durbè.

„Nem a kávét melegítjük, nem a forgó kosarat vagy a benne lévő levegőt, hanem magát a kávét melegítjük, a napsugarak a kávébabot érik, felmelegítik azt, és a körülötte lévő levegő felmelegedését okozzák. De lényegében az egésznek a legmelegebb része maga a kávébab” – meséli Tommei.

A PuroSole olyan napelemes üzemeket kínál, amelyek napi 10 kg-tól 200 kg kávé pörkölésére alkalmasak. A cég most már saját kávéjával is jelen van a piacon, amit online értékesít.

Forrás: Euronews